In Paris se va deschide un nou muzeu de arta de 60 de milioane de euro finantat de Fondation Cartier. Va fi cel mai mare centru privat de arta din capitala Frantei si va fi dedicat noilor creatii de arta contemporana.
Fondation Cartier planuieste sa deschida in 2025 cel mai mare centru privat de arta din Paris. Noul muzeu va fi amplasat in centrul orasului, in primul arondisment, in preajma unor muzee, institutii de prestigiu si atractii turistice, precum Luvru, Palatul Regal, Ritz, Sainte-Chapelle si Bourse de Commence (Colectia Pinault).
Noul spatiu ar putea deveni unul dintre muzeele emblematice ale Parisului, pe deoparte datorita amplasamentului, dar si a renumelui pe care il are brandul Cartier, fondat in urma cu 176 de ani, si fundatia omonima care isi are sediul in arondismentul al 14-lea de trei decenii.
Noul muzeu de arta Cartier va fi deschis intr-una din cele mai spectaculoase cladiri ale Parisului: Le Louvre des Antiquaires (cunoscuta si ca Louvre Saint-Honoré, dupa numele zonei). Se estimeaza ca lucrarile de restaurare si reconstructie vor avea loc pana in 2025, iar spatiul va fi inaugurat la mijlocul anului respectiv.
Viitorul sediu al fundatiei va avea 16.000 de metri patrati, fiind de 13 ori mai mare decat locul actual unde spatiul este limitat la 1.200 de metri patrati. Acesta a fost preluat de Cartier in 2020, iar parterul se afla in prezent in proces de reconstructie.
Cladirea in sine dateaza din 1852 si a avut in decursul timpului diferite functii: de la hotel in secolul al XIX-lea, la centru comercial in secolul al XX-lea si ulterior centru de magazine specializate in antichitati, cunoscut in prezent ca Le Louvre des Antiquaires (Luvrul Antichitatilor). De altfel, spatiul a devenit celebru datorita proximitatii sale cu zona in care se afla Muzeul Luvru.
Potrivit publicatiei Le Parisien, Jean-Louis Missika, consilier in urbanism in cadrul Primariei din Paris, a declarat ca „Datorita Fundatiei Cartier va fi adaugat un nou muzeu pe o axa care include deja Luvru, Muzeul de Arte Decorative, Musée de l’Orangerie si cel al Fundatiei Pinault. Orice s-ar intampla, va fi intotodeauna mai bine decat un spatiu nou comercial. Proiectul va fi de amploare deoarece Fundatia Cartier vrea sa creeze platforme modulare generoase pentru a expune lucrari de dimensiuni mari.”
Muzeul va avea jumatate din spatiu dedicat expozitiilor, dintre care o mare parte si unei expozitii permanente a colectiei Cartier de arta contemporana care include peste 2.500 de lucrari.
Cealalta jumatate va fi ocupata de un restaurant, o librarie, un auditoriu si birouri ale departamentului administrativ al fundatiei. Cladirea va fi restaurata, iar interioarele vor fi recreate dupa un proiect de 60 de milioane de euro al firmei de arhitectura Ateliers Jean Nouvel, cunoscuta mai ales pentru proiectarea fatadei de sticla a actualului sediu al Fundatiei Cartier de pe bulevardul Raspail.
In spatiul actual, fundatia va continua sa invite artisti din toata lumea pentru a-si expune lucrarile de arta contemporana. In prezent sunt expuse sculpturi si opere spectaculoase ale artistului australian Ron Mueck, urmata de o expozitie dedicata arhitectului indian Bijoy Jain in cadrul careia va fi prezentata colectia sa de picturi, ceramica si arhitectura.