Skip to content

La un an de la moartea sa, Regina Elisabeta a II-a este onorata cu o moneda de aur de marimea unei mingi de baschet. Include monedele ei oficiale, valoreaza 23 de milioane de dolari, are peste 6.000 de diamante si a fost realizata de 83 de persoane.

Cu cateva zile inainte de prima aniversare a mortii reginei Elisabeta a fost lansata o moneda comemorativa care ar putea stabili un nou record mondial. Este de marimea unei mingi de baschet, a fost realizata din aproape 2,5 kilograme de aur si aproximativ 6.426 de diamante si are o valoare aproximativa de 23 de milioane de dolari.

Scopul unui astfel de proiect care ar putea parea exagerat si pe alocuri absurd in vremurile actuale este de fapt sa onoreze viata si mostenirea fostei regine care a lasat o urma colosala asupra istoriei. Si sa aduca aminte de virtutile care au ghidat-o si pe care a incercat sa le inspire si celorlalti prin propriul exemplu.

Creata sub forma unui ansamblu, moneda nu este considerata mijloc de plata legal in Marea Britanie desi este formata din cateva monede care au valoare nominala valabila.

Proiectul a fost produs de East India Company (Compania Indiilor de Est), un brand de lux cu drepturi asupra numelui corporatiei care a controlat candva comertul in cea mai mare parte a imperiului britanic.

Supranumita intr-un comunicat de presa „The Crown” (Coroana), compania si-a descris creatia ca fiind un „obiect de arta” estimata la peste 23 milioane de dolari. Designul ei a fost inspirat de cupola Catedrala Sf. Paul din Londra.

In realizarea ei au fost implicati 83 de persoane din 8 tari. Valoarea totala este de 486 de carate, utilizand 3,61 kilograme de aur de 24 de carate si 6.426 de diamante certificate GIA, fiecare dintre ele fiind incrustat in fundalul de aur.

Moneda are un diametru de peste 24 de centimetri, ceea ce o face mai lata decat o minge de baschet reglementata de NBA, iar designul sau cuprinde 11 monede din aur de 24 de carate, asezate pe paturi de diamante.

Moneda centrala cantareste peste 1,5 kilograme, in timp ce monedele mai mici din jurul ei cantaresc fiecare 28 de grame si prezinta fie portrete ale defunctului monarh, fie reprezentari ale unor virtuti, printre care adevarul, dreptatea si curajul. Cel mai vechi este portretul lui Mary Gillick care a creat prima moneda cu chipul proaspat incoronatei Regina Elisabeta in 1953 iar cel mai recent este portretul lui Jody Clark din 2015.

Pe una dintre fetele monedei, au fost aranjate mii de diamante pentru a semana cu steagul Regatului Unit, in timp ce montarea reversului a fost inspirata de diademele defunctei regine.

Compania Indiilor de Est a declarat ca evaluarea de mai multe milioane de dolari s-a datorat in parte calitatii materialelor si proceselor de confectionare, care au implicat artizani si experti din Marea Britanie, India, Singapore, Germania si Sri Lanka.

Actualul record mondial Guinness pentru cea mai scumpa moneda vanduta vreodata la licitatie este detinut de o moneda rara „Double Eagle” din 1933 din SUA, care a fost vanduta cu 18,9 milioane de dolari la Sotheby’s New York in iunie 2021.

Compania originala a Indiilor de Est a functionat timp de aproape 300 de ani inainte de dizolvarea sa in 1874. 

Omul de afaceri de origine indiana Sanjiv Mehta a achizitionat in 2005 drepturile asupra numelui – si a stemei – in 2005, inainte de a-l relansa ca marca de lifestyle cinci ani mai tarziu. 

In prezent, potrivit site-ului companiei, brandul vinde produse de lux, inclusiv bijuterii, articole pentru casa si monede comemorative care „surprind momente din istorie pentru ca entuziastii contemporani si generatiile viitoare sa le pretuiasca”.

Productia monedei „The Crown” a durat mai bine de un an, ceea ce inseamna ca a fost in curs de realizare inainte ca regina Elisabeta sa moara la castelul Balmoral din Scotia pe 8 septembrie anul trecut. 

Modelele monedelor au fost aprobate de guvernul britanic precum si de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a inainte de decesul acesteia, in cadrul unui proces gestionat de Casa Regala si de Unitatea Regala, Ceremonial si Onoare (Royal, Ceremonial and Honours Unit – RCHU) din cadrul Oficiului Extern si al Commonwealthului.

Sanjiv Mehta, care provine dintr-o familie cu traditie in prelucrarea diamantelor, a declarat pentru CNN ca „omagiul pe care il aducem reginei nu a fost despre a face economii, ci despre a celebra o viata intreaga”.

Pe site-ul companiei, justificarea lui Mehta pentru crearea monedei ii aduce un elogiu superb scris regretatei regine. Va invitam sa cititi mai jos, este un mod elegant de a rezuma impactul pe care aceasta l-a avut asupra lumii intregi.

Pe parcursul celor 70 de ani de suveranitate, un record, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost martora unor schimbari seismice in tehnologie, cultura si modul nostru de viata, precum si a unora dintre cele mai importante momente din istoria moderna. Ramanand neclintita, fidela juramantului sau si ghidata de credinta sa neclintita, a ramas o constanta intr-o lume in continua transformare. Regina Elisabeta a II-a nu a fost insa demodata sau arhaica. De fapt, dorinta sa de a se moderniza, de a se schimba si de a se adapta a devenit piatra de temelie a capacitatii sale de a-si ghida, conduce si hrani poporul in perioade lungi de mare incertitudine si schimbare.

(…)

Faptul de a fi martor la comportamentul Majestatii Sale in unele dintre cele mai dificile momente ofera o ocazie unica pentru altii de a experimenta direct, de a invata si de a se inspira din actiunile sale. Capacitatea sa unica de a galvaniza natiunea si lumea in momentele in care este cel mai necesar ne poate ajuta sa ne inspiram cu totii sa facem ceea ce trebuie si sa facem mai bine.

(…)

Un monarh de neegalat, viata si domnia Majestatii Sale vor fi, fara indoiala, consemnate in cartile de istorie pentru multe generatii, nu doar datorita titlului pe care l-a mostenit, ci si prin exemplul modului in care a trait. O viata dedicata in intregime serviciului si datoriei, intruchipand neobosit virtutile Victoriei, Adevarului, Dreptatii, Caritatii, Curajului si Constantei de-a lungul vietii si domniei sale.

(…)

In calitate de regina si monarh al Imperiului Britanic timp de 70 de ani, domnia Reginei Elisabeta a II-a ramane de neegalat in timpurile moderne si incomparabila cu cea a oricarui suveran din istoria Marii Britanii, iar acest lucru probabil ca nu se va mai intampla in generatiile urmatoare.


Mai jos puteti rememora cei 70 de ani pe tron ai Reginei Elisabeta vazuti in 70 de imagini care arata o viata traita cu scopul de a-i uni pe oameni: “Toata viata mea, fie ca va fi scurta sau lunga, va fi dedicata in slujba voastra”.

Citește în continuare