Aplicatia Romania Salbatica, prelungire a documentarului omonim, a devenit mult mai interactiva. Aplicatia gratuita ofera informatii structurate pe regiuni (Muntii Carpati, padurile virgine, Dunarea si Delta, Marea Neagra) si poate fi utila la orele de biologie si geografie
Anul trecut, chiar de Ziua Internationala a Padurilor, Asociatia Romania Salbatica a lansat aplicatia cu acelasi nume, cel mai complet ghid despre natura tarii noastre care poate fi descarcat si folosit pe telefon si tableta. A fost descarcata de peste 5.000 de utilizatori, iar feedback-ul acestora i-a indemnat pe creatori sa revina anul acesta cu o noua varianta, care aduce un design nou si mai multe functionalitati, informatii si fotografii spectaculoase. Noua aplicatie poate fi descarcata si folosita gratuit in mod integral. Descarca aplicatia: iOS | Android.
Aplicatia Romania Salbatica isi propune sa tina utilizatorii permanent conectati la natura si sa ii ajute sa inteleaga mai bine importanta biodiversitatii din tara noastra. Cu ajutorul ei utilizatorii pot descoperi natura Romaniei structurata pe regiuni (Muntii Carpati, padurile virgine, Dunarea si Delta, Marea Neagra), pot urmari calendarul naturii in care se regasesc cele mai interesante evenimente petrecute in natura (cum ar fi rotitul cocosului de munte sau migratia pasarilor), pot invata despre parcurile nationale si naturale ale Romaniei precum si despre alte arii naturale protejate si pot primi sfaturi si recomandari despre zone specifice in care intalnesc anumite specii de animale sau plante. In plus, aplicatia include accesul la numeroase fotografii spectaculoase cu peisaje, fauna sau flora, realizate de membrii Forona (Organizatia Fotografilor de Natura din Romania).
„Cand eram elev, cele mai iubite ore de dirigentie erau acelea in care organizam concursuri de cultura generala. Eram atat de pasionat de ele, incat am ajuns sa fiu cel care le organizeaza. Lucrul la quiz-ul Romania Salbatica mi-a reamintit foarte mult de acele momente, asa ca l-am conceput alaturi de echipa noastra pentru a fi cat mai interactiv si educativ cu putinta. Acest nou modul completeaza perfect structura informativa a aplicatiei si sunt ferm convins ca animalele noastre animate sunt suficient de captivante pentru a determina copiii sa parcurga toate nivelurile din joc. Cred ca din aplicatia veche lipsea aceasta interactivitate, si mai cred ca invatarea prin joaca este cea care poate naste pasiuni pe viitor. Eu m-am indragostit de lumea vie din jur datorita atlasului zoologic, poate ca o noua generatie de copii se va indragosti de natura odata cu aplicatia Romania Salbatica. Noi vom face in continuare tot ce este posibil pentru a starni interesul oamenilor pentru natura, nu de alta dar acest quiz va pune la incercare pe toata lumea, copii si adulti deopotriva.”, a declarat Dan Dinu, initiatorul proiectului Romania Salbatica.
Aplicatia Romania Salbatica poate fi un instrument extrem de util in sala de clasa, ca suport pentru orele de geografie sau stiintele naturii, dar si acasa pentru folosul intregii familii cand vine vorba despre educatia legata de mediu si natura. Este o aplicatie interactiva, usor de folosit si al carei sistem de gamification tine viu interesul utilizatorului. Noutatea introdusa este jocul de tip Quiz, cu ajutorul caruia utilizatorii pot invata despre natura ghidati de personaje animate, urmarindu-si progresul cu ajutorul scorului si badge-urilor obtinute.
Quiz-ul are in componenta trei moduri de joc: campanie, habitate si multimedia. Primele doua sunt impartite pe mai multe domenii: animale, plante, geografie si mediu, respectiv: munte, padure, zone umede si alte zone. Modul multimedia este poate cel mai inedit, pentru ca vine cu recunoasterea de specii sau comportamentul acestora, folosind imagini, filme sau sunete. Utilizatorul va incepe jocul alaturi de un urs, animal ce ii va insoti progresul pana cand va debloca un alt avatar dintre celelalte trei disponibile si va putea alege dintre doua niveluri de dificultate. Cine va parcurge toate cele 500 de intrebari din joc sigur o sa afle multe lucruri inedite despre fauna si flora din Romania, in timp ce se va distra pe parcurs.
Proiectul Romania Salbatica a luat nastere in 2010, la initiativa fotografului de natura Dan Dinu, iar printre proiectele realízate se numara cel mai amplu documentar despre natura Romaniei, lansat in 2021 si multi-premiat in festivaluri nationale si internationale, numeroase proiectii speciale cu scop educativ, expozitii de fotografie organizate in Romania si strainatate, un album de fotografie unic tiparit in 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educatia, o aplicatie mobila cu peste 5.000 de utilizatori si o comunitate online interactiva de aproape 150.000 de utilizatori. Din 2022 initiativa a luat forma unei Asociatii, avand ca scop conservarea naturii prin informarea si educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei si