Destinatia Anului by Prima TV. Alegerile urban.ro ca sa descoperiti Bucovina intr-un mix de traditie si modernism minimalist, cu mult confort.
In sezonul trei al emisiunii Prima TV, Destinatia anului, castigatoarea declarata prin voturile publicului a fost zona Bucovinei, iar asta spune multe despre nevoia noastra de traditie si cat de mult apreciem un loc un adevarat spectaculos in aceasta tara,
Proiectul dezvoltat de Prima TV si sustinut de Fuzetea isi doreste sprijinirea comunitatilor locale in efortul lor de afirmare ca puternice branduri turistice atat pentru publicul din Romania, cat si pentru cel international.
Iata cateva recomandari din partea urban.ro pentru o vacanta frumoasa in Bucovina pe care orice roman trebuie sa o faca macar o data in viata.
Cand ne indreptam catre sarbatorile de iarna si incepem sa ne gandim unde vom face revelionul, pentru cei care cauta un mix de traditie si confort al tehnologiilor modern, una dintre primele optiuni e Bucovina pentru spectaculozitatea peisajelor si a traditiilor, pentru mesele traditionale delicioase, dar si pentru locurile de cazare foarte moderne si cu confort la inalt standard care au aparut in zona in ultimul timp.
Bucovina in contextul Craciunului inseamna si o ocazie emotionanta de a face un tur al manastirilor din zona, multe dintre ele parte din Patrimoniul International UNESCO.
Construite incepand cu secolul al XV-lea, manastirile pictate din Bucovina sunt capodopere de arta si arhitectura medievala, incadrandu-se si armonizandu-se perfect cu natura inconjuratoare.
O excursie cu copiii in zona Bucovinei cu un tur al manastirilor inseamna si o lectie informala de istorie pentru ca ele amintesc de timpurile marilor voievozi ai tarii Moldovei precum Stefan cel Mare, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu, ai marilor dregatori si boieri precum Anastasie Crimca sau Ieremia Movila.
De-a lungul timpului, ele au indeplinit atat rolul de aparare a comunitatilor locale, dar si rolul de entitati pastratoare ale spiritualitatii si credintei neamului.
Printre cele mai impotante obiective turistice din TINUTUL MANASTIRILOR DIN BUCOVINA amintim (fara sa ne limitam la aceasta insiruire) de manastirile si bisericile: Voronet, Moldovita, Sucevita, Arbore, Manastirea Humorului, Patrauti, Sf. Ioan cel Nou, Dragomirna, Probota, Reuseni, Slatina, Rasca, Sf. Ilie, Botosana, Balinesti, Siret si, nu in ultimul rand, un adevarat Athos romanesc – manastirea Putna.
Locurile au si alte valente culturale: aici s-a realizat filmul biografic Ciprian Porumbescu, regizat de Gherghe Vitanidis cu Vlad Radescu in rolul titular, si tot aici gasiti unii dintre cei mai mari sculptori populari in lemn, iar obiectele traditionale pe care le puteti achizitiona ca suveniruri sunt foarte valoroase dincolo de pretul pe care-l platiti la fata locului. In plus, valoarea lor creste in timp.
Toamna la Voronet e un festival de film, iar in Botosani a fost dintotdeauna un centru cultural care a influentat unii dintre cei mai mari scriitori si poeti romani, de la Eminescu la Max Blecher – autorul romanului Inimi Cicatrizate, dar si artisti din alte zone – George Enescu e nascut aici precum si pictorul Stefan Luchian. Zona e cu adevarat spectaculoasa si incarcata nu doar de istorie, ci si de povesti culturale.
Daca ajungeti in Bucovina, incercati cateva dintre mancarurile traditionale in care istoria si influentele austrice sau rusesti isi spun cuvantul.
Printre mancarurile de incercat sunt cighir-ul (drob de miel) din Bucovina, tocanita de hribi, tochitura bucovineana sau clatitele bucovinene – un fel de budinca de clatite, cu smantana, sos de vanilie si scortisoara.
Astazi zona Bucovinei ofera si restaurante fine dining, si resort-uri de relaxare cu spa-uri cu tehnologie de ultima ora, dar si cabane sau hoteluri care par scoase din revistele de arhitectura.
Tara Dornelor, cu izvoarele sale, e un loc perfect in care sa va petreceti cateva zile de relaxare pentru cei care iubesc natura, aerul puternic de munte si linistea.