Documentarul castigator de la Astra Film, „Dulcele sarut al pamantului”, poate fi urmarit online pana pe 30 octombrie. Filmul e povestea unui roman care traieste sub un pod, ca forma de protest, in Strasbourg in fata Curtii Europeane a Drepturilor Omului
Cel mai bun film documentar al competitiei Romania, premiu oferit de HBO, a fost considerat „Dulcele sarut al pamantului” (Franta, 2023), de Gautier Gumpper, film pe care organizatorii il prezinta si online pana pe 30 octombrie.
Motivatia juriului: „Este un film care prezinta frumusetea vietii nascuta din lupta, din dorinta de a conserva demnitatea, integritatea individuala. Folosind un stil limitat din punct de vedere formal, auster, se dezvolta progresiv si cu maiestrie o naratiune despre viata la marginea societatii. Cu demnitate si cu o forta poetica modelatoare utilizand cu virtuozitate mijloacele cinematice, autorul creeaza acea intimitate afectiva cu protagonistul si il face auzit pe cel lipsit de voce.”
Filmul urmareste povestea unui roman care protesteaza in Strasbourg pentru o nedreptate facuta in Romania si care isi organizeaza intreaga existenta sub un pod din Franta, in asteptarea dreptatii.
Stefan Hladiuc a ales sa traiasca sub un pod din Strasbourg, sa transforme totul intr-o zona productiva si sa protesteze intr-un mod inedit la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru nedreptatea care simte ca i s-a facut in Romania. Neobosit in activitatea sa, Stefan munceste de dimineata pana seara pe acest petec de pamant, fie ca ingrijeste gradina sau repara ceva. Un film care ne arata creativitate, implicare si o determinare aparte. Descoperim o poveste unica si speciala, dar mai ales o stare in care romanul traieste de ani de zile, in asteptarea dreptatii care pare sa nu mai vina.
Filmul poate fi urmarit online contra unui bilet de 20 de lei si poate fi accesat aici.
Festivalul Astra Film lansat in 1993 la Sibiu, ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar din Europa, iar anul acesta a ajuns la editia aniversara.
La prima editie, in urma cu 30 de ani, festivalul a putut sa porneasca datorita unei sponsorizari inedite, constand in doua remorci cu cartofi. Organizatorii au vandut cartofii si astfel au avut finantare.
Intre timp, festivalul are si un proiect paralel, Astra Film Junior, cel mai complex program educational prin film din Romania. Festivalul copiilor, la care vin zeci de mii de copii si adolescenti, are filme pentru diferite categorii de varsta, 6+, 11+, 15+.