Astazi se deschide o noua expozitie Roman Tolici la Bucuresti. Prezinta peste 300 de desene cu personalitati influente din domeniul politicii globale.
Mobius Gallery anunta deschiderea „Realpolitik”, o noua expozitie Roman Tolici, unul dintre cei mai apreciati si bine cotati pictori contemporani din Romania.
Vernisata astazi, pe 31 august la Bucuresti, in spatiul Combinatului Fondului Plastic (strada Baiculesti, nr. 29), expozitia chestioneaza esenta sistemelor politice cheie, dar si a principalelor figuri politice influente din ultimele secole, inclusiv din tara noastra.
Expozitia combina trei serii de lucrari. Cea care da si titlul expozitiei, Realpolitik, cuprinde peste 300 de desene cu cerneala pe tipare de reviste, care infatiseaza personalitati influente din domeniul politicii globale.
Despre lucrarile incluse in expozitie, artistul declara: „Am vazut la propriu si la figurat in negativ lumea politicii. Este un peisaj care se formuleaza din politizarea istoriei, in care personajele pozitive si negative sunt fluctuante, in functie de puterea politica ce impune istoria. in Realpolitik am incercat sa elimin orice fel de parti-pris. Nimeni nu e cu adevarat curat, toti purtam povara istorica a violentei, a cruzimii si nedreptatii, indiferent daca participam la lumea politica pasiv sau activ.”
A doua serie este „Negative Flags” (Steaguri in negativ) si consta intr-o instalatie video si o instalatie de obiecte formata din 240 de steaguri oficiale ale diferitelor entitati proeminente din politica actuala, realizate in negativ.
A treia componenta a expozitiei, „Vertigo”, cuprinde doua animatii video, fiecare prezentand doua simboluri puternice care au lasat o amprenta de nesters asupra modernitatii, simboluri care se impletesc intr-o relatie simbiotica.
Potrivit Mobius Gallery, expozitia exploreaza fata reala a principalelor sisteme politice si personaje care au influentat istoria omenirii pana in momentul actual si „ofera o perspectiva neconventionala asupra politicii globale, investigand-o din unghiuri neplacute, care dezvaluie identitati ascunse, expunand adevarata fata a Raului”.
Expozitia va fi deschisa pana pe 24 septembrie la Combinatul Fondului Plastic.
Roman Tolici este cunoscut in Europa Centrala si de Est pentru combinatia sa distinctiva ce imbina realismul si suprarealismul — reprezentari ale situatiilor cotidiene, caracterizate de intuneric, amenintator, apocaliptic sau pur si simplu de bizar.
Artistul s-a nascut in 1974 in satul Ghetlova, situat in zona centrala a Republicii Moldova. In 1998 a absolvit Universitatea Nationala din Bucuresti, ulterior a expus la Chisinau, Moscova, Praga, Berlin, Stuttgart, New York, Viena, San Francisco, Frankfurt, Paris, Talin si Bruxelles.
Tolici stapaneste in egala masura tehnicile traditionale ale desenului si pe cele ale picturii, impreuna cu manierele clasice ale reprezentarii in arta, pe care le utilizeaza insa intr-o directie contemporana. Astfel, imbina nivelul tehnic cu cel conceptual in practica sa figurativa, prin juxtapunerea unor stiluri care merg de la Renasterea Italiana la cea Nordica sau Flamanda cu tehnici recente si problematici de actualitate.