Skip to content

Filmul TÁR, cu Cate Blanchett in ipostaza de dirijoare va fi la SkyShowtime incepand cu 30 octombrie. Filmul nu e inspirat de realitate, desi a fost marchetat astfel la lansare

Realizat de Focus Features si Universal Pictures International, TÁR va fi disponibil in exclusivitate pe SkyShowtime incepand cu 30 octombrie.

TÁR este realizat de Todd Field, regizor, scenarist si producator, avand-o pe actrita Cate Blanchett in rolul legendarei dirijoare Lydia Tár. TÁR studiaza natura schimbatoare a puterii, impactul si durabilitatea acesteia in lumea noastra moderna. Lydia Tár este considerata a fi una dintre cele mai mari compozitoare si dirijoare in viata si totodata prima femeie la pupitrul unei mari orchestre germane.

Filmul realizat de Todd Field, de trei ori nominalizat la Premiile Oscar®, cu Cate Blanchett in rolul principal, de doua ori castigatoare a Oscarului, o prezinta pe Tár la apogeul carierei sale, in timp ce pregateste atat lansarea unei carti, cat si mult-asteptatul spectacol al Simfoniei a 5-a de Mahler. In saptamanile care urmeaza, viata ei incepe sa se dezvaluie intr-un mod deosebit de modern. Rezultatul este o examinare complexa a puterii, a impactului si durabilitatii acesteia in societatea actuala. Din distributie mai fac parte Nina Hoss, Noémie Merlant, Sophie Kauer, Julian Glover, Mark Strong, Allan Corduner si Sylvia Flote.

Coloana sonora pentru TÁR a fost realizata de compozitoarea Hildur Guðnadóttir, castigatoare a Premiului Grammy, prima femeie compozitoare care a castigat Premiul Oscar, Globul de Aur si BAFTA pentru cea mai buna coloana sonora.

Chiar daca caderea in dizgratie a Lydiei in Tár pare reala, filmul nu se bazeaza pe viata unui dirijor real, in schimb succesul filmului a facut ca noua dirijoare a Konzerthausorchester din Berlin sa fie comparata cu Blanchett.

Cu toate acestea, este usor sa fii pacalit de marketingul lui Tár, producatorii targetandu-l ingenios ca fiind un film biografic al acestui personaj fictiv. Este asemanator cu modul in care fratii Coen au folosit textul de deschidere pentru a pretinde ca Fargo se bazeaza pe evenimente reale, desi este complet inventat. Chiar si sinopsisul oficial al complotului lui Tár arata acest lucru  sugerand un adevarat biopic al unui artist, propagand filmul ca biografie a unui dirijor de orchestra: „plasat in lumea internationala a muzicii clasice, se concentreaza pe Lydia Tár, considerata pe scara larga una dintre cele mai mari compozitoare/dirijor in viata si prima femeie dirijor sef al unei mari orchestre germane”.

Cu toate acestea, in tot realismul sau inselator, Tár se inspira din lumea reala. Dupa cum a explicat regizorul Todd Field intr-un interviu pentru Vanity Fair,  scena de la Julliard, in care Lydia critica un student, este paralela cu experientele regizorului de la un curs brutal de la scoala de film. Impulsul din spatele scenei, dupa cum a reamintit Field, provine si dintr-o enigma universala: „Ce i-ar spune cel mai in varsta dintre voi celui mai tanar?”. Field a mai popvestit pe larg despre modul in care a primit indrumari de la dirijorul John Mauceri, ceea ce explica de ce descrierea regiei muzicale a nominalizatului la Oscar pentru cel mai bun film din 2023 ramane atat de aproape de realitate.

Cate Blanchett este unul dintre acei actori pentru care interpretarea este o incantare permanenta, indiferent de rolul pe care il abordeaza pe scena sau pe ecran.

In film, mereu sub ochii marilor regizori, ea trece de la aventuri independente la productii fastuoase si apare pe genericul tuturor filmelor contemporane notabile de limba engleza: trilogia Stapanul inelelor, de Peter Jackson, Benjamin Button, de David Fincher, Babel, de Alejandro González Iñárritu, The Life Aquatic, de Wes Anderson, The Good German, de Steven Soderbergh, Coffee and Cigarettes, de Jim Jarmusch. De asemenea, cu o selectie foarte atenta a proiectelor in care se implica, Blanchett a mai lucrat cu Steven Spielberg, Terrence Malick, Sally Potter, Ridley Scott, Woody Allen si Todd Haynes.

Atunci cand nu se afla pe ecran, angajamentul lui Blanchett fata de teatru este foarte bine cunoscut. Alaturi de partenerul ei Andrew Upton, ea a fost CEO si co-director artistic al Sydney Theatre Company din 2008 pana in 2013.

In plus, Blanchett a castigat premii pentru activitatea sa pe scenele din New York, Washington, Londra, Paris (a jucat in spectacolul The Maids al lui Jean Genêt, alaturi de Isabelle Huppert, presedintele juriului in 2009) si, bineinteles, si in Sydney, unde a stralucit in productia lui Liv Ullman, A Streetcar Named Desire.

Cate Blanchett este, de asemenea, ambasador al bunavointei pentru Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, unde se concentreaza asupra problemelor legate de apatridie pentru refugiatii din intreaga lume.

Citește în continuare