Peste 100 de evenimente si 19 concerte gratuite in acest week-end la Timisoara pentru „Celebrarea orasului”. Vor canta Nils Petter Molvaer si Reto Weber la Jazz Festival, Spike si Dubioza Kolectiv pe scena Uszoda.
Imediat dupa deschiderea marii expozitii Constantin Brancusi, Timisoara se pregateste pentru punctul culminant al programului Capitala Europeana a Culturii. Este vorba despre weekendul 6-7-8 octombrie in care vor avea loc un numar impresionat de evenimente menite sa marcheze „Celebrarea orasului”.
Timp de trei zile, va puteti bucura de peste 100 de evenimente culturale, educative si sportive, organizate de operatori publici si privati, locali si internationali, in peste 50 de locuri, in aer liber si la interior, pe apa, pe maluri si in apropierea canalului Bega, in Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studentesc si Elisabetin.
Pe langa zecile de expozitii, interventii, performance-uri si evenimente dedicate artelor vizuale, noutatea acestei sarbatori sunt 19 concerte gratuite .
De la ska la hip-hop, jazz, muzica simfonica, folk, rock, electro si muzica traditionala romaneasca, o multime de stiluri muzicale se vor auzi pe Bega, in Uszoda si de acolo in amonte si in aval in peste cincizeci de locuri la „Timisoara 2023. Celebrarea orasului”.
Pe scena din Uszoda canta bosniacii de la Dubioza Kolektiv si un mix de artisti din Romania – Domino, Brigada D vs Qinta Sparta, DJ Dox, Spike si altii.
Cu mesajul lor social si politic curajos, cu spirit balcanic si influente de ska, punk, reggae, electronica si hip-hop, Dubioza Kolektiv a devenit una dintre cele mai ascultate trupe din regiune, cu concerte sold out in Amsterdam, Berlin, Dublin, Londra, Madrid, Oslo, Praga, Viena, precum si in SUA si Canada. Cu Dubioza Kolektiv publicul se poate intalni duminica, 8 octombrie, de la 20:45, pe scena din zona Uszoda.
Originar din Romania, Spike este interpret, compozitor, producator si regizor, dar si unul dintre cei mai ascultati artisti de rap ai generatiei sale. Cu 17 ani de experienta pe scena rap romaneasca, Spike a crescut si a evoluat organic si a lansat pana in prezent patru albume: „Relatii cu Publicul”, „Ramanem prieteni”, „Lumea lui Paul” si „Propaganda”.
Concertul lui va avea loc sambata, 7 octombrie 2023, de la ora 21:10.
Tot sambata, 7 octombrie (ora 20:15), timisorenii se intalnesc pe scena din Parcul Central (zona Uszoda) cu DJ Dox, unul dintre cei mai cunoscuti DJ din Romania, o figura reprezentativa a hip-hop-ului romanesc.
A fost DJ, gazda si producator de emisiuni radio si TV definitorii pentru scena hip-hop si a intervievat numerosi artisti internationali precum 50 Cent, Snoop Dogg, DJ Premier, G.U.R.U., Masta Ace, Jedi Mind Tricks si Dj Revolution. A colaborat, ca DJ, cu artisti precum Cheloo, Bitza, Ombladon, Zale, CTC, Alan & Kepa-Oxigen.
In parteneriat cu Muzicon, Centrul de Proiecte ofera publicului in acest weekend nu mai putin de 19 concerte, cu acces gratuit, in locuri partenere situate pe malurile Begai precum Anturaj, Manufactura si D’Arc pe Mal. Vor urca pe scene Toulouse Lautrec, Psihodrom, B.A.U., Doctorul Sinteza, AnonimTM, We Singing Colours, Jazz à la Jais, ZoleeVee, Sleepin’ Insomnia, Fara Filtru.
Pentru publicul care prefera muzica experimentala, inovatiile sonore si vizuale, Festivalul Simultan are loc in acest weekend, in cadrul Timisoara 2023.
La Muzeul Satului Banatean s-a deschis expozitia „Din Bihor la New York” alcatuita din tinute create de designerul roman Dorin Negrau, puse in dialog cu costume traditionale romanesti.
Expozitia prezinta o suita de costume traditionale romanesti din patrimoniul Muzeului Tarii Crisurilor, alaturi de vesminte contemporane, cu ornamente de inspiratie traditionala, apartinand lui Dorin Negrau.
Nascut in Transilvania, Dorin Negrau a debutat la inceputul anilor ’90 printr-o aparitie la Saptamana Modei de la Bucuresti. Creeaza piese vestimentare aflate la limita dintre ready-to-wear si haute couture in care imbina designul modern si materiale diafane cu motive si broderii traditionale romanesti inspirate din locuri neasteptate: carpete, stergare sau jachete barbatesti.
A iesit in afara tarii cu un design in care imbina coerent prezentul si traditia romaneasca, iar asta i-a deschis portile New York Fashion Week. Din 2014 este prezent anual la cel mai important eveniment de moda din lume unde a fost remarcat de presa, cumparatori si public deopotriva pentru autenticitatea pieselor vestimentare si a conceptului pe care il reinventeaza de fiecare data. In prezent, este singurul designer roman inclus constant in programul de la Saptamana Modei.
La MX – Muzeul „Corneliu Miklosi” a fost organizat Timisoara Jazz Festival special pentru iubitorii de jazz.
Timisoara Jazz Festival include concerte precum cele ale lui Nils Petter Molvaer si Airelle Besson, Reto Weber si Jasper van’t Hof / Ruggero Robin Trio si altii.
„Timisoara este mai mult decat o capitala a culturii, este exponenta unei stari de spirit unice in tara si in zona asta a Europei. E cel mai important moment prin care ne afirmam ca europeni autentici.” Marius Giura, directorul Garana Jazz Fest
Pe langa acestea va puteti bucura de serenade folk, tururi ghidate pentru persoanele cu dizabilitati de vedere, concurs de skateboarding, escaladare in Parcul Copiilor, plimbari cu caiacul, competitie de mini-handbal, turneu de baschet, vanatori de comori, festivalul de lumini Lights On si multe multe altele. Programul complet este extrem de variat si poate fi consultat aici: https://celebrare.timisoara2023.eu.
Sunt ultimele zile in care va puteti bucura de instalatiile de lumini spectaculoase din cadrul Lights On Festival.
Pentru aceasta editie a evenimentului, organizatorii propun o varietate de evenimente, de la spectacole de teatru si muzica live, la tururi ghidate si circuite de instalatii de lumina. Desigur, festivalul pastreaza un respect profund pentru cei care prefera linistea noptii, fara a perturba ordinea publica sau traficul.
In cadrul sectiunii LIGHT, peste 100.000 de persoane sunt asteptate la cea mai ampla editie a circuitului instalatiilor de lumina. Acesta va fi organizat in premiera in cartierul Iosefin, unul dintre cele mai vechi cartiere ale Timisoarei, care devine casa festivalului.
Printre lucrarile de impact care ajung pentru prima data in Romania se numara „Submergence”, creatia studioului britanic Squidsoup, si „Firefly Field”, un camp de licurici de aproximativ 500 de metri patrati, apartinand studioului olandez Toer.
Bineinteles, va recomandam sa vizitati neaparat expozitia Constantin Brancusi, unul dintre cele mai importante evenimente culturale romanesti din ultimele decenii.
Despre maratonul cultural, Cosmina Goagea, membra a echipei curatoriale Timisoara 2023 a declarat ca „evenimentul propune un traseu de explorare a programului cultural Timisoara 2023 de-a lungul Canalului Bega, refacand conexiunile pe apa si pe maluri intre cartierele Timisoarei. Bega este o resursa fantastica de transformare urbana si, totodata, un martor tacut al tuturor schimbarilor petrecute de-a lungul timpului. Identitatea urbana a Timisoarei este data in mare masura de Bega, in diverse ipostaze: canal navigabil, peisaj natural si cultural. «Timisoara 2023. Celebrarea orasului» urmareste redescoperirea unor legaturi pierdute intre locuitorii Timisoarei si lumea lor naturala, intelegerea raului ca valoare pentru oras, si experimentarea schimbarilor aduse de evenimentele culturale.”