Senzationalele beneficii pentru sanatate ale dovleacului. Cinci retete perfecte dar super simple pentru zilele racoroase
Toamna, dovleacul are puteri magice mai ceva ca in povestea Cenusaresei pentru ca valorile sale nutritive, dar si modul de preparare il fac unul dintre alimentele preferate.
De la cafeaua cu aroma de dovleac la painea cu dovleac, produsele cu aroma de dovleac sunt populare in lunile de toamna pentru ca prepararea sa- care necesita temperature inalte – aduc si un confort termic corpului. Dar dovleacul este, de fapt, are beneficii impresionante pentru sanatate si era parte din meniul bunicilor nostri pentru ca e un medicament natural.
Dincolo de multiplele moduri de preparare, de la supe si salate la conserve si placinte, dovlecii sunt plini de vitamine, minerale si antioxidanti, ceea ce ii face un plus nutritiv pentru orice dieta.
Dovleacul poate fi, de asemenea, savurat sub forma de piure conservat, ajutandu-i pe iubitorii de dovleac sa sara peste orice munca de pregatire atunci cand doresc un plus de dovleac in smoothie, briose si alte retete.
Daca sunteti un fan al dovleacului si v-ati intrebat vreodata ce poate face consumul acestui aliment delicios pentru sanatatea si bunastarea dumneavoastra, continuati sa cititi pentru a afla cele sase beneficii pentru sanatate ale consumului de dovleac.
Poate sprijini sanatatea intestinului (iar un intestin cu o membrana curata si sanatoasa inseamna mai multe sanse ca nutrientii pe care-i mancam sa ajunga mai repede in corp, in cantitati mai mari)
Fibrele sunt un nutrient cheie care sprijina sanatatea intestinala prin reglarea microbiotei intestinale si prin faptul ca ajuta la promovarea miscarilor intestinale regulate. O cana de piure de dovleac conservat are 7 grame de fibre, ceea ce reprezinta aproape 30% necesarul zilnic al corpului.
Unele date arata ca coaja de dovleac contine polizaharide insolubile in alcool, care tind sa reduca acizii biliari si sa sprijine cresterea microbiotei intestinale.
Dovleacul poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer
Deoarece dezvoltarea anumitor tipuri de cancer este legata de cresterea stresului oxidativ, o dieta bogata in antioxidanti este recomandata pentru a reduce riscul de cancer.
Dovleacul a fost investigat pentru proprietatile sale anticancerigene, in parte, datorita continutului sau bogat in antioxidanti. Rezultatele au aratat ca riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san, rectal si pulmonar, este mai mic in randul celor care consuma mai multe seminte de dovleac.
Poate sustine sanatatea imunitara
Dovleacul este o sursa naturala de multi nutrienti care sustin sanatatea imunitara, inclusiv vitamina C, zinc si seleniu. Si, intrucat o hidratare adecvata poate avea un impact si asupra sanatatii imunitare, faptul ca dovleacul este format in proportie de aproximativ 90% din apa (fiind un aliment din categoria pepenilor) contribuie la evidentierea unui alt motiv pentru care acest aliment poate fi o parte importanta a unei diete de sustinere a sanatatii imunitare.
In cele din urma, din moment ce 70% din sistemul nostru imunitar se afla in intestin, sustinerea sanatatii intestinale prin consumul de alimente cu fibre ofera corpului nostrum o baza solida pentru imunitate.
Poate sprijini managementul greutatii
Este demonstrat stiintific ca un consum crescut de fructe si legume fara amidon este legat de pierderea in greutate. Includerea dovleacului in dieta dumneavoastra este o modalitate usoara de a avea mai multe produse in alimentatia dumneavoastra. O cana de dovleac crud taiat in cuburi contine foarte putine calorii – aproximativ 30 de calorii pe cana. De fapt, fibrele gasite in dovleac pot ajuta, de asemenea, la gestionarea greutatii, deoarece s-a demonstrat ca acest nutrient sustine satietatea. Dovleacul ras , crud, poate fi introdus in salate iar beneficiile sale sunt semnificative.
Poate sustine sanatatea ochilor
Dovleacul este plin de vitamina A, care sustine sanatatea ochilor, si de carotenoidele luteina si zeaxantina.
Luteina si zeaxantina sunt singurii carotenoizi alimentari care se acumuleaza in retina, in special in macula, si sunt numiti pigmenti maculari. S-a demonstrat ca consumul acestor carotenoizi reduce riscul de aparitie a degenerarii maculare. O salata portocalie cu morcov ras, dovleac ras si suc de lamaie poate fi o delicatesa asortata deasupra unei felii de paine cu pate sau paine prajita cu unt.
Dovleacul sustine o tensiune arteriala sanatoasa
Dovleacul este o sursa naturala de multi nutrienti care sprijina sanatatea inimii, inclusiv potasiu, calciu si magneziu. Introdus in dieta ii ajuta pe oameni sa isi gestioneze hipertensiunea arteriala prin intermediul alegerilor lor alimentare.
Dovleacul este, de asemenea, un aliment aromat care are un continut scazut de sodiu, un alt aspect al acestui aliment care poate fi benefic pentru o tensiune arteriala sanatoasa.
Iata sugestii de preparate din dovleac pe care le puteti incerca rapid acasa.
Piure de dovleac: Il puteti folosi intr-o varietate de mancaruri dulci si sarate, de la placinte si clatite la supe si tocanite. Se obtine din dovleac fiert si cateva cuburi de unt amestecate bine. Poate fi aromatizat cu scortisoara, piper…
Dovleac prajit: Taiati dovleacul in felii, stropiti-l cu ulei de masline, presarati putina sare si prajiti-l in cuptor.
Seminte de dovleac sunt pline de substante nutritive. Le puteti praji pentru o gustare sanatoasa si crocanta sau le puteti pune in salate si supe.
Smoothie de dovleac: Amestecati piureul de dovleac cu fructele preferate, putin iaurt si un strop de scortisoara pentru un smoothie sanatos.
Supa de dovleac: Un bol de supa calda si cremoasa de dovleac poate fi o masa de iarna reconfortanta. Pur si simplu amestecati dovleacul fiert cu putin bulion si condimentele pe care le alegeti.