Din cauza conflictului Israel Palestina, scriitoarei palestiniene Adania Shibli nu i se va mai inmana un premiu la Targul de Carte de la Frankfurt. Cel mai mare targ de carte din lume se desfasoara pana duminica si va beneficia si de prezenta lui Salman Rushdie
Scriitoarea palestiniana Adania Shibli trebuia sa primeasca pe 20 octombrie, la Targul de Carte de la Frankfurt, premiul „LiBeraturpreis” al asociatiei LitProm, care recompenseaza scriitoarele din Sudul Global pentru o lucrare nou publicata in limba germana.
Romanul lui Shibli, „Minor Detail”, a fost foarte apreciat de critici. Traducerea sa in limba engleza, realizata de Elisabeth Jaquette, a fost publicata in 2020 si a fost inclusa pe lista scurta pentru National Book Award for Translated Literature din 2020 si pe lista lunga pentru International Booker Prize in anul urmator. Dar au fost si au criticat-o aspru pentru ceea ce au considerat ca serveste naratiunilor antisemite.
Presa germana a fost foarte vehementa, iar ziarul Tagesanzeiger din Zurich a titrat: „In aceste vremuri, poate fi onorat cu premii un roman care descrie Israelul ca pe o masina de ucis?”.
In declaratia sa de anuntare a premiului, asociatia LitProm a afirmat ca romanul lui Shibli este o „opera de arta compusa cu rigurozitate, care vorbeste despre puterea frontierelor si despre ceea ce conflictele violente fac din oameni”.
Asta se intampla insa cu cu mult inainte ca gruparea militanta islamista Hamas, clasificata drept organizatie terorista de UE, SUA, Germania si altii, sa atace Israelul la sfarsitul saptamanii trecute, masacrand populatia civila.
Nascuta in 1974, Adania Shibli traieste si lucreaza atat la Berlin, cat si la Ierusalim. Autoarea palestiniana este in prezent scriitoare rezidenta la Literaturhaus Zurich, iar in 2021 a detinut postul de profesor invitat Friedrich Dürrenmatt pentru literatura universala la Universitatea din Berna, Elvetia.
Romanul ei „Minor Detail” este alcatuit din doua parti.
Prima povesteste despre o fata palestiniana care este violata si ucisa in desertul Negev in timpul razboiului arabo-israelian din 1948. Soldatii israelieni stationati in desert sunt plictisiti. Comandantul are halucinatii. Aflat in patrulare, intalneste un grup de beduini, pe care ordona sa fie impuscati, toti, cu exceptia fetei si a unui caine, ambii fiind dusi in tabara militara.
A doua parte a romanului are loc zeci de ani mai tarziu cand un jurnalist din Ramallah incearca sa inteleaga acea crima.
Intre timp, asociatia LitProm a reactionat la ultimele evolutii ale evenimentelor facand urmatoarele precizari: „Din cauza razboiului din Israel s-a decis anularea ceremoniei de premiere planificate la Targul de Carte de la Frankfurt”.
Initial, comunicatul a precizat ca decizia a fost luata „impreuna cu autoarea”, deoarece „nimeni nu are chef de sarbatoare in acest moment”, dar editorul american al lui Shibli, New Directions, a declarat ca autoarea a fost mai degraba prezentata cu aceasta decizie si ca ar fi folosit ceremonia pentru a reflecta asupra rolului literaturii in contextul actual.
Exista insa si voci publice ale oamenilor de litere din Germania care sustin ca a-I retrage premiul lui Shibi este fundamental gresit; cartea a fost considerata buna si apreciata pentru un premiu in afara contextului politic din acest moment si este total nedrept ca scriitoarea sa fie pedepsita pentru ceva ce nu tine de ea.
De altfel, in cadrul aceluiasi targ de carte, scriitoarea si activista pentru pace Lizzie Doron, care traieste la Tel Aviv si Berlin, va vorbi despre evenimentele actuale din Israel la gala de literatura din 21 octombrie.
In acest an se marcheaza cea de-a 75-a editie a Targului de Carte de la Frankfurt. Un punct culminant va fi probabil aparitia scriitorului Salman Rushdie. Autorul indiano-britanic va primi Premiul pentru pace al comertului german de carte la o ceremonie care va avea loc duminica 22 octombrie. Pentru vizita lui Rushdie se iau masuri stricte de securitate.