In acest week end avem Street Delivery in Bucuresti. Pe strada Pictor Arthur Verona sunt instalatii de arta si evenimente care vorbesc despre importanta comunitatii din strada ca spatiu public
Bucuresti revine dupa perioada pandemiei pe strada Pictor Arthur Verona, in weekendul 15-17 septembrie. La cea de-a 18-a editie, vor fi aduse in discutie restabilirea rolului strazii ca spatiu public, dar si trecerea de la festival la politica publica.
In noaptea de sambata, 16 septembrie, timp de 15 minute, intre 22:00-22:15, va fi reluata traversarea Bulevardului Magheru pe amprentele trecerii de pietoni desfiintate in anii ’70 – o traversare simbolica, o reconectare a fragmentelor strazii Arthur Verona, o retesere, a zonei Icoanei de zona Ateneului.
Traversarea se va face controlat, temporizat, sub indrumarea echipajului de politie de la Brigada Rutiera. Participantii la traversare vor purta obligatoriu veste reflectorizante si se vor deplasa grupati si insotiti de voluntari.
Anul acesta tema sub care se deasfasoara evenimentel Street Delivery este Shared Spaces. Timp de trei zile, va fi redat spatiul public omului pieton, omului copil, omului biciclist si tuturor oamenilor care isi doresc sa traiasca, nu doar sa tranziteze orasul. Astfel, strada Arthur Verona va deveni o macheta locuibila in care vom descoperi cum ne putem construi viitorul intr-un oras pentru oameni, nu doar pentru masini.
Prima dezbatere despre Cat (ne) costa disparitiile orasului? Va avea loc vineri, 15 septembrie, abordand chestiunea constientizarii costului disparitiilor din randul spatiului public, verde, pietonal, al plintei urbane, al reperelor construite. Un oras viu este un oras care isi planifica dezvoltarea, cantarind si negociind deciziile in baza primatului binelui comun.
In cea de-a doua zi de festival va fi o dezbatere despre Cat (ne) costa patrimoniul?, punand de aceasta data accentul pe balanta dintre costurile comune ale pierderii patrimoniului prin distrugere, abandon, bune intentii gresit puse in practica, ignorare a riscurilor si costurile individuale ale intretinerii, conservarii, restaurarii, refunctionalizarii cladirilor istorice si patrimoniale.
Printre elementele de festival vor fi 10 idei instalatii care ilustreaza aspecte sociale, culturale, arhitecturale, urbanistice, ecologice sau identitare ale spatiului stradal:
Colivia – instalatia-experiment a Centrului de Resurse Juridice, No man’s land in inima orasului – un proiect al Grupului de Initiativa Civica Icoanei-Ioanid, Recuperam strada prin arta colectiva – instalatie Alternative Bucharest & Safiticuminti, Civic Design Lab: Orasul Nostru, Solutiile Noastre – workshop conceput de Marinela Rata – Panaite, Vecini cu aripi. Descopera pasarile salbatice din Bucuresti – un proiect propus de Societatea Ornitologica Romana, Plastic Comics Cube – proiect de street art propus de artistii Maria Balan & Robert Obert, Transparenta in imagini: Galeria cererilor si raspunsurilor in accesul la informatii publice – propus de Asociatia Coruptia Ucide, Totul pentru endorfine. Ateliere pop-up de miscare si dans contemporan – sustinute de Centrul National al Dansului Bucuresti, Ateliere de lectura si creatie pentru copii sustinute de Atelierul de papadii, Armonia naturii: conectare cu natura in tumultul urban – instalatie propusa de artista Andr0meda / Andra Bularca
Printre invitati mai sunt laboratoarele „Plimbari Performative” ale Developing Art si „Street Delivery in miscare” sustinut de Areal | spatiu pentru dezvoltare coregrafica, care abordeaza intersectia dintre corp si oras prin dansul contemporan, dar si discutiile in jurul patrimoniului construit – despre vulnerabilitatea seismica a spatiilor si cladirilor din Bucuresti impreuna cu echipa Re:Rise si despre instrumente de alertare impotriva interventiilor agresive asupra patrimoniului bucurestean in cadrul platformei 112 Patrimoniu (un instrument dezvoltat de Grupul de Lucru al Ordinului Arhitectilor Bucuresti). La acestea se adauga expozitiile „Memorialul lui Ursu” la Blocul ARO (Re:Rise) si „Expozitia Bune Practici – relevee si studii istorice asociate” la casa Mincu (112 Patrimoniu).
Sambata participa Institutul Francez si Ambasada Republicii Libaneze, parteneri culturali care au ales sa isi deschida portile pentru a celebra impreuna spatiul public, cu tururi ghidate si istorii povestite, proiectii de film, dansuri si mancare traditionala.