A fost descoperita o noua pictura de Rembrandt estimata la 17 milioane de euro. Anterior, lucrarea a fost atribuita in mod eronat unui artist necunoscut, fiind vanduta pentru 15.000 de euro.
Specialistii au descoperit o noua pictura de Rembrandt van Rijn, marele maestu al artei olandeze de secol al XVII-lea, dupa ce au analizat indeaproape o lucrare atribuita unui pictor necunoscut. Lucrarea a fost evaluata acum doi ani la un pret de 15.000 de euro, insa dupa identificarea ei drept o opera de Rembrandt, valoarea a crescut substantial si ar putea ajunge la un pret de licitatie de 17 milioane de euro.
Pictura, denumita „Adoratia Magilor” nu a mai fost vazuta in ultimii 70 de ani, fiind expusa public pentru prima data la o licitatie in 1950. A fost achizitionata de colectionarul olandez Johannes C. H. Heldring in Amsterdam in 1955, iar dupa moartea acestuia, sotia sa a vandut pictura in 1985 unei familii de origine germana. Opera a ramas in colectia respectiva pana in 2021 cand a fost revanduta la Amsterdam prin intermediul casei de licitatii Christie’s.
Greseala de atribuire a fost perpetuata si de Christie’s care sugera la momentul vanzarii ca este o pictura realizata de un elev sau de un artist din cercul lui Rembrandt. Casa de licitatii i-a estimat atunci valoarea la o suma cuprinsa intre 10.000 si 15.000 de euro.
Pictura, realizata monocrom in ulei, masoara 24,5 cu 18,5 centrimetri si a fost achizitionata de catre un colectionar privat pentru o suma de 860.000 de euro, cu peste 50 de ori mai mult fata de valoarea estimata de Christie’s.
Colectionarul a trimis-o ulterior spre analiza catre casa de licitatii Sotheby’s, care a demarat un proiect de cercetare de 18 luni pentru a ajunge la un rezultat neasteptat. Pictura ar putea sa aduca peste 15 milioane de euro in plus daca ar fi scoasa la vanzare dupa ce expertii au declarat in urma cercetarilor ca este de fapt o lucrare de mare importanta a lui Rembrandt.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, expertii au examinat pictura cu raze X si instrumente de imagistica cu infrarosu si au purat dezbateri cu unii dintre cei mai cunoscuti specialisti in Rembrandt.
In urma declaratiei facute de Sotheby’s, lucrarea a fost reevaluata la o suma cuprinsa intre 11 si 17 milioane de euro si va fi vanduta prin intermediul casei de licitatii anul viitor. Expertii sustin ca este o pictura realizata de Rembrandt la inceputul carierei salei, in jurul anului 1628, cand artistul locuia in orasul olandez Leiden si avea aproximativ 22 de ani.
Cea mai veche mentiune a picturii a fost in inventarul din 1714 al lui Constantijn Ranst, un colectionar din Amsterdam. Ulterior, a fost pusa in vanzare in 1814 si din nou in 1822, dupa care nu a mai fost vazuta sau mentionata in vreun inventar pana la mijlocul secolului al XX-lea cand a fost expusa in cadrul unor expozitii care au avut loc in muzeele din Europa.
In jurul anilor 1950 mai multi experti in Rembrandt au sustinut ca pictura este o lucrare autentica a maestrului olandez, insa in 1960, Kurt Bauch, un istoric de arta german, a descris opera ca fiind realizata de „Scoala lui Rembrandt”, vazand-o doar prin intermediul unei fotografii alb-negru. In cele din urma, Bauch a omis sa includa pictura in catalogul raisonné la care lucra, dedicat lui Rembrandt. Sotheby’s sustine ca din acest motiv lucrarea a fost trecuta cu vederea de catre specialisti si a fost ignorata complet in literatura despre Rembrandt.
In vara acestui an, doua portrete rare de Rembrandt au fost vandute la o licitatie pentru o suma de 13 milioane de euro. Cele doua picturi nu au mai fost vazute de 200 de ani.
Cele doua portrete ii reprezinta pe Jan Willemsz van der Pluym si Jaapgen Carels, un cuplu casatorit din orasul olandez Leiden. Se presupune ca aveau legaturi de familie cu artistul deoarece fiul cuplului s-a casatorit cu fiica unchiului lui Rembrandt. Ulterior, nepotul lui van der Pluym a devenit artist si se considera ca a fost unul dintre ucenicii lui Rembrandt.
Lucrarile au ramas in familia van der Pluym pana in 1760 cand au fost cumparate de Contele Vincent Potocki si mutate la Varsovia, ulterior, in 1820, fiind inregistrate in colectia Baronului d’Ivry din Paris. In cele din urma, au ajuns la James Murray, primul Baron de Glenlyon, care le-a scos la licitatie in iunie 1824 prin intermediul Christie’s.
Rembrandt Harmensz van Rijn este considerat unul dintre cei mai importanti pictori din istorie iar olandezii il apreciaza ca fiind cel mai mare artist din Epoca de Aur, alaturi de Frans Hals si Vermeer.
S-a nascut pe 15 iulie 1606 in Leiden, Olanda si a abandonat studiile facultatii pentru a se dedica picturii. A inceput ca ucenicul lui Pieter Lastman, artist specializat in subiecte istorice si biblice.
In 1631 s-a mutat in Amsterdam unde si-a conturat stilul care l-a transformat intr-unul din cei mai cautati portretisti ai vremurilor. Fiind inspirat de Caravaggio, care murise in 1610, Rembrandt a inovat prin realismul folosit pentru a reda luminile dramatice, a creat tablouri teatrale cu substrat psihologic.
Desi este cunoscut pentru portretele legendare realizate la comanda, Rembrand a pictat si tablouri istorice, scene religioase, mitologice, alegorice, peisaje, autoportrete, desene si schite.
Pana la finalul anilor 1640, Rembrandt si-a cheltuit toata averea, a fost nevoit sa-si vanda casa, atelierul si numeroase obiecte si tablouri din colectia personala, inclusiv presa de tipar. Ulterior, a dat faliment si murit in saracie, in 1656, fiind ingropat intr-un mormant nemarcat.
Opera lui Rembrandt a lasat o urma marcanta in istoria artei, interesul in creatiile sale este in continua crestere, fiind unul dintre cei mai recognoscibili artisti din randul Vechilor Maestri.