Skip to content

Programul weekendului la Timisoara include doua concerte din Festivalul George Enescu, un spectacol de teatru regizat de Oskaras Koršunovas, o proiectie „Arsenie. Viata de apoi” si Street Delivery 2023.

Sfarsitul verii si primele zile ale lunii septembrie pun in miscare lumea culturala a orasului Timisoara, care pregateste o toamna plina de evenimente. 

In weekendul acesta vor avea loc primele doua concerte din seria celor sase pe care le aduce la Timisoara Festivalul „George Enescu”, o noua reprezentatie a unui spectacol-eveniment al Teatrului National si revenirea, in orasul de pe Bega, a Street Delivery. Acestora se adauga proiectia unui film special despre Arsenie Boca, concerte, un targ cu artizanii si creatorii local si seri de dans in spatiul din Piata Sf. Gheorghe.

Ca parte din programul oficial Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, Festivalul International George Enescu aduce un prim concert dintr-o serie de sase evenimente speciale desfasurate in vestul tarii.

Duminica, 3 septembrie, de la ora 19:00, la Filarmonica Banatul va avea loc concertul sustinut de Ensemble Intercontemporain, infiintat in 1976, de renumitul compozitor francez Pierre Boulez.

Ansamblul este cunoscut pentru promovarea si interpretarea muzicii contemporane, fiind dedicat exclusiv acestui gen de muzica. 

Ensemble Intercontemporain este format din peste 30 de muzicieni profesionisti specializati in interpretarea muzicii contemporane si experimentale. Ansamblul a efectuat turnee in intreaga lume si a inregistrat mai multe albume aclamate de critici si public. 

Repertoriul ansamblului include lucrari semnate de cei mai importanti compozitori ai secolului XX si XXI, precum Boulez, Stockhausen, Ligeti, Berio, Xenakis sau Grisey.

Programul concertului de la Timisoara va fi dirijat de Pierre Bleuse si va include György Ligeti – Dix Pièces si Concert cameral pentru 13 instrumentiti, Diana Rotaru – Red Hot pentru clarinet, vioara, violoncel si pian, Marko Nikodijevic – Music box/selbstportrait mit Ligeti und Strawinsky si Unsuk Chin – Gougalōn (Scenes from a Street Theater for ensemble).

Biletele pot fi achizitionate aici.

Daca preferati teatrul in locul muzicii clasice, va recomandam „Exod”, spectacolul care se joaca in Sala Mare a Teatrului National Timisoara.

Tot duminica, 3 septembrie, tot de la ora 19:00 la Teatrul National Timisoara se joaca „Exod”, un spectacol care a avut premiera in luna iunie si a fost recent selectionat la Festivalul National de Teatru.

Este o creatie a regizorului Oskaras Koršunovas, pe textul lui Marius Ivaškevičius. De origine lituaniana, Koršunovas este o voce puternica in regia mondiala de teatru, cariera lui fiind marcata de peste 40 de distinctii care i-au fost decernate de teatre si festivaluri din intreaga lume.

„Exod” vorbeste in primul rand despre umanitate, analizeaza principiul umanitatii care uneste oamenii prin diferentele dintre ei, sociale sau etice, si este un strigat pentru dreptul la viata si pentru dreptul la demnitate. Textul lui Marius Ivaškevičius, in traducerea si adaptarea Ralucai Radulescu, a fost rescris la Timisoara prin contributia echipei, alaturi de dramaturg si de regizor. 

Spectacolul spune povestea unui est-european – Ben – care incearca sa supravietuiasca construindu-si un alt destin, intr-o lume ale carei coordonate nu le mai intelege. In aceasta calatorie spre un nou „acasa”, Ben este nevoit sa traverseze lumea celor dezradacinati, a celor care nu isi mai gasesc locul in tara de unde vin, lumea celor pe care tara lor, intr-un fel sau altul, ii alunga. Povestea lui Ben si a personajelor pestrite cu care se intersecteaza, conectate printr-o singuratate profunda, proiecteaza nevoia fiecaruia dintre ei de a-si inventa o noua istorie personala, adaptata la o cultura diferita si la o limba diferita, in incercarea de a se integra intr-o societate principial ostila fata de nou-veniti.

Din distributie fac parte Ion Rizea, Flavia Giurgiu, Catalin Ursu, Ionut Iova, Cristina Rotaru Chiperi, Marin Lupanciuc, Matei Chioariu, Oana Antonovici si Mirela Puia. Bilete gasiti aici.

Evenimentul Street Delivery revine la Timisoara in acest weekend, de vineri pana duminica.

Editia Street Delivery Timisoara din acest an este realizata sub conceptul „Spatii comune” si ia forma unor proiecte-insula, prin concepte si initiative care vorbesc despre a trai impreuna, nu separat, si care urmaresc imprietenirea cu cartierul Elisabetin.

Desfasurat de vineri pana duminica, evenimentul va avea loc in Parcul Gheorghe Doja unde veti descoperi ateliere pentru copii, jocuri, muzica, un picnic comunitar si initiative civice de revitalizare urbana.

In spiritul petrecerilor newyorkeze din anii ’70, va fi organizat un Hip Hop Bash care va integra cele 4 elemente definitorii acestui curent cultural, contribuind la revitalizarea uneia dintre piscinele abandonate de pe malul canalului Bega.

In plus, la Cinema Victoria vor avea loc trei proiectii de filme frantuzesti, care vorbesc despre integrare, acceptare si locuirea in oras, din diferite perspective.

Programul complet va fi postat aici.

Sambata, pe 2 septembrie de la ora 20:00, la Cinema Victoria va avea loc si o proiectie a filmului „Arsenie. Viata de apoi” in prezenta regizorului Alexandru Solomon.

„Arsenie. Viata de apoi” este un road movie care duce spectatorul pe urmele lui Arsenie Boca, intr-un pelerinaj pus in scena.

20 de persoane care au interes si credinta fata de ceea ce a reprezentat Arsenie Boca refac impreuna cu regizorul presupusele miracole atribuite parintelui, le dezbat si se confeseaza.

Filmul surprinde cum se reflecta societatea romaneasca in imaginea acestui om care urmeaza sa fie canonizat, dar aseaza povestea si intr-un context mai larg al nevoii pe care o acopera un asemenea guru.

Lungmetrajul a fost prezentat deja la festivaluri precum TIFF si Karlovy Vary, mai jos puteti citi un interviu exclusiv pe care regizorul l-a acordat Urban.ro.

Citește în continuare