Cele mai recente filme ale lui Martin Scorsese, Ken Loach, Hirokazu Kore-eda si Michel Gondry se vad la Les Films de Cannes. Festivalul are loc intre 20 – 29 octombrie
Leonardo DiCaprio si Robert de Niro joaca in filmul eveniment al lui Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon. Filmul va putea fi vazut prima oara in Romania la Les Films de Cannes à Bucarest (20 -29 octombrie).
In anii 1920, populatia cu cel mai mare venit per capita din lume erau membrii Natiunii Indiene Osage din statul Oklahoma: sub pamanturile lor fusese descoperit petrol. Apoi, unul cate unul, cei din Osage County au inceput sa fie ucisi. Bazat pe fapte reale, Killers of the Flower Moon scoate la lumina o conspiratie sinistra din istoria recenta a Statelor Unite a Americii. Filmul lui Scorsese reuseste sa fie un western epic, o poveste de dragoste, o reflectie sumbra asupra relatiilor SUA cu populatiile indigene, cat si un Scorsese clasic, care beneficiaza de magia pe care o aduce pe ecrane regizorul cand lucreaza cu doi dintre colaboratorii sai cei mai celebri (Leonardo DiCaprio si Robert de Niro).
Cine este monstrul? este intrebarea pe care o ridica Monster, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes (Yuji Sakamoto). Un copil devine violent. Mama acuza profesorul, profesorul neaga orice responsabilitate, iar scoala este evaziva cu totul. Adevarul iese la iveala abia odata ce vedem lucrurile din toate perspectivele. Hirokazu Kore-eda este unul dintre cei mai proeminenti regizori japonezi ai ultimilor ani. Filmele sale au castigat mai multe premii la Cannes de-a lungul timpului, Shoplifters (2018, Palme d’Or), Like Father, Like Son (2013, Premiul Juriului) iar amprenta lui este inconfundabila: o empatie si o duiosie aparte in a portretiza copii si adolescenti cu probleme de comportament.
Marc (Pierre Niney) este un regizor bipolar si paranoic, care fuge cu materialul filmat si cu echipa de productie intr-o casa la tara, pentru a-si termina filmul asa cum isi doreste el, nu cum vor producatorii. Ajunsi acolo, membrii echipei devin ostatici ai schimbarilor de dispozitie ale regizorului, la granita dintre comic si psihoza. Le Livre des solutions / The Book of Solutions e o comedie desteapta si autoironica despre egocentrism si „demonii creatiei” marca Michel Gondry.
The Old Oak este un loc special. Ultimul pub ramas deschis este si singurul spatiu de intalnire a unei comunitati miniere candva infloritoare. Eforturile lui TJ Ballantyne (Dave Turner) de a tine pubul pe linia de plutire sunt puse la grea incercare data cu sosirea in sat a unor refugiati sirieni. O prietenie neasteptata se infiripa intre TJ si o tanara siriana pasionata de fotografie, Yara (Ebla Mari). Impreuna, le vine ideea de a reuni cele doua comunitati la masa, pentru a le ajuta sa convietuiasca. The Old Oak este o drama profund emotionanta semnata Ken Loach.
Regizorul francez Nicolas Philibert, castigatorul Ursului de Aur la Berlin, este invitat la Bucuresti in al doilea weekend al festivalului.
In ultimii douazeci de ani, regizorul a avut mai mult de 120 de retrospective, printre care la British Film Institute (BFI) si Museum of Modern Art (MoMA) si va avea una si cu ocazia Les Films de Cannes à Bucarest. Pe langa proiectiile filmului cu care a castigat la Berlin, Pe Adamant/Sur l’Adamant, publicul roman va mai putea vedea si doua dintre filmele regizorului: Le Pays des sourds (1992) si Être et avoir (2002).
Nicolas Philibert a debutat in lumea lungmetrajelor documentare in 1978, iar dupa o experienta de munca in televiziune, unde a realizat filme de aventura, s-a dedicat regiei de lungmetraje documentare pentru cinema. Temele lui predilecte sunt comunitatile mici, marginale si fiintele (oameni, dar si animale) care traiesc lumea altfel decat majoritatea.
Programul complet al festivalului, informatii despre filme si invitati, vor fi disponibile pe www.filmedefestival.ro.