Oamenii de stiinta germani au recreat mirosul de imbalsamare al unei mumii egiptene antice din urma cu 3.500 de ani. Supranumit “Parfumul eternitatii”, mireasma include ingrediente din Egipt, Europa si Asia.
Anumite momente din istorie continua sa creeze o fascinatie majora, in special pentru oamenii de stiinta care isi doresc sa inteleaga mai bine cum traiau egiptenii in urma cu cateva mii de ani. Recent, cercetatorii germani au deslusit si recreat “parfumul eternitatii” extras din probele gasite pe mumia Senetnay, o femeie proeminenta din Egiptul Antic care a trait in jurul anului 1.450 i.Hr.
Folosind o tehnologie de ultima ora, expertii Institutului Max Planck din Germania au reusit sa identifice si sa reproduca intocmai parfumul folosit in procesul de mumificare.
Cercetarea echipei s-a concentrat pe substantele utilizate pentru imbalsamarea nobilei Senetnay, in jurul anului 1.450 i.Hr. Ramasitele ei au fost dezgropate in Valea Regilor in 1900 de catre renumitul arheolog britanic Howard Carter, a carui faima a crescut vertiginos in 1923, cand a descoperit mormantul lui Tutankhamon. Ulterior s-a descoperit ca Senetnay era una dintre asistentele faraonlui Amenhotep al II-lea.
Dezvaluirea parfumului este facuta in prezent printr-o expozitie deschisa la Muzeul Moesgaard din Danemarca. Vizitatorii sunt “invitati sa calatoreasca inapoi in timp” prin intermediul simtului olfactiv, ca parte a unei noi experiente dedicate fascinatiei Egiptului antic pentru viata de apoi.
Denumit “parfumul eternitatii” sau “parfumul vietii de apoi”, acesta a fost reconstituit dupa mici mostre reziduale extrase din doua canope (vase funerare in care se puneau maruntaiele) care contineau plamanii si ficatul nobilei Senetnay.
Expertii afirma ca amestecul de arome pune in lumina procesul de mumificare si ofera o perspectiva si asupra rutelor comerciale care treceau prin Egiptul Antic.
Barbara Huber, cercetatoarea principala de la Institutul Max Planck, a explicat intr-un interviu acordat Euronews ca “Aveam doar resturi, resturi minuscule, urme minuscule, din balsamul de mumificare, substanta cu care a fost acoperita pentru viata de apoi. Am luat mostre din aceste canope si apoi am analizat balsamul de mumificare. Si pe baza acestuia, pe baza compozitiei moleculare a acestuia, am putut identifica mirosul stravechi al eternitatii sau al vietii de apoi.”
In urma examinarii compozitiei moleculare, echipa a descoperit ca amestecul complex folosit la imbalsamare era format din ceara de albine, uleiuri vegetale, grasimi, rasini, o substanta balsamica si alte cateva ingrediente.
Este vorba despre plante care cresteau la vremea respectiva in Europa Centrala, Asia de Sud-Est si zona mediteraneana. Unele ingrediente, precum ceara de albine, ar fi fost disponibile la nivel local in Egipt, insa restul erau aduse pe rutele comerciale cu Europa si Asia.
Huber si echipa sa suspecteaza ca unul dintre ingrediente ar putea fi rasina unui arbore de guma dammar care crestea strict in Asia.
Pentru a recrea parfumul balsamului de mumificare utilizat pentru Senetnay, Huber a apelat la expertiza parfumierului francez Carole Calvez. Aceasta a creat 20 de formule diferite, fiind aleasa una dintre ele care a fost cel mai aproape de original.
Calvez descrie parfumul ca fiind lemnos, rasinos, balsamic, foarte cald, puternic si noteaza ca unul dintre ingredientele principale, lentiscus pistacia, evoca amintiri din vacantele petrecute in Grecia: “Pentru mine, este un pic ca si cum te-ai plimba printr-o padure, toate acele tipuri de rasini de copac pe care le-ai experimenta”.
Rezultatul acestei cercetari poate fi experimentat in cadrul expozitiei „Egiptul Antic – Obsedat de viata” din Muzeul Moesgaard din Danemarca, deschisa pana pe 18 august 2024. Huber a creat cartoline parfumate care pot fi mirosite de vizitatori.