Grecii inaugureaza un muzeu dedicat Mariei Callas cu doar cateva luni inaintea mult asteptatului film despre diva absoluta cu Angelina Jolie protagonista.
Turistii dar si localnicii din Atena pot vizita acum un muzeu dedicat legendarei sopranei Maria Callas, care ii spune povestea vietii prin tinutele pe care le-a purtat sau prin obiecte casnice care i-au apartinut artistei.
Gazduit intr-o cladire neoclasica cu trei etaje din inima capitalei, muzeul isi deschide portile in aceasta saptamana pentru a marca 100 de ani de la nasterea influentei cantarete, care va avea loc pe 2 decembrie.
Una dintre vedetele expozitiei este o rochie de catifea albastra pe care a purtat-o dupa memorabila reprezentatie din 1955 a operei La Traviata de Verdi la Scala din Milano.
Ochelarii de vedere ai lui Callas, costumele si un caiet pe care il folosea pentru a memora parti din rolurile sale se numara printre obiectele expuse, care au fost fie donate, fie imprumutate muzeului.
O schita a unui model realizat de Manolo Blahnik, inspirat de soprana, care a devenit una dintre cele mai emblematice figuri de opera din secolul XX, a fost donata de Maria Callas Greek Society, impreuna cu o suvita din parul sau, pastrat de coaforul divei si vandut la o licitatie.
Fiecare obiect contribuie la crearea unei imagini complete a acestei femei uimitoare”, a declarat pentru Reuters Kostis Bitzanis, directorul de proiect al muzeului. „Maria Callas este unul dintre cele mai mari branduri globale, este o femeie care a devenit o legenda”, a spus el.
Nascuta Maria Anna Sophie Cecilia Kalogeropoulos la New York, in decembrie 1923, din parinti greci, Callas a fost recunoscuta pentru o tehnica vocala impecabila pentru bel canto, tehnica dobandita autodidact.
La etajul al doilea al muzeului, vizitatorii pot asculta parti din interpretarile caracteristice ale lui Callas, inclusiv aria „Casta Diva” din opera „Norma” de Bellini, si o pot auzi predand la Julliard School din New York in 1971-1972.
„Continuati sa mergeti… asa cum trebuie, nu cu focuri de artificii, nu pentru aplauze dobandite usor”, le spune Callas studentilor sai intr-un discurs in martie 1972.
Callas a murit in urma unui atac de cord in 1977, la varsta de 53 de ani.
In urma cu 2 ani au fost facute publice o parte din scrisorile sale intr-o noua biografie, iar corespondenta a aratat o viata mai putin cunoscuta a acestei femei foarte elegante si rafinate: mama sa a santajat-o, sotul sau Giovanni Battista Meneghini a furat o parte din bunurile pe care le primise cadou, iar magnatul Aristotle Onassis, cel cu care a avut o aventura, a abuzat-o fizic si a abandonat-o pentru a incepe o relatie cu Jackie Kennedy.
In ultimii ani, mai multi artisti au incercat sa readuca in atentie activitatea Mariei Callas.
Prima a fost Monica Belucci a lansat un proiect de teatru legat de Callas care se joaca inca din 2019. Spectacolul gandit de Tom Volf, cel care e considerat cel mai mare specialist in biografia Mariei Callas (regizorul si producatorului filmului „Maria Callas”) si are la baza 4 scrisori pe care Callas le-a trimis unor prieteni.
Si artista Marina Abramovic a avut un performance la Opera din Munchen care a deschis stagiunea 2020-2021 cu premiera spectacolului „7 morti ale Mariei Callas” (7 Deaths of Maria Callas). Partea muzicala a fost asigurata de soprana romana, Adela Zaharia.
Acum se afla in productie un nou film despre viata lui Callas, cu Angelina Jolie in rolul principal, un proiect gandit si regizat de e Pablo Larrain care a facut si Spencer (despre printesa Diana) si Jackie (despre Jackie Kennedy). Primele imagini cu Jolie transformata in Callas au devenit virale.