In Japonia a inceput un experiment cu roboti condusi de la distanta de copii care merg la scoala in locul lor. Experimentul e destinat celor care au anxietati majore in colectivitate
Un district scolar din Kumamoto, Japonia, crede ca ar putea avea o solutie pentru elevii prea anxiosi pentru a merge la scoala, sau pentru cei a caror prezenta la scoala inseamna bullying sau situatii care le aduc disconfort.
Potrivit ziarului japonez The Mainichi, orasul din sud-vestul Japoniei va permite unor elevi sa participe la cursuri prin intermediul unui robot ghidat de la distanta, intr-un efort de a rezolva problema prezentei la cursuri a districtului scolar, despre care autoritatile spun ca s-a agravat drastic in ultimii ani.
„In afara de faptul ca le permit sa vada cursurile, robotii le permit elevilor sa se miste liber in spatiu si sa comunice cu ceilalti dupa bunul lor plac. Sa speram ca acest lucru poate ajuta la scaderea obstacolelor mentale pentru elevii chiulangii”, spun oficialii proiectului.
Conform raportului, robotii rulanti dispun de o baza cu roti, care este atasata de o tulpina lunga fixata pe o tableta. Elevii manevreaza miscarile robotului de acasa, comunicand cu ceilalti si interactionand cu profesorii prin intermediul chat-ului video pe tot parcursul zilei de scoala.
Potrivit Mainichi, districtul spune ca 2.760 de elevi de la scolile primare si gimnaziale din oras „nu au fost prezenti la cursuri in anul scolar 2022”, un numar care a crescut de la an la an fata de 2018, cand orasul a inregistrat 1.283 de absente in randul copiilor de varsta gimnaziala si liceala.
Cu o asemenea evolutie ingrijoratoare robotii nu sunt primul efort al districtului de a reduce aceasta problema. Inainte de aceasta, districtul a inceput sa ofere posibilitatea cursurilor online. Si, dupa cum spune districtul, aceste „sali de clasa virtuale” functionau asa cum se preconiza, elevii declarand ca sistemul online le-a redus anxietatea de comunicare si chiar le-a imbunatatit stima de sine.
Acum, autoritatile vor sa treaca la un nivel superior si sa ajute si mai mult interactivitatea copiilor cu scoala. Conform raportului, doi roboti de teleprezenta urmeaza sa ajunga pe holuri in jurul lunii noiembrie, iar oficialii districtului sustin ca dispozitivele le ofera elevilor absenti posibilitatea de a socializa si de a colabora mai mult cu alti copii fara a fi nevoiti sa mearga fizic la scoala.
Tot in Japonia, data fiind rata foarte mare de sinucideri au fost create in orase centre culturale unde tinerii pot merge sa faca gratuit teatru sau muzica sau sport. Statul investeste ca trupele de teatru astfel formate sa ajunga sa joace pe scene mai mari si sa aiba incusiv spectacole in afara tarii la festivaluri de profil. Se considera ca o asemenea activitate relaxeaza, creeaza noi comunitati si da obiective pozitive tinerilor care se afla in zona de risc.