Cele mai spectaculoase si riscante 10 cascadorii din istoria cinematografiei. De la filmele care i-au pus in pericol de moarte pe Tom Cruise si Jackie Chan, la filme mute si pelicule regizate de Christopher Nolan sau Tarantino.
Filmele de actiune cunoscute si apreciate de cinefili si datorita cascadoriilor impresionante pe care le prezinta. In mod obisnuit, cele mai spectaculoase secvente sunt exersate de catre cascadori sau actori de zeci de ori pentru a putea fi realizate perfect, in conditii de siguranta maxima. Unii dintre actorii profesionisti care fac cascadorii isi risca de multe ori corpul sau chiar viata pentru a realiza secvente care sa suprinda publicul.
In prezent, datorita efectelor speciale, multe din cascadorii sunt realizate in conditii radical diferite, in care viata actorului nu este pusa in pericol, iar scenele sunt editate drastic pentru a face actiunea cat mai credibila.
In ciuda noilor tehnici cinematografice, multi regizori opteaza pentru miscari cat mai realiste, cum este si cazul filmelor blockbuster „Misiune: Imposibila”, recunoscute mai ales pentru cascadoriile periculoase realizate de Tom Cruise. Acestea urmeaza o reteta de succes in care sunt imbinate efecte speciale si cascadorii care par sa fie aproape imposibile.
Va invitam sa descoperiti mai jos 10 dintre cele mai spectaculoase cascadorii din istoria cinematografiei.
Urcarea lui Tom Cruise pe Burj Khalifa in filmul „Misiune: Imposibila – Protocolul fantoma” din 2011 este una dintre cele mai impresionante si greu de urmarit cascadorii ale filmelor „Misiune: Imposibila”. Actorul cade de la 3.000 metri inaltime in timpul filmarilor.
Personajul foloseste manusi speciale care il ajuta sa se catere, pana cand una dintre ele incepe sa se deregleze, complicand situatia. In cele din urma si cealalta manusa incepe sa nu mai functioneze corespunzator si Ethan Hunt, personajul lui Cruise, se afla pentru cateva secunde in cadere libera. Scena a fost pregatita timp de o luna si a durat o ora pentru a urca pe Burj Khalifa cu toate instalatiile si echipamentele de filmare. Pentru pregatirea si planificarea cascadoriei s-au realizat numeroase teste astfel incat sa fie asigurata protectia maxima chiar si in cazul celei mai mici erori.
In filmul alb-negru „Steamboat Bill, Jr.” din 1928 o casa cade pe actorul Buster Keaton. Este prima dintre cele mai riscante cascadorii ale cinematografiei.
Keaton este unul dintre primii actori care au realizat unele dintre cele mai periculoase cascadorii. In „Steamboat Bill, Jr” este reprezentat un moment in care, dupa o tornada, o casa cade pe actor, iar el este salvat doar pentru ca se afla pe locul in care a cazut fereastra. Intreaga secventa a fost filmata exact asa cum o vedeti pe ecran, iar daca actorul ar fi stat la cativa centimetri intr-o parte sau alta ar fi murit. Desi s-a folosit un perete fals, acesta cantarea cel putin 4.000 de kilograme, iar siguranta fata de actori nu era inca o grija a producatorilor de la Hollywood.
O alta scena impresionanta in care au fost folosite cele mai scumpe cascadorii de la vremea respectiva este cursa de care din filmul „Ben-Hur” din 1959.
„Ben-Hur” a fost cel mai scump film realizat vreodata la momentul lansarii sale, avand costuri estimata la 15 milioane de dolari. Un milion de dolari a fost folosit pentru a filma scena spectaculoasa a carelor romane care a reprezentat si punctul culminant al filmului. Secventa de noua minute reprezinta un apogeu tehnic si practic, deoarece nu a implicat efecte speciale sau tehnologii moderne, care nu erau disponibile atunci.
Pentru realizarea ei s-a muncit un an la pregatire, cinci saptamani la filmare si a fost nevoie de aproape 10.000 de figuranti. De asemenea cea mai mare parte a actorilor au urmat cursuri speciale de calarie si manuire a carelor.
In „Police Story” din 1985, Jackie Chan coboara sase etaje alunecand pe un stalp din metal. La coborare acesta se loveste de mai multe lumini electrice si in cele din urma cade pe un acoperis de sticla care se sparge.
Secventa are loc intr-un mall si reprezinta unul dintre punctele culminante ale filmului, cand Chan — care joaca rolul unui politist — incearca sa opreasca mafia. Vazand ca nu mai are timp, actorul sare pe un stalp si coboara sase etaje in timp ce aluneca pe un stalp si sparge fiecare bec pe care il intalneste (becuri care erau conectate la energie electrica).
Momentul a fost filmat fara repetitii, hamuri sau caburi de siguranta, fiind realizata de trei ori de catre actor. In cele din urma, Chan a suferit de arsuri de gradul doi, un pelvis dislocat si o rana la spate, fiind una dintre cele mai periculoase cascadorii ale sale.
„Death Proof” — „Masina Mortii” din 2007 este de asemenea unul dintre filmele dedicate exclusiv cascadoriilor si care prezinta unele dintre cele mai periculoase acrobatii, fiind regizat de cunoscutul regizor american Quentin Tarantino.
Death Proof il are ca personaj principal pe un cascador de filme care se foloseste de automobilul sau sa pentru a ucide diverse persoane. Intr-o secventa, una dintre victimele sale, o femeie jucata de cascadoarea Zoë Bell, se urca pe capota unui vehicul care se afla in mers pentru a face o cascadorie periculoasa in timp ce se tine doar de o curea.
Secventa a fost filmata exact asa cum o vedeti mai jos, astfel ca automobilul avea o viteza de peste 100 km/h si filmarea a fost realizata dintr-o singura dubla.
In filmul „GoldenEye” din 1995 actorul Pierce Brosnan joaca pentru prima data rolul lui James Bond, iar dublura sa executa o cascadorie impresionanta prin care sare de la cateva sute de metri de pe un baraj de acumulare.
Rolul lui Bond din „GoldenEye” a fost adesea descris ca fiind cel mai buna interpretare a lui Brosnan in rolul celebrului agent 007. Filmul prezinta de asemena cateva momente si cascadorii extraordinare care au schimbat viitorul francizei James Bond, inspirand totodata si unele dintre cele mai bune jocuri video realizate pana acum. Pelicula incepe in forta cu o scena in care spionul sare cu un bungee jump de pe un baraj de acumulare.
Saltul de 220 de metri a fost realizat de cascadorul Wayne Michaels si a marcat un nou record la acea vreme, fiind cea mai mare cadere in gol. Secventa a fost filmata dintr-o singura dubla pe barajul Verzasca din localitatea Ticino, Elvetia, iar Michaels a lesinat la finalul cascadoriei, cand secventa a fost deja filmata.
„Dintre toate filmele francizei Matrix, „Reloaded” din 2003 a cuprins cele mai dificile si spectaculoase cascadorii.
Pentru „Matrix – Reincarcat” a fost inventata asa-numita „lovitura de scorpion”, fiind executata dupa mai bine de sase luni de antrenament de catre cascadoarea Carrie-Anne Moss. Alte cascadorii suprinzatoare ale filmului se pot vedea in secventa care prezinta urmarirea cu motociclete prin care condusul efectiv — pentru care s-au construit 2,5 km de autostrada falsa — a fost combinat cu efecte speciale si cu automobile pentru a crea ceva nemaivazut. Doar in cadrul acestei secvente s-au distrus peste 300 de vehicule, dintre care o parte au fost false sau construite special pentru film.
In filmul „Dark Knight” regizat de Christopher Nolan in 2012 s-a folosit macheta reala a unui avion care a fost distrus in aer, fara utilizarea efectelor speciale.
Filmul lui Nolan incepe cu o secventa incredibila de deturnare a unui avion fara a folosi efecte speciale. Dificila de realizat, secventa a fost filmata in cateva zile si a reprezentat o provocare majora pentru producatorii si tehnicienii peliculei. Cea mai complicata parte a fost filmarea momentelor in care cele doua avioane sunt conectate, iar unul dintre ele este distrus in mare parte, pierzandu-si aripile si spatele. Secventa se incheie de asemenea cu un moment critic in care unul dintre personajele principale se tine de celalalt avion doar printr-un cablu.
Urmarirea cu automobile din filmul de actiune „Ronin” prezinta o secventa lunga, de opt minute, filmata in Paris, in care personajele executa mai multe cascadorii in timp ce se afla pe contrasens.
Secventele cu urmariri de masini sunt unele dintre cele mai incitant de urmarit, dar si cele mai complicate cand vine vorba de productie si de filmarea efectiva. Cand vine vorba despre un oras ca Parisul, lucrurile se complica si mai mult.
Scena din „Ronin” este surprinzatoare datorita vitezei cu care circula automobilele, dar mai ales datorita faptului ca actorii au fost nevoiti sa conduca pe contrasens. Acest lucru a creat un sir de accidente fictive si manevre bruste care impresioneaza privitorul, insa cel mai delicat element a fost atentia si repetitia momentului intr-un mod exigent. Daca o singura persoana ar fi facut o singura miscare gresita, accidentele fictive puteau deveni realitate.
Mai jos puteti descoperi povestile din culisele altor cascadorii din Misiune Imposibila si James Bond.