In China a fost descoperit Fujianvenator, un nou dinozaur asemanator unei pasari. Creatura avea picioarele inferioare foarte lungi si ar putea fi raspunsul mai multor intrebari cu privire la evolutia pasarilor moderne.
O fosila de dinozaur care a trait in urma cu 150 de milioane de ani a fost descoperita recent de catre arheologi. Specialistii au remarcat o trasatura neobisnuita a dinozaurului, faptul ca avea picioarele neobisnuit de lungi, ceea ce il inrudeste cu pasarile antice, disparute intre timp, cat si cu unele din speciile moderne de pasari.
Descoperirea a avut loc in provincia Fujian din sud-estul Chinei. Specimenul ar fi pasit pe pamant in timpul Jurasicului Tarziu, o perioada geologica cuprinsa intre 200 de milioane de ani si 145 de milioane de ani in urma.
Este singurul dinozaur din aceasta specie descoperit pana acum, fiind denumit „Fujianvenator”, adica „vanatorul din Fujian”. Creatura cantarea in jur de 641 de grame si avea dimensiunea unui fazan din ziua de astazi.
Specimenul descoperit avea picioarele inferioare de doua ori mai lungi decat coapsele, ceea ce i-a uimit pe specialisti deoarece la majoritatea dinozaurilor e vorba despre un fenomen opus: coapse mai lungi decat picioarele. La pasarile moderne, picioarele alungite sunt asociate de obicei cu speciile care pot alerga rapid, ceea ce sugereaza ca si Fujianvenator ar fi fost un alergator de mare viteza.
Picioarele alungite sunt o trasatura comuna mai ales pentru pasarile moderne migratoare de talie mare, precum berzele si cocorii, ceea ce i-ar indemna pe cercetatori sa creada ca Fujianvenator traia intr-un mediu mlastinos. Fosila a fost gasita impreuna cu alte ramasite ale unor animale acvatice si semi-acvatice, inclusiv broaste testoase si pesti mici. Spre deosebire de acest specimen, alti dinozauri asemenatori cu pasarile traiau de obicei in copaci si aveau o natura mai mult aeriana decat acvatica.
Desi in fosila nu s-au pastrat pene, cercetatorii sustin ca este foarte probabil ca Fujianvenator sa le fi avut, asemenea altor specimene din arborele acestei specii. In acest sens, specialistii nu pot spune cu certitudine daca dinozaurul descoperit putea sa zboare sau nu.
Descoperirea Fujianvenator-ului a fost subiectul central al unui studiu publicat la inceputul lunii septembrie in revista Nature si coordonat de cercetatorul Min Wang.
Wang sustine ca fosila gasita de arheologi ii va ajuta pe experti sa acopere un gol important in ceea ce priveste evolutia si originea pasarilor. Pasarile moderne sunt rezultatul a milioane de ani de evolutie, acestea au deviat in timpul Jurasicului din dinozaurii Therapod, cei cu doua picioare din care facea parte si T-Rex-ul. Din cauza lipsei de fosile, cunoasterea si intelegerea istoriei evolutive timpurii a acestor specii este ingreunata, din acest motiv descoperirea ar putea aduce o schimbare majora.
Wang, care este si profesor la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor si Paleoantropologie din Beijing, a declarat ca „Fujianvenator este o specie ciudata care a evoluat cu o arhitectura osuara bizara a membrelor posterioare. Avand in vedere morfologia unica a scheletului lui Fujianvenator, acum avem o perspectiva noua asupra evolutiei morfologice a pasarilor si asupra etapei evolutive timpurii a acestora.”