Skip to content

In premiera, Miss Universe va avea doua concurente transsexuale. Miss Portugalia si Miss Olanda vor scrie istorie intr-un context tot mai controversat pentru persoanele care isi schimba genul.

Pentru prima data in istorie, competitia Miss Universe din acest an va avea cel putin doua concurente transsexuale. 

Vestea vine dupa ce Marina Machete, o stewardesa in varsta de 23 de ani, a castigat saptamana trecuta coroana Miss Portugalia, inaintea celei de-a 72-a editii a concursului Miss Universe, care va avea loc in noiembrie in El Salvador. Machete este a doua persoana transsexuala care castiga concursul Miss Universe din Portugalia. 

Anterior, Rikkie Kolle, un fotomodel olandez, a obtinut titlul de Miss Olanda in luna iulie a acestui an, devenind prima femeie transsexuala care a castigat concursul in Tarile de Jos.

Marina Machete

Intr-un videoclip postat pe canalul YouTube al competitiei portugheze, Machete a vorbit despre drepturile transsexualilor descriind nivelurile in crestere ale „transfobiei si intolerantei” la nivel mondial ca fiind „alarmante”.

Ea a adaugat ca a fost „induiosator” sa vada ca Organizatia Miss Universe — care si-a schimbat regulile pentru a permite concurentilor trans in 2012 — este incluziva si „impinge limitele”.

„In calitate de femeie trans am trecut prin multe obstacole pe parcurs, dar din fericire, si mai ales alaturi de familia mea, dragostea s-a dovedit a fi mai puternica decat ignoranta”, a spus Machete in videoclip.

La randul ei, Kollé si-a folosit momentul in fata reflectoarelor pentru a promova o viziune mai incluziva a concursurilor de frumusete si pentru a-i incuraja pe altii sa se simta inspirati: „Miss Universe ne-a cerut sa ne descriem pe noi insine intr-un singur cuvant. Cuvantul pe care il aleg este „victorie”, pentru ca, in copilarie, am cucerit toate lucrurile care mi-au iesit in cale – si uitati-va la mine acum, stand aici ca o femeie trans puternica, imputernicita si increzatoare. Nu uitati niciodata ca putem face toate aceste lucruri impreuna, nu sunteti singuri pe aceasta planeta. Nu lasa niciodata pe cineva sa-ti spuna ce este bine pentru tine, pentru ca singurul lucru care conteaza este sa devii cea mai buna versiune a ta.”

Rikkie Kolle

Daca una dintre cele doua candidate va castiga concursul din El Salvador, va deveni prima femeie trans care va purta celebra diadema care o declara „cea mai frumoasa femeie din univers”.

Anterior, in 2018, fotomodelul de origine spaniola Ángela Ponce a devenit prima concurenta transsexuala din cadrul concursului, dar nu a ajuns in finala.

In ceea ce priveste atitudinea incluziva a editiei din acest an, reprezentantii organizatiei Miss Universe au declarat pentru CNN ca „Femeile transsexuale sunt femei, punct. Suntem aici pentru a celebra femeile, punct. Acest lucru este adevarat de mai bine de un deceniu si suntem mandri ca am facut aceasta schimbare foarte devreme, in comparatie cu alte organizatii”.

Pentru anul viitor, organizatorii au anuntat ca vor elimina limita de varsta care restrictioneaza in prezent intrarea in competitie pentru cele cu varsta de pana la 28 de ani. In plus, in ultimii doi a fost permisa inscrierea femeilor casatorite si divortate, a femeilor insarcinate si a femeilor cu copii. Astfel, din 2024 fiecare femeie adulta va fi eligibila pentru a se inscrie in competitie.

In ultimul deceniu, Miss Universe, unul dintre cele mai urmarite concursuri de frumusete din lume, a tinut cont de apelurile ONGurilor si ale presei liberale  tot mai numeroase pentru o mai mare diversitate, reprezentare si incluziune.

Organizatia a ridicat interdictia privind concurentele transsexuale dupa ce Jenna Talackova, o femeie trans inscrisa la concursul national Miss Universe Canada, a fost anuntata de organizatori ca va fi descalificata pentru ca a suferit o interventie chirurgicala de afirmare a sexului si, prin urmare, nu indeplinea cerintele pentru concurs. 

La momentul respectiv, oficialii Miss Universe au insistat ca schimbarea a fost facuta in ciuda si nu din cauza unui avocat care actiona in numele lui Talackova.

Anul trecut, organizatia a fost achizitionata pentru 20 de milioane de dolari de  Anne Jakkaphong Jakrajutatip, femeie de afaceri si activista pentru drepturile transsexualilor. Jakrajutatip, care este o vedeta a versiunilor thailandeze ale unor reality show-uri precum „Project Runway” si CEO al JKN Global Group, o companie de distributie media cu sediul in Thailanda, a vorbit deschis despre experientele sale ca femeie transsexuala.

Miss Universe, care se desfasoara din 1952, puncteaza concurentele pe baza declaratiilor personale si a interviurilor aprofundate, precum si a concursurilor de rochii de seara si costume de baie. 

Carmina Cotfas, Miss Universe Romania 2021

In acest an, aproape 90 de femei din intreaga lume vor concura in cadrul competitiei Miss Universe 2023. In timp ce aproape toate finalistele au fost deja selectate, cateva tari, printre care China si Romania, nu si-au confirmat inca reprezentantele.

Tara noastra nu a fost reprezentata in competitia de anul trecut din motive necunoscute, astfel cea mai recenta detinatoare a titlului de Miss Universe Romania este Carmina Cotfas care a castigat concursul local din 2021.

In ultimii ani, tot mai multe organizatii si companii importante isi regandesc prioritatile pentru a avea o atitudine cat mai incluziva si cat mai adaptata la contextul social actual.

Mai jos puteti citi despre cativa pasi importanti facuti in aceasta directie dar si despre controversele create de autoarea JK Rowling care este o activista vocala impotriva existentei si drepturilor femeilor transsexuale.

Citește în continuare