Cea mai buna branza din lume in 2023 provine din regiunea Côte-d’Or din Franta. Se numeste Epoisses, un sortiment care poate fi achizitionat si in Romania.
Cea de-a sasea editie a Mondial du Fromage et des Produits Laitiers si-a dezvaluit zilele trecute castigatorul suprem. Organizat o data la doi ani, concursul international de branzeturi a reunit in acest an 3.000 de vizitatori si 200 de expozanti din 48 de tari.
In cele din urma, prestigiosul titlu de cea mai buna branza a anului 2023 a fost adjudecat de Epoisses, de la fabrica de branzeturi Berthaut din regiunea Côte-d’Or din Franta. Un sortiment Epoisses este disponibil si in Romania.
Titlul din acest an a fost obtinut de „Berthaut Epoisses Perrière”.
Branza Époisses, care provine din Burgundia si este fabricata din lapte de vaca, este cunoscuta pentru textura sa moale si mirosul sau oarecum intepator. Aceasta s-a clasat pe locul al doilea la ultima editie a concursului, in 2021.
Mondial du Fromage et des Produits Laitiers a avut loc anul acesta la Tours (Indre-et-Loire, Franta), iar juriul international format din 12 membri, prezidat de Stéphane Layani, directorul Rungis International Market, a trebuit sa aleaga intre aproximativ 1.550 de produse din intreaga lume, realizate cu cel putin 50% lapte.
Produsele inscrise in competitie nu au fost etichetate pentru a asigura o impartialitate totala. Au fost analizate in ceea ce priveste prezentarea, taietura, textura, aroma si, bineinteles, gustul, de catre aproximativ 250 de profesionisti internationali.
In Romania, branza Epoisses poate fi achizitionata de la Le Manoir. Fisa tehnica a produsului castigator poate fi gasita aici.
Clasamentul complet il gasiti mai jos:
1. Epoisses AOP (Franta)
2. L’Etivas AOP (Elvetia)
3. Couronne de Touraine (Franta)
4. Fromager d’Affinois le Fromager (Franta)
5. Camembert Lait Cru (Franta)
6. Le Petit Cru Bio (Franta)
7. Trèfle du Perche (Franta)
8. Caprinus du Lago (Brazilia)
9. Chabichoi du Poitou AOP (Franta)
10. Le Charolais AOP (Franta)
Opt din cele 10 castigatoare sunt branzeturi frantuzesti, o performanta care readuce gloria francezilor dupa ce un clasament publicat la inceputul acestui an nu a inclus niciun sortiment francez in primele 10 branzeturi din lume.
Potrivit acelui clasament, primele intrari pe lista pentru Franta au fost Reblochon si Comté, care au ajuns pe locurile 13 si, respectiv, 14. Acestea s-au clasat dupa opt branzeturi italiene, una mexicana, una portugheza, una poloneza si una braziliana. In total, doar opt branzeturi franceze au intrat in top 50.
La vremea respectiva, clasamentul a fost considerat o lovitura destul de grea pentru o tara care gazduieste peste 1.000 de tipuri diferite de branzeturi.
Anul trecut la World Cheese Awards 2022 premiul cel mare a fost castigat de sortimentul elvetian Le Gruyère AOP surchoix”.
„Le Gruyère AOP surchoix” a fost inscrisa de producatorul de branza Vorderfultigen si creata de Urs Leuenberger alaturi de „affineur”-ul Gourmino (cel care rafineaza branza, care o ingrijeste si o pastreaza in conditii perfecte pentru imbatranire), ambii din Elvetia.
Potrivit CNN, a fost descrisa de jurati drept „foarte bine rafinata. Se topeste in gura cu notele perfecte de ierburi, fructe si piele. Este o branza cu gust si cu buchet.”
Este o branza dulce, dar usor sarata, cu o aroma care variaza foarte mult cu varsta. Este cremoasa si cand este maturata (de la cinci luni la un an), tinde sa aiba cateva gauri mici, ca niste „ochi”, caracteristici branzeturilor elvetiene, care sunt formate din bule de gaz eliberate de bacteriile care sunt folosite la fabricarea branzei. Acestea ii confera o textura usor granuloasa. Numita dupa orasul Gruyères din Elvetia, unde a fost fabricata initial, este o branza ferma, de culoare galben pal si cu un gust bogat, cremos, usor de nuci.