Skip to content

Escroaca Anna Delvey („Inventing Anna”), aflata in arest la domiciliu, a organizat cea mai controversata defilare de moda din programul New York Fashion Week. Showul a avut loc pe acoperisul blocului in care locuieste Anna si a generat interes major in presa americana.

Anna Delvey la finalul defilarii de moda pe 11 septembrie 2023

Anna Delvey a organizat o defilare de moda, parte din programul oficial New York Fashion Week 2023, pe acoperisul blocului din East Village in care locuieste, in timp ce se afla inca in arest la domiciliu.

Condamnata pentru multiple fraude si devenita un simbol al parvenitismului si al puterii de inselaciune pe care o au retelele de socializare, Delvey — pe numele real Anna Sorokin — reuseste constant sa triseze intelegerea sub care a fost eliberata din inchisoare. Showul de moda organizat zilele trecute este un eveniment din multe altele pe care celebra escroaca le-a inventat in ultimele luni pentru a ramane in atentia presei.

Devenita celebra la nivel mondial dupa ce povestea ei a fost ecranizata in serialul „Inventing Anna” de pe Netflix, Delvey continua sa pacaleasca oamenii sa i se asocieze in intreprinderi in care se investesc sute de mii, poate chiar milioane de dolari.

Prin actiunile sale, Delvey continua sa scrie in mod indirect povesti despre viata ei care ar putea fi adaptate candva pe micul sau marele ecran. S-ar putea spune ca dintre indivizii arestati la domiciliu, Anna este unul dintre cei mai activi oameni in spatiul public, desi nu are voie sa paraseasca blocul in care locuieste cu chirie in New York.

Presa americana relateaza cu mirare modul in care escroaca Delvey a reusit sa o convinga pe Kelly Cutrone, un PR influent in industria modei americane, sa se asocieze cu ea intr-o mica agentie de publicitate si sa organizeze o intreaga defilare pentru designerul Shao Yang.

Se stie ca orice defilare care face parte din programul oficial New York Fashion Week are costuri care pornesc de la cateva sute de mii pana la cateva milioane de euro. In cazul de fata, Delvey si Cutrone au invitat aproximativ 50 de persoane sa asiste la prezentarea noii colectii Shao Yang pe acoperisul blocului ei, modelele fiind machiate si imbracate in lift si pe scara blocului. 

Desi evenimentul lor a fost perturbat de conditiile metereologice ploioase, Delvey si Cutrone nu s-au oprit si au continuat sa se pozeze cu invitatii lor, ducandu-i la parterul cladirii pentru a continua petrecerea.

Cu o reputatie controversata, Kellly Cutrone este considerata experta in relatiile publice din domeniul modei, fiind cunoscuta pentru campanii nonconformiste care capteaza atentia presei, ajung pe primele pagini ale ziarelor si genereaza publicitate gratuia pentru clientii ei. In trecut, Cutrone a lucrat la reality-showurile „The Hills” si „America’s Next Top Model”.

In mod simbolic, agentia de „PR pop-up” pe care a creat-o impreuna cu Delvey se numeste „OutLaw Agency” (in romana, s-ar traduce „agentie in afara legii”). Au creat deja probleme deoarece Delvey a declarat cu nonsalanta pentru CNN ca nu a cerut aprobare proprietarului ei sa organizeze showul de moda (pentru a-l scuti de o eventuala raspundere) insa a primit permisiune din partea vecinilor.

Delvey, al carei gust pentru hainele scumpe de designer a fost bine documentat si ecranizat si in serialul „Inventing Anna” (reusind sa pacaleasca multi designeri de lux sa ii imprumute sau chiar ofere tinute cadou), a declarat dupa defilarea de moda ca: „Iubesc hainele – nu as fi facut niciodata acest lucru daca nu am fi iubit colectia. Pentru ca, da, vreau sa spun ca pot obtine publicitate facand orice.”

Merita mentionat ca Delvey a reusit inclusiv in timpul procesului ei sa distraga atentia publicului de la infractiunile comise prin hainele pe care le purta in timpul audierilor la care era prezenta presa.

Modelul de escrocherie al lui Delvey functioneaza in continuare si, pe langa noua ei asociata Kelly Cutrone, a reusit sa il convinga inclusiv pe Nicola Formichetti, unul dintre cei mai bine cotati stilisti si directori de creatie (geniul din spatele imaginii lui Lady Gaga), sa fie prezent la evenimentul de lansare al noii colectii Shao Yang.

Potrivit CNN, Cutrone a descurajat modelele care au defilat pentru Shao Yang sa se apropie de marginea acoperisului blocului pentru a face selfieuri insa i-ar fi spus lui Delvey: „Daca am cadea si am muri? Nu ar fi grozav pentru aparitiile in presa?”.

In ceea ce priveste creatiile lui Yang, designerul a fost constient ca implicarea lui Delvey in evenimentul de lansare al brandului ei — care ii poarta numele, Shao — va distrage atentia presei de la hainele in sine, insa s-a declarat „binecuvantata doar sa fac parte din acest eveniment, pentru ca, in calitate de designer nou, cu un brand nou, nimeni nu va veni la spectacolul tau. Nimeni nu va sti cu adevarat despre tine.”

In timp ce Yang isi descria colectia intr-o conversatie cu CNN, Delvey a intervenit cu o anecdota despre cum a fost pedepsita in inchisoare pentru ca si-a cusut de mana modificarile pe care le-a realizat la uniforma ei, povestind ca a invatat multe despre croitorie in perioada respectiva.

Anna Delvey si Kelly Kutrone

In acelasi timp, Cutrone a insistat sa le spuna reporterilor ca doua agentii si-au retras modelele din defilare dupa ce au aflat de implicarea lui Delvey. Intrebata despre acest lucru, Delvey, aparent nestiutoare, a refuzat sa comenteze si a declarat in schimb ca o alta agentie de modele a incalcat normele industriei cerand sa fie platita in avans: „Daca nu va simtiti confortabil, nu conteaza… fara resentimente. Eu sunt ca si cum m-as cauta pe Google”.

Desi atentia publicului si a presei de specialitate nu a fost deloc pe colectia lui Shao Yang, evenimentul organizat de Delvey si Cutrone a reusit sa atraga atentia mass-media cu articole dedicate in New York Times, New York Post, CNN sau Dazed. Majoritatea recenziilor proclama defilarea de moda drept cel mai controversat show din programul New York Fashion Week de anul acesta.

Anna Delvey se afla in arest la domiciliu de aproape un an, incercand sa castige apelul in instanta la expulzarea ei in Germania. 

Anul de arest la domiciliu — ce vine cu purtarea unei bratari de glezna care monitorizeaza constant locul in care se afla — vine dupa doi ani petrecuti in spatele gratiilor pentru mai multe infractiuni financiare, inclusiv mai multe acuzatii de furt calificat. In plus, Delvey a fost retinuta de autoritatile americane timp de 18 luni pentru ca a depasit termenul de sedere in tara. 

Ascensiunea ei in societatea new-yorkeza ca o „mostenitoare falsa” si decaderea ei din glorie dupa ce a reusit sa convinga bancile americane sa ii imprumute peste 200.000 de dolari au fost documentate in mai multe povesti care au intrat deja in cultura pop. Delvey a devenit un personaj iconic, peste 1 milion de urmaritori de Instagram o considera un model de urmat. 

Povestea ei a generat mai multe articole in revistele americane si o carte scrisa de fosta ei prietena, fiind ecranizata in miniseria Netflix „Inventing Anna” de anul trecut.

Mai jos puteti citi mai multe despre activitatile lui Sorokin din ultimul an, reusind sa lanseze un podcast, sa filmeze un reality show si sa-si vanda operele de arta create de alti artisti pe care doar si-a pus numele.

Citește în continuare