Skip to content

Piramida Muzeului Luvru a fost vandalizata de activistii pentru mediu. Luvru are cea mai mare colectie de arta din lume, cu 482.000 de lucrari disponibile online in mod gratuit.

Un activist pentru mediu s-a urcat pe celebra piramida de sticla a Muzeului Luvru si a aruncat vopsea portocalie pe suprafata ei. Este vorba despre un membru al gruparii Dernière Rénovation, o miscare civica orientata catre ecologie care cere guvernului francez sa renoveze si adapteze toate locuintele la energie sustenabila pana in in 2040.

Activistul s-a urcat pe monument in timp ce alti membri ai gruparii au aruncat baloane cu apa in constructie, distragand atentia paznicilor. In urma incidentului au fost arestate 12 persoane. 

Intamplarea a avut loc in timp ce muzeul era deschis, iar pe tot parcursul incidentului accesul nu a fost restrictionat.

Potrivit unui purtator de cuvant al muzeului, activistii au incercat sa acopere toata suprafata piramidei cu un lichid portocaliu, similar unei vopsele: „s-a urcat pe suprafata exterioara a piramidei folosind echipament special de catarare. Lichidul folosit a fost pulverizat pe sticla, iar in prezent se mai pot identifica urme vizibile pe structura. Nu au fost raportate pagube, iar accesul vizitatorilor in muzeu a fost mentinut pe toata durata operatiunii.”

Conform platformei online a Dernière Rénovation, actiunile din spatiul public au ca scop atragerea atentiei asupra emisiilor de carbon. Pe pagina principala a websiteului este afisata o numaratoare inversa cu 513 de zile pana la atingerea unui nou varf al emisiilor de carbon — prevazut pentru 2025 — si care ar urma sa aduca un colaps al societatii. 

Nu este prima data cand activistii pentru mediu incearca sa vandalizeze muzeul. Anul trecut un barbat deghizat in femeie invalida a vandalizat Mona Lisa, una din cele mai importante piese din colectia Luvru si cea mai scumpa pictura din lume. Motivatia sa a fost legata tot de neglijenta oamenilor fata de mediu si schimbarile climatice. Detalii in articolul de mai jos. 

Activistii de la Dernière Rénovation au protestat pana acum la evenimente publice precum Roland Garros (cand au intrerupt un meci), Turul Frantei si Ceremonia de decernare a premiilor César.

Printre altele, membrii organizatiei au mai vandalizat cu vopsea portocalie — o semnatura a gruparii — si Pont d’Iéna de la baza Turnului Eiffel, intrarea de la Hôtel Matignon — resedinta Primului Ministru al Frantei —, intrarea de la Ministerul Economiei si Ministerul Ecologiei, dar si sculptura ecvestra din fata muzeului Bourse de Commerce. 

De asemenea, in timpul unei demonstratii, unul dintre activistii gruparii s-a urcat chiar si pe Panthéonul din Paris, purtand un tricou care aminteste de numaratoarea inversa. 

Piramida din sticla de la Luvru a fost proiectata de arhitectul chinezo-american I. M. Pei la comanda fostului presedinte francez François Mitterrand ca parte din proiectul „Grand Louvre” de remodelare a muzeului si fostului Palat Regal. 

Piramida a fost comandata in 1981, finalizata la sapte ani mai tarziu si inaugurata la 4 martie 1989. Monumentul are o inaltime de 21,6 metri si este construit pe o structura din otel si aluminiu de 200 de tone si este inconjurata de bazine de apa si de trei piramide de dimensiuni mai mici.  

Structura proiectata de I. M. Pei a fost subiectul unor dispute puternice in timpul constructiei si ulterior, dupa finalizarea piramidei. Tensiuni similare au fost avut loc in Paris numai dupa constructia Turnului Eiffel cand au fost vehiculate replici similare. Multi dintre parizieni nu au acceptat piramida din sticla, considerandu-o „inutila si monstruoasa”, de prost gust si nepotrivita pentru formele echilibrate ale Renasterii franceze folosite pentru arhitectura palatului. 

In timpul pandemiei, Luvru a postat toata colectia de arta gratuit online. 482.000 de lucrari, printre care Michelangelo, Picasso, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Van Dyck, Caravaggio si Titian sunt disponibile acum pe platforma dedicata lansata de muzeu si pot fi descoperite prin calatorii virtuale. 

Muzeul a creat o platforma care reuneste pentru prima data toate operele de arta ale muzeului: collections.louvre.fr. Toate cele 482.000 de lucrari de arta au fost facute disponibile in mod gratuit. Baza de date a Muzeului Luvru a fost conceputa atat pentru cercetatori cat si pentru iubitorii de arta curiosi. 

Include lucrari din Luvru, din Muzeul National Eugène-Delacroix, sculpturi din gradinile Tuileries si Carrousel si din „MNR” (Musées Nationaux Récupération), recuperate dupa cel de-al doilea razboi mondial si incredintate Luvrului pana cand pot fi returnate proprietarilor lor legitimi. Site-ul ofera mai multe modalitati de a vizita colectiile, prin cautari simple sau avansate, prin intrari dupa departamentul curatorial si albume tematice. 

O harta interactiva le permite vizitatorilor sa exploreze muzeul si operele de arta in functie de sala in care sunt expuse. Platforma va fi actualizata in mod regulat de expertii institutiei franceze.

Puteti citi mai mult in articolul de mai jos.

Va invitam sa citit mai multe stiri despre Luvru la articolele urmatoare.

Citește în continuare