Skopje (Macedonia de Nord) e cea mai ieftina capitala europeana pentru cei care vor sa munceasca de la distanta. Bucurestiul e pe locul cinci in clasamentul atractivitatii pentru nomazii digitali
Raportarea la locul de munca si obtinerea unui venit care sa-ti aduca un nivel de trai decent a evoluat in ultimii ani, parte din evolutia tehnologiei si aparitia unor noi job-uri dar si parte din reasezarea noastra pe noi baze emotionale in contextual pandemiei.
Cu totii am descoperit ca work from home are si avantaje la care nu ne gandeam, iar angajatorii trebuie sa se adapteze la nevoile angajatilor. Iar de la work from home la work remote in alta tara unde costurile de trai ar fi mai decente n-a mai fost decat un pas.
Viata de nomad digital variaza enorm – industria in care lucrati, veniturile si flexibilitatea rolului dumneavoastra determina unde si daca puteti calatori in timpul serviciului.
Lista tarilor care ofera vize de nomad digital este in continua crestere, dar fiecare dintre ele are cerinte diferite, asa ca, daca va ganditi sa va mutati si sa lucrati in strainatate, alegerea trebuie bine documentata.
Compania Norton Finance a efectuat cercetari cu privire la cele mai ieftine capitale europene pentru nomazii digitali, intr-o analiza la nivel global care s-a intins pe mai multe luni, avaluand 184 de tari si le-au clasificat in functie de costurile medii ale chiriei, utilitatilor, transportului, hranei, salii de sport si internetului.
In timp ce, desigur, costul transportului catre tara natala va varia in functie de locul din lume de unde calatoriti, restul factorilor ofera o defalcare destul de cuprinzatoare a accesibilitatii unui oras, iar pe primul loc se afla Skopje, in Macedonia de Nord.
Orasul este o destinatie turistica la preturi bune, populara pentru siturile sale arheologice si pentru mancarea de strada. Valoarea transportului public este unul dintre motivele pentru care Skopje are un scor atat de bun, deoarece o luna costa de 8 ori mai putin decat la Londra sau Paris.
Pe locul doi se afla Sarajevo, capitala a Bosniei si Hertegovinei. Un apartament cu un singur pat in centrul orasului costa in medie 275 de euro pe luna, un pret extrem de accesibil. Chisinau, in Republica Moldova, se afla pe locul al treilea pe lista Norton Finance, unde o halba de bere costa doar 1,30 euro (1,12 lire sterline, 1,37 dolari).
La celalalt capat al spectrului se afla orase precum Copenhaga si Dublin, care sunt probabil unele dintre cele mai scumpe orase in care sa traiesti in Europa. Chiria aici este in medie de aproximativ cinci ori mai mare decat in orasele din lista primelor 10.
Iata topul celor mai ieftine 10 capitale europene pentru nomazii digitali:
Skopje, Macedonia de Nord
Sarajevo, Bosnia si Hertegovina
Chisinau, Moldova
Sofia, Bulgaria
Bucuresti, Romania
Belgrad, Serbia
Budapesta, Ungaria
Varsovia, Polonia
Vilnius, Lituania
Riga, Letonia
Beneficiul de a putea sa te muti intr-un oras nou mai accesibil, pastrandu-ti in acelasi timp salariul si avand posibilitatea de a explora un loc nou, este o oportunitate incredibil de interesanta. Nu este de mirare ca numarul persoanelor care devin nomazi digitali nu va face decat sa creasca.
Printre tarile care au gandit un program special pentru nomazii digitali, asigurandu-le vize speciale sunt Spania, Grecia portugalia, Indonezia, Costa Rica. Ele conditioneaza viza de dovada unui venit lunar de pste 2000 de euro, bani care trebuie sa vina intr-o proportie majoritara din afara tarii care acorda viza.