Skip to content

Cea mai neagra vopsea din lume poate fi achizitionata pentru prima data la liber. Nuanta a starnit un conflict major intre doi artisti contemporani celebri.

Artistul britanic Stuart Semple a creat cea mai neagra vopsea din lume accesibila pe piata larga. Acesta este cunoscut in special pentru conflictul sau cu artistul de origine indiana Anish Kapoor, singura persoana care detine drepturile de folosire a vopselei Vantablack in arta.

Vantablack, vopseaua de la care a pornit disputa dintre cei doi artisti, a fost creata in 2014 de catre compania britanica Surrey NanoSystems si este un material care absoarbe pana la 99,9% din lumina, fiind bazat exclusiv pe nanotuburi de carbon. 

Astfel, Semple si-a propus sa creeze cu resurse proprii o culoare la fel de intunecata ca Vantablack, insa care sa fie accesibila oricui, cu exceptia lui Kapoor care a refuzat sa comercializeze vopseaua lui sau sa o faca accesibila artistilor. 

Semple a lansat la inceputul lui noiembrie varianta sa de Vantablack, denumita „Black 4.0”, cea mai neagra vopsea creata de artist pana acum. La fel ca Vantablack, vopseaua lui absoarbe pana la 99,96% din lumina vizibila.

Semple l-a criticat pe Kapoor prima data la finalului anului 2016, urmand ca in martie 2017 sa lanseze prima sa versiune de Vantablack, Black 2.0, cu care a incercat sa concureze impotriva artistului de origine indiana. Ulterior, Semple a lansat in 2019 si o strangere de fonduri pe platforma Kickstarter prin care a produs urmatoarea generatie de negru intens, Black 3.0. 

Acum, la patru ani distanta, a lansat cea mai neagra vopsea a sa, Black 4.0, care se vinde in flacon de 150 ml pentru 46,5 euro, 1 litru pentru 250 de euro sau de 6 litri pentru 1058 de euro. 

Vopseaua poate fi cumparata de aici. Pentru a sublinia seriozitatea disputei dintre el si Kapoor, Semple are o singura cerinta de achizitie.

Trebuie sa confirmati ca nu sunteti Anish Kapoor, ca nu sunteti afiliat cu el sau ca nu cumparati produsul in numele lui sau al unui asociat al sau — deoarece Semple nu vrea ca vopseaua creata de el sa ajunga in mainile lui Kapoor.

Despre vopseaua sa, Semple a declarat ca: „Nu imi vine sa cred ca este reala, dar este absolut adevarata si este mult mai buna decat orice material cu care se joaca Kapoor. Black 4.0 capteaza mai multa lumina decat orice alta vopsea de pe piata. Functioneaza la fel ca si catifeaua, in sensul ca suprafata, la nivel microscopic, este dezordonata in asa fel incat lumina ramane prinsa in ea. De asemenea, folosim si agenti speciali de matizare care opresc orice reflexie a luminii.”

Pentru a continua sirul de replici la adresa lui Kapoor, lansarea vopselei lui Semple a avut loc chiar inainte de vernisajul expozitiei lui Kapoor cu picturi si sculpturi VantaBlack de la Lisson Gallery din New York. 

In schimbul atacurilor constante din partea lui Semple, Kapoor a declarat ca el are dreptul de a utiliza exclusiv Vantablack deoarece este printre cei care au dezvoltat acest material. 

Artistul de origine indiana sustine ca a lucrat cu Surrey NanoSystems la crearea tehnologiei nanotuburilor din spatele produsului si pe care a folosit-o in scopuri artistice. Ani mai tarziu, Semple este in continuare in dezacord complet cu acest aranjament.

„Cred ca Kapoor a trecut probabil de mult peste, cel mai probabil nici nu-i pasa. Dar pe mine chiar ma intereseaza… inca. Cred ca toti artistii ar trebui sa aiba acces la lucruri create pentru arta.” a adaugat Semple.

Citește în continuare