Skip to content

Fratele Printesei Diana inchiriaza casa in care au copilarit. Sub forma unui palat, casa are 32 de dormitoare, un spa si o colectie de arta impresionanta. Mormantul Dianei este pe o insula a mosiei, in mijlocul unui lac.

In aceasta vara, Althorp House, casa in care a copilarit Printesa Diana, a fost deschisa vizitatorilor. Contele Spencer, fratele mai mic al regretatei Diana, a decis recent sa inchirieze in premiera cladirea istorica si domeniul din imprejurimile ei.

Althorp House, in care Diana s-a mutat in 1975, cand avea 14 ani, este listata in prezent pe site-ul Elysian Estates, o companie imobiliara care administreaza mosii impresionante din Marea Britanie, de obicei sub forma de inchiriere.

Proprietatea Althorp din Northamptonshireare capacitatea de a gazdui 54 de oaspeti in 32 de dormitoare si 25 de bai, avand la dispozitie o sala de jocuri, snooker si tratamente spa.

Althorp House este descrisa drept „una dintre cele mai spectaculoase, luxoase si exclusiviste locatii din Marea Britanie.” Preturile, care sunt disponibile doar la cerere, includ serviciile unui majordom, bucatari personali, menajere si concierge. 

Elysian Estates spune ca proprietatea este disponibila pentru oaspetii care doresc sa ramana „o noapte sau o suta”, indicand ca ar putea fi inchiriata inclusiv pe perioade foarte lungi.

Althorp este una dintre cele mai mari cladiri aristocratice din Anglia, datand din 1508. A devenit casa ancestrala a familiei Spencer din momentul in care Sir John Spencer a preluat proprietatea si a construit partea principala a casei. Mosia a trecut prin 19 generatii ale familiei Spencer, de la Baronul Robert Spencer (renumit la vremea respectiva ca fiind cel mai bogat om din Anglia) pana la al noualea conte, Charles Spencer, fratele regretatei Diana.

Casa se afla in centrul domeniului care se intinde pe 222 de hectare. In centrul cladirii se afla Salonul si Galeria Spencer, dominate de o scara vasta din stejar masiv, candelabre elegante si un tavan bogat decorat, inconjurate de opere de arta spectaculoase.

Casa este gandita pe de o parte pentru a fi locuita de mai multe familii, avand apartamente grupate in partea sudica unde exista, pe langa cele trei dormitoare, o sala de biliard, o biblioteca si o camera de zi, acestea fiind legate intre ele.

Biblioteca gadzuieste o colectie de peste 10.000 de carti, ramasitele a ceea ce a fost candva una dintre cele mai mari biblioteci personale din lume.

Somptuoasa State Dining Room este una dintre cele mai grandioase incaperi din Althorp, fiind inspirata de salile Palatului Buckingham. Este luminoasa, cu multe ferestre din podea pana in tavan, decorata in albastru si auriu opulent, cu candelabre demne de cei mai prestigiosi oaspeti regali.

Toate camerele au vederi superbe asupra peisajului natural din jur care este populat inclusiv de cerbi si caprioare.

Althorp a fost creata de la inceput pentru a putea gazdui membrii familiei regale in cazul in care planuiau sa faca o vizita de vanatoare sau pentru o petrecere de weekend, un tip de eveniment social care era extrem de popular in societatea britanica a secolului al XIX-lea.

Althorp House are o colectie spectaculoasa de obiecte de arta, ceramica si mobilier antic. Galeria Tablourilor are o lungime de aproximativ 35 de metri si a ramas neschimbata de la momentul in care a fost creata de Robert Spencer, al doilea conte de Sunderland (1641-1702). 

Incaperea gazduieste opere de arta importante, inclusiv celebra pictura „Razboi si pace” a lui Van Dyck, dar si un Pasaj al Artistului care include o serie impresionanta de autoportrete ale artistilor care lucrau in atelierele engleze, italiene si olandeze. Contine, de asemenea, o serie de busturi ale imparatilor romani si ale familiei Spencer, in timp ce Sala Gradinii contine colectia de portelan a familiei Spencer cu piese unice realizate de producatori orientali, chinezi, europeni si britanici.

In anuntul de inchiriere, galeria este descrisa ca un „cadru de neuitat pentru receptii cu bauturi sau mese cu pana la 200 de invitati”.

Alte opere de arta sunt expuse pe marginea scarii grandioase care duce spre dormitoare. Sunt atarnate portrete ale unor regi, regine si oameni de stat care au vizitat Althorp de-a lungul celor cinci secole, printre oaspetii recenti numarandu-se Nelson Mandela si presedintele Gorbaciov. 

Dormitorul intitulat Regele William a fost numit dupa sederea lui William de Orange in 1695, dormitorul Queen Mary a gazduit-o pe regina Mary si pe George al V-lea in 1913, iar dormitorul Oak a fost martor la ceremonia secreta de casatorie a primului conte Spencer cu iubita sa din copilarie, Georgiana Poyntz.

Intr-un mod aproape profetic, casa include si un dormitor dedicat Printesei de Wales care a fost numit in onoarea vizitei la Althorp a viitorului rege Edward al VII-lea si a sotiei sale, Printesa Alexandra. Aproape un secol mai tarziu, Diana Spencer se casatorea cu Printul Charles si primea titlul Printesa de Wales.

Althorp este in continuare locul in care se odihneste trupul Printesei Diana, mormantul ei se afla pe o insula in mijlocul unui lac care nu poate fi vizitat. Pentru a le oferi totusi vizitatorilor ocazia de a-i aduce un omagiu, a fost construit un monument unde pot fi depuse flori si mesaje cu ganduri bune.

Cei interesati de inchirierea Althorp House pot contacta compania imobiliara care il reprezinta pe Contele Spencer aici.

Charles Spencer este un autor specializat in istoria regala britanica a secolului al 17-lea, pana acum a publicat sapte carti cu tematica istorica, patru dintre acestea au devenit best-seller.

Citește în continuare