Skip to content

Astazi se deschide o noua editie Art Safari. Cele 3 expozitii prezinta genti de lux de la Victoria & Albert Museum, experiente interactive care spun istoria Corului Madrigal si viata noctura a Bucurestiului.

Incepand de astazi puteti vizita o noua editie Art Safari care este dedicata „starurilor”, de la vedete locale din viata de noapte a Bucurestiului la vedete din industria gentilor de lux.

Cele trei expozitii noi vor fi deschise pana pe 14 ianuarie 2024. Aceasta este a treia serie de expozitii prezentate de Art Safari in acest an, evenimentul a inceput ca un festival de arta si s-a transformat treptat intr-un muzeu care ocupa Palatul Dacia-Romania de pe Lipscani.

Noile expozitii sunt gandite pentru a fi pe placul unui public cat mai larg, prezentand de la povestile orasului nocturn la istoria corului Madrigal si la un „design show” prezentat deja la Victoria & Albert Museum din Londra.

„Pe mai multe voci. O expozitie de muzica celesta”, este o experienta curatoriata de Emil Pantelimon cu ocazia aniversarii a 60 de ani de Madrigal, fiind creata pe o scenografie de Vladimir Turturica. 

Dincolo de o expozitie menita sa celebreze Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin, Art Safari a gandit un mic muzeu al muzicii format din 16 spatii in care sunt prezentate 60 de costume, 70 de discuri, informatii inedite si experiente muzicale interactive si senzoriale legate de istoria grupului.

Printre experientele interactive, care au la baza VR si alte tehnologii noi, se numara si o instalatie prin care, potrivit organizatorilor va avea loc „vizualizarea propriei voci si spectacole olfactive”. 

Femeile insarcinate si bebelusii (0-12 ani) vor avea un spatiu dedicat: „Madrigal for Babies”, cu muzica pe gustul bebelusilor. 

Bazat pe studii aprofundate cu privire la efectului muzicii asupra copiilor intre 0 si 12 luni, precum si asupra femeilor insarcinate, concertul ofera parintilor ocazia unica sa cante alaturi de Corul Madrigal melodii cu efecte benefice asupra celor mici. 

In program se regasesc lucrari indragite precum „Somewhere Over the Rainbow”, „Greensleeves”, „Moon River”, „Cantec de leagan” si alte piese recomandate pentru o buna dezvoltare a bebelusilor.

Publicul este invitat sa descopere cum un mic ansamblu cameral creat in anii comunismului cu studenti ai Conservatorului bucurestean a devenit unul dintre cele mai puternice si mai importante branduri culturale ale Romaniei.

Viata de noapte a Bucurestiului este celebrata in expozitia „De la frici uitate la nopti prietenoase. Avatarurile orasului nocturn”, curator: Adrian Majuru.

Potrivit unei declaratii a domnului Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti: „Avatarurile orasului nocturn reprezinta o introducere in forma scurta a fenomenelor sociale si culturale legate de timpul si de viata noptii sau inspirate de ea, unele avand origini primordiale, cele mai cunoscute fiind hranite de istoria vietii urbane. Alaturi de lucrarile oferite de Muzeul Municipiului Bucuresti, aceasta poveste despre nopti urbane aduce in fata publicului o serie de piese din colectiile didactice ale Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici” si Institutului de Antropologie „Francisc Rainer” – Academia Romana, unele fiind expuse public in premiera. Ceea ce vom explora impreuna, cu acest prilej, este si va ramane un santier deschis pentru toti cei interesati sa studieze, sa cerceteze istoria nocturna si cotidianul trait cu fiecare noapte, in interiorul generatiilor.”

Expozitia include o colectie de fotografii, obiecte si picturi — inclusiv lucrari de Nicolae Tonitza, Iosif Iser —  ce redau fata nocturna a Bucurestiului de odinioara si prezinta o anumita perioada cand o parte a populatiei burgheze ducea o viata buna. Se intinde de la izbucnirea Primului Razboi Mondial (La Belle Époque) si pana la finalul regimului comunist. 

Punctul de interes al noului sezon expozitional Art Safari va fi cel mai probabil „Bags: Inside Out”, o expozitie care include piese expuse deja la Londra.

Desi este prezentata ca fiind o premiera, expozitia „Bags: Inside Out” a fost prezentata deja la Victoria & Albert Museum la Londra, intre 13 octombrie 2021 si 16 ianuarie 2022. Este parte a unei serii de proiecte dezvoltate in ultimii ani de marile muzee britanice prin care sunt create anumite expozitii menite sa fie itinerate in restul tarii, al Europei sau al lumii.

In cazul Art Safari, expozitia este a doua colaborare cu Victoria & Albert Museum si prezinta genti de lux memorabile precum modelul Fendi Baguette purtat de Sarah Jessica Parker, Kelly Hermès sau Lady Dior.

Prezentarea exploreaza stilul, functionalitatea si designul gentilor prin 300 de obiecte, printre care se numara posete Versace sau valize Louis Vuitton.

Pe langa aceste trei expozitii, copiii sunt asteptati la ateliere de creatie si tururi ghidate personalizate la Art Safari Kinder in timp ce adultii pot lua parte la tururile ghidate de noapte in cadrul carora se serveste prosecco.

Biletele pot fi achizitionate pe artsafari.ro sau direct de la intrare, programul de vizitare este de joi pana duminica de la 12:00 la 21:00, in cazul tururilor de noapte, acestea se desfasoara vineri si sambata intre 22:00 si 1:00.

Citește în continuare