„Bantuind prin Venetia”, noul film al lui Kenneth Branagh este de astazi in cinematografe. Cineastul revine in rolul detectivului Poirot in ultima parte a trilogiei Agatha Christie. In distributie sunt Tina Fey, Michelle Yeoh, Jamie Dornan, Jude Hill si Camille Cottin.
Incepand de astazi, 15 septembrie, in cinematografele din Romania puteti urmari a treia si ultima parte a trilogiei Agatha Christie ecranizata de Kenneth Branagh pentru 20th Century Studios.
In stilul specific romanelor lui Christie, cu mult suspans, Branagh a adaptat povestea din „Hallowe’en Party”, carte publicata in 1969, in lungmetrajul „A Haunting in Venice” – „Bantuind prin Venetia” care este distribuit in Romania de Film Forum.
Povestea este o continuare a filmelor „Crima in Orient Express” si „Moarte pe Nil”, „O bantuire in Venetia” iar Branagh reia rolul celebrului detectiv Poirot pentru a rezolva un nou mister.
„A Haunting in Venice” il prezinta pe Poirot, aflat la pensie, mutat la Venetia si participand la o sedinta de spiritism. In timp ce primele doua filme au fost ecranizari realizate in stil clasic dupa doua dintre cele mai cunoscute romane scrise de Christie, noul film schimba formula lungmetrajelor politiste si adauga un aspect supranatural povestii, cu elemente paranormale.
Scenariul a fost scris de Michael Green, nominalizat la Oscar in 2018 pentru „Logan”, filmul fiind produs de Branagh si de Ridley Scott. Echipa este completata de Hildur Guðnadóttir care s-a ocupat de coloana sonora si Haris Zambarloukos care semneaza imaginea. Guðnadóttir este castigatoare a unui Oscar pentru muzica din „Joker” iar Zambarloukos este colaborator frecvent al lui Branagh, atat pentru trilogia Agatha Christie dar si pentru aclamatul „Belfast” care a avut sapte nominalizari la Oscar si i-a adus lui Branagh trofeul pentru cel mai bun scenariu original.
Distributia nu este la fel de spectaculoasa ca in filmele anterioare — care i-a inclus pe Johnny Depp, Judi Dench, Penelope Cruz, Annette Bening si Michelle Pfeiffer — dar include multe nume recogniscibile, inclusiv pe Michelle Yeoh care se afla la prima aparitie pe marile ecrane dupa ce a castigat Oscarul in luna martie a acestui an pentru prestatia din „Everything Everywhere All at Once”.
Realizat pe un buget de 60 de milioane de dolari, filmul ii are in distribuie si pe Kyle Allen, Camille Cottin, Jamie Dornan, Tina Fey, Jude Hill, Ali Khan, Emma Laird, Kelly Reilly si Riccardo Scamarcio.
Anterior, Branagh i-a distribuit pe Hill si Dornan in rolurile tatalui si fiului in filmul autobiografic „Belfast”, premiat cu Oscar, pentru care Hill a castigat Premiul Critics’ Choice pentru cel mai bun tanar interpret.
Actiunea din „Bantuind prin Venetia” este plasata in laguna venetiana dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in ajunul sarbatorii religioase a tuturor sfintilor. Poirot participa cu reticenta la o sedinta de spiritism intr-un palazzo bantuit iar cand unul dintre oaspeti este ucis, depinde de fostul detectiv sa descopere inca o data cine este criminalul. Astfel, Poirot se regaseste intr-o lume sinistra, plina de umbre, secrete si elemente paranormale care nu ii sunt deloc familiare.
Tina Fey joaca rolul lui Adriane, o scriitoare de romane politiste care se afla in cautarea urmatoarei povesti de succes. Ea il convinge pe Poirot sa o insoteasca la sedinta de spiritism pentru a afla daca mediumul ales pentru eveniment este un mincinos. Ceea ce descopera ei este ca in palazzo s-a petrecut o tragedie iar actuala proprietara a cladirii, Rowena (Reilly), o cantareata de opera, a contactat-o pe doamna Reynolds (Yeoh), un medium, pentru a lua legatura cu o ruda care a murit acolo.
Desi Ariadne este o veche prietena a lui Poirot, ea devine unul dintre suspectii acestuia, alaturi de doamna Reynolds, care este posedata de un spirit intunecat.
Personajul jucat de Fey, cunoscuta drept scenarista a emisiunii Saturday Night Live si creatoare a serialului „30 Rock”, este recurent in romanele Agathei Christie si se bazeaza in mod vag pe insasi personalitatea lui Christie transformata printr-un filtru al ironiei.
Faptul ca Ariadne este jucata de o actrita specializata in comedie ofera un indiciu despre directia comica si pe alocuri absurda pe care o va avea filmul pe alocuri.
Nu se stiu alte detalii despre povestea filmului deoarece planul masiv de marketing si PR pe care 20th Century Studios il planuise pentru filmul lui Branagh a fost aruncat la gunoi din cauza grevelor de la Hollywood.
Promovarea pentru „Bantuind prin Venetia” ar fi urmat sa inceapa in luna august pentru a-i face pe spectactori curiosi sa mearga in cinematografe in numar cat mai mare in weekendul premierei — 15-17 septembrie — insa toate planurile au fost oprite din cauza grevelor actorilor si scenaristilor de la Holywood care aproape ca au paralizat industria cinematografica in ultimele luni, afectand major inclusiv festivalurile de film de la Venetia si Toronto.
Pentru a intelege contextul crizei de la Hollywood ─ prin care niciun actor nu are voie sa-si promoveze munca ─ va invitam sa cititi mai jos. Merita mentionat ca Branagh nu a oferit niciun interviu legat de noul film deoarece este atat regizor dar si actor protagonist al productiei iar orice iesire ar fi considerata o incalcare a regulilor grevei.
Filmele anterioare ale trilogiei — „Crima in Orient Express” si „Moarte pe Nil” au avut reactii pozitive si incasari foarte bune, ambele pot fi urmarit in prezente pe platforma de streaming Disney+.
Primul film, „Murder on the Orient Express” are loc intr-un tren de lux plin de oameni bogati, care trece prin vreme viscolita spre Londra, Anglia. Trenul este blocat de o avalansa, un pasager este gasit ucis, iar detectivul Poirot trebuie sa rezolve cazul. Cu un buget de 55 de milioane de dolari, filmul a fost lansat in 2017 si a avut incasari de peste 350 de milioane de dolari.
Continuarea, „Death on the Nile”, are loc pe un vas de croaziera in Egipt, cu o intriga in oglinda. Ambele filme sunt captivante si aduc un aer modern ecranizarile dupa Agatha Christie, imaginea este de fiecare data spectaculoasa, cu culori saturate, peisaje superbe si costume de epoca foarte reusite. Lungmetrajul a fost realizat pe un buget de aproape 100 milioane de dolari si a avut incasari de 137 de milioane de dolari, fiind lansat in februarie 2022 cand multe cinematografe erau inca inchise iar spectatori erau reticenti sa petreaca timp intr-o sala cu oameni necunoscuti.
Va invitam sa vizionati noul film in cinematografe si sa descoperiti finalul unei trilogii care reuseste sa gaseasca o punte de mijloc intre romanele clasice ale lui Christie si o viziune moderna asupra cinematografiei.
Intre timp, pe Branagh il puteti vedea zilele acestea in cinematografe si in hitul „Oppenheimer” care este favorit la premiile Oscar de anul viitor.
In luna octombrie, cineastul de origine britanica va urca in curand pe scena teatrului londonez intr-unul din cele mai provocatoare roluri shakesperiene: „King Lear”.