Festivalul de Arte Performative Timisoara prezinta un spectacol care imbina muzica live cu dans contemporan si oriental. Coregrafa de origine germana Tümay Kılınçel va sustine un atelier pe 1 noiembrie la Teatrul Basca.
Festivalul de Arte Performative Timisoara (FAPT) pune in scena un spectacol inedit la Teatrul German de Stat, marti, 31 octombrie, ora 19:30.
Sub conceptul “we 2 raqs”, evenimentul va invita sa descoperiti un show care imbina dansul oriental, muzica live si dansul contemporan.
FAPT face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si a inclus si o serie de ateliere de dans contemporan dedicat copiilor din medii vulnerabile.
Avand la baza raqs shari sau dansul oriental, “we 2 raqs” confrunta si deconstruieste imaginile orientaliste si colonialiste care s-au format intr-un mod deformat in imaginatia colectiva.
In acest performance dansatorii Dina Abdelhafez, The Darvish, Lia Pavlidis, Zadiel Sasmaz, Marilyn Nova White creeaza un corp colectiv de raqs, prin interpretarea data dansului oriental si genurilor divergente precum fusion tribal, stilul tribal american, fusion, voguing, baladi si dans contemporan.
Dima Dawood (kanun), Sultan Kara (percutie) si Leila Moon (voce) ii insotesc muzical.
Dupa proiectul solo si coproductia HAU „Dansöz”, Tümay Kılınçel si Berna Kurt continua colaborarea, recontextualizand dansul ca o practica feminista, de castigare a increderii in sine.
Spectacolul “we 2 raqs” va fi urmat a doua zi, 1 noiembrie, de la ora 14:00 la 17:00, de un atelier de dans contemporan sustinut de Tümay Kılınçel, la Teatrul Basca.
Tümay Kılınçel a studiat artele spectacolului in Germania. Activitatea ei se concentreaza pe conexiunea dintre corp si miscare. In performance-uri abordeaza relatiile de putere, interogheaza din cand in cand canoanele dansului si le transpune, apoi, in miscare prin strategii de empowerment.
Pr. Dr. Berna Kurt a studiat stiinte politice, management artistic si istorie in Istanbul. A fost implicata in diverse proiecte de dans in calitate de coregraf, instructor, dramaturg, critic sau cercetator.
Activitatea sa transdisciplinara combina studiile in domeniul spectacolului cu teorii social-politice si analizeaza estetica dansului din perspectiva stiintelor socio-umaniste. Din 2018, impreuna cu Tümay Kılınçel, coregrafa in Berlin, aprofundeaza tehnicile dansului oriental. In prezent face parte din Departamentul de Dansuri Populare de la Universitatea Van Yüzüncü Yıl.
Cea de-a patra editie a Festivalul de Arte Performative Timisoara reuneste artisti locali si internationali pentru si alaturi de oameni din Timisoara, oameni care redefinesc comunitatea din care fac parte sau cauta una careia sa-i apartina.
Co-curatorii acestei editii sunt Ciprian Marinescu (manager cultural), Mihai Mihalcea (director de programe la Centrul National al Dansului Bucuresti) si Lisa Zehetner (dramaturg independent si director de productie).
Biletele se gasesc la casieria Teatrului German de Stat si pe Entertix.