Skip to content

Cel mai mare diamant negru din lume, cu peste 312 carate, prezentat la Londra intr-o expozitie-eveniment. Bijuterii sub forma de sculpturi spectaculoase create de Wallace Chan au fost expuse alaturi de unele din cele mai mari pietre pretioase din lume. 

Zilele trecute la Londra a fost deschisa expozitia „Wallace Chan: The Wheel Of Time” — „Wallace Chan: Roata Timpului” dedicata artistului si sculptorului chinez Wallace Chan, in varsta de 67 de ani. Evenimentul este organizat de casa de licitatii Christie’s si prezinta sub forma unei retrospective peste 150 de bijuterii create de Chan, dar si sase sculpturi din titan ale acestuia. 

Este cea mai mare expozitie din Europa dedicata lui Chan, iar piesa centrala este o sculptura sub forma de brosa care include cel mai mare diamant negru taiat din lume, cu o greutate de 312,24 carate (62,45 grame). 

Brosa, denumita „Legend Of The Colour Black” — „Legenda Culorii Negre” —, prezinta si diamante si safire roz, galbene si albastre de dimensiuni mai mici si un portelan special dezvoltat de artist. Valoarea ei este atat de mare incat specialistii nu au reusit sa obtina o estimare in privinta diamantului negru, corelat cu celelalte pietre pretioase.

Diamantul a fost expus de mai multe ori in ultimii, pregatindu-se cel mai probabil o licitatie in care ar putea sa fie vandut pentru o suma colosala.

Expozitia celebreaza 50 de ani din cariera artistica a lui Chan. Artistul, stabilit in Hong-Kong, a inceput sa creeze sculputuri de la 16 ani si a devenit in decursul timpului unul din cei mai cautati creatori de bijuterii din lume.

Creatiile expuse la Londra sunt inspirate de natura, timp si cosmos, iar titlul expozitiei reprezinta o metafora cu privire la procesul de lucru al artistului, care necesita o atentie deosebita la detalii, fiind ghidat de o estetica si filosofie chineza. Majoritatea pieselor expuse sunt imprumutate de la colectionari din toata lumea pentru care Chan a lucrat in decursul timpului.

Artistul a declarat ca „Intr-o clipita, a trecut jumatate de secol. Timpul este o roata eterna care se roteste la infinit, fara vreun inceput sau sfarsit. In procesul meu de creatie, timpul este o tema atat de intangibila, dar si omniprezenta. Ma straduiesc sa creez un tip de arta universala care estompeaza granitele, nu doar dintre formele de arta, ci si dintre culturi, limbi, traditii, simboluri, mitologii si asa mai departe. In cele din urma, fuziunea dintre aceste elemente ma ajuta sa tes naratiuni si sa ma conectez cu oamenii la un nivel profund.”

Chan foloseste de cele mai multe ori diamante gri si argintii, cristale din safir, agat negru, titan si un material special, dezvoltat de acesta care este de cinci ori mai rezistent decat otelul, asa numitul portelan Wallace Chan. 

O alta piesa notabila din expozitie este brosa „The Joy Of Life” — „Bucuria vietii” — care reprezinta un fluture, unul dintre motivele recurente din creatiile lui Chan, compus din safire roz, diamante galbene si albe, granat verde, perle si titan. 

De asemenea, brosele „Eden’s Autumn” — „Toamna din Eden” — si „Eden’s Spring” — „Primavara din Eden” — sunt realizate din portelanul dezvoltat de Chan si cuprind diamante galbene si albe, si safire roz, portocalii si galbene. 

Pe langa portelanul care ii poarta numele, Chan a patentat o tehnologie proprie prin care creste luminozitatea pietrelor de jad si a dezvoltat metode noi de de taiere si fixare a pietrelor pretioase. Artistul a inventat si tehnica „Wallace Cut” de taiere, fatetare si sculptare precisa a acestora pentru a crea un efect tridimensional spectaculos. 

Aceasta tehnica a fost utilizata si in cazul colierului „The Hours” — „Orele” care cuprinde diamante, safire si portelan, dar si un cristal acvamarin central de 58,38 de carate in care artistul a sculptat un chip inspirat de Ore, zeitele grecesti ale anotimpurilor si ale orelor zilei. Chipul este reflectat datorita modului in care este taiata piatra si creeaza iluzia unei figuri cu patru fete.

Citește în continuare