Experimentati o fuziune a contrastelor din Bucuresti: la kilometru zero, la Universitate, e Palatul Sutu, locul celor mai fastuoase petreceri de acum 150 de ani.
Avem zile superbe scaldate de soare, copacii incep sa prinda culori rupte din picture celebre, iar Bucurestiul este un loc magic incarcat de povesti si cladiri spectaculoase. Trebuie doar sa ne luam putin timp si sa ne scufundam intr-un spatiu al contrastelor la intersectia dintre epoci si generatii, intr-un moment liber care va face sa simtim orasul nostru ca un moment dintr-un film de epoca sau ca o excursie la Viena, Paris sau Londra, locuri de unde se inspirau oamenii influenti ai Romaniei secolelor trecute.
In valtoarea programului zilnic nu ne mai luam timp sa admiram locurile din Bucuresti care sunt extrem de spectaculoase si care pastreaza povesti si secrete uimitoare, locuri care au scris istorie in evolutia culturala a secolelor trecute, cladiri ale caror interioare (care se viziteaza!) sunt parca rupte din filmele de epoca atat de la moda acum.
Daca ne luam timp sa-l descoperim, Bucurestiul este o fuziune a contrastelor intre nou si vechi, un melanj de emotii si energii, o intalnire intre tehnologie si arhitectura baroca, masini de ultima generatie care trec pe langa cladiri care au unele dintre cele mai spectaculoase candelabre sau oglinzi de sticla de Murano din lume.
E motivul pentru care in noua campanie de brand, Fuzetea ne invita, printr-un parteneriat cu Tripadvisor, sa descoperim un nou mod de a calatori: explorand contrastele fiecarui loc in care ajungem. Sau chiar pe ale orasului in care traim.
Brandul a creat 5 itinerare de travel in destinatii spectaculoase din lume, dar si un itinerar prin care poti explora Bucurestiul, printr-un melange al contrastelor istorice si culturale, o fuziune intre nou si vechi, intre aglomeratie urbana si oaze de liniste si eleganta.
La kilometru zero al Capitalei vis a vis de cladirea Universitatii si pe diagonala cu una dintre cladirile inalte ale Bucurestiului – Intercontinentalul, se afla un palat care pare rupt din filmele de epoca, un palat care ascunde povesti cu printi si printese despre lumea glamour de acum doua secole
Palatul Sutu este una dintre cele mai vechi resedinte aristocratice din Bucuresti si unul dintre putinele imobile care au ramas nemodificate de mai bine de 150 de ani. A fost construit de Costache Sutu dupa planurile arhitectilor Conrad Schwink si Johann Veit intre anii 1833 si 1835.
Interiorul palatului a fost proiectat in anul 1862 de Karl Storck, recunoscut sculptor si artist decorator. A fost amenajata scara de acces la etaj, desfacuta monumental in doua brate, iar problema de perspectiva a fost deschisa prin montarea in peretele din fata a unei oglinzi adusa de la Murano si prinsa intr-un frumos incadrament. Deasupra oglinzii se afla medalionul sculptat in lemn al Irinei Sutu, sotia proprietarului.
In a doua jumatate a secolului XIX-lea Palatul Sutu era locul in care se organizau cele mai spectaculoase baluri, locul unde se intalnea nobilimea pentru un joc de biliard sau de poker, punctul zero al capitalei unde se vedeau cele mai spectaculoase rochii create la Paris sau Viena. Era unul dintre putinele locuri unde venea si regale Carol I care nu era o persoana dornica de mondenitati, dar onora adesea seratele muzicale sau teatrale gazduite de Palatul Sutu.
Grigore Sutu (1819-1893) si sotia sa Irina, fiica marelui bancher Stefan Hagi Moscu, s-au preocupat sa pastreze ambianta unei resedinte aristocratice, au organizat balul cu care se deschidea sezonul, au impus un protocol al elegantei nu doar pentru tinutele invitatilor ci si pentru comportament social (la baluri nu se putea veni decat cu caleasca decorata frumos si cu vizitiul imbracat in haine de sarbatoare).
Locul avea o gradina foarte mare care mergea in zona unde acum sunt strazile Doamnei si Academiei (pe unde sunt statuile de la Universitate), gradina care copia arhitectura peisagistica de la Versailles, avea pauni si pelicani, o fantana uriasa care era atractia turistica pentru toti cei care intrau in capitala.
Tot aici a fost si primul iluminat stradal din Bucuresti. In 1875, cand felinarele cu gaz erau o raritate, Palatul Sutu era scaldat in lumina care era obtinuta prin atasarea pe balcoane si pe varfurile metalice ale gardului a mai multor tevi cu mici orificii prin care gazul aerian care se scurgea, reaprins, se transforma intr-un minunat palpait de lumini de poveste facand ca Palatul sa aiba o si mai mare imagine mitica de poveste.
Luati-va putin timp in nebunia orasului, si la kilometrul zero unde e mereu foarte mare agitatie, rupeti-va de ritmul cotidian si experimentati o lume a contrastelor pentru o jumatate de ora in Palatul Sutu (care acum e Muzeul Bucurestiului si se viziteaza de miercuri pana duminica de la 10.00 la 18.00) pentru ca veti trai o experienta ca o mini vacanta in alte vremuri.
Urmariti Blazonul de pe frontonul cladirii care cuprinde cele doua elemente distinctive oficiale, vulturul Munteniei si zimbrul Moldovei. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dispus demontarea acestuia. Dupa abdicarea lui Cuza, la staruinta urmasilor lui Costache Gr. Sutu si din ingaduinta Regelui Carol I, blazonul a fost reasezat la locul sau.
Pe peretele din fata intrarii troneaza o oglinda de Murano imensa, care da senzatia de spatiu mult mai mare decat in realitate. In oglinda se vede si un ceas, construit special pentru a fi citit numai in oglinda. Cum acum in Palatul Sutu este muzeul Bucurestiului, chiar si vizitarea lui e o explorare a contrastelor pentru ca in saloanele balurilor de alta data acum sunt expozitii despre istoria capitalei.
La parter, in sala din spate, este un pian cu coada, iar cum urci pe scara majestuoasa, dai la etaj de saloanele care adapostesc expozitii temporare si expozitia permanenta a Bucurestilor, pe cea mai mare parte a etajului. Dupa acestea, urmatoarea camera, sala feudala, intra direct in istoria „recenta” a capitalei, incepand cu prima atestare documentara din timpul lui Vlad Tepes, de la 20 septembrie 1459, si cu hrisovul cu pricina. In Palat se afla si un portret al lui Vlad Tepes, o copie facuta cadou familiei Sutu, originalul fiind in Austria.
Intersectia de la Universitate e una dintre cele cu traficul cel mai mare din Bucuresti, un loc in care auzi tot timpul un zumzait al masinilor si oamenilor care merg catre treburile zilnice. Faceti-va acest cadou special si luati-va un moment de pauza sa intrati intr-o lume a contraselor, sa experimentati pentru cateva minute povestile glamour ale secolelor trecute. Apoi in zona aveti nu doar unele dintre cele mai cool restaurante si cafenele, ci si Universitatea si Teatrul National, locuri de intalnire cu “lumea noua a tehnologiei culturale”. Punctul zero al Capitalei este o fuziune a contrasteor culturale, tehnologice si mondene si va puteti face acest cadou si o amintire ca o vacanta frumoasa in propriul oras.