Cuvantul anului 2023 este „a halucina”. Reprezentantii dictionarului Cambridge leaga alegerea de efectul Inteligentei Artificiale si falsurile care se raspandesc online.
Dictionarul englez Cambridge, redactat si ingrijit de universitatea omonima, a ales cuvantul anului pentru 2023: „hallucinate” — „a halucina”. Potrivit reprezentantilor institutiei, verbul a primit sensuri noi anul acesta datorita avantului si influentei inteligentei artificiale in societatea contemporana si mai ales in mediul online.
„A halucina” este unul dintre cuvintele cel mai des folosite de oameni din intreaga lume cand vorbesc despre inteligenta artificiala. Decizia celor de la Cambridge vine dupa ce dictionarul Collins, o alta resursa prestigioasa, a desemnat drept cuvantul anului „AI” — „IA – inteligenta artificiala”.
Termenul a fost reactualizat de catre expertii lingvisti, acum cuprinde un sens suplimentar care se refera la sistemele de inteligenta artificiala cum ar fi ChatGPT, Grok sau Bard care genereaza texte care imita scrisul uman, adica „halucineaza” si produce informatii false.
Definitia originala a verbului „a halucina” este „a parea ca vezi, auzi, simti sau mirosi ceva ce nu exista” si are loc, de obicei, din cauza „unei afectiuni sau din cauza unui medicament”. Specialistii explica ca acest cuvant a fost ales pentru ca noul sau inteles „ajunge la esenta motivului pentru care oamenii vorbesc despre inteligenta artificiala”.
Noua definitie suplimentara, atribuita verbului, este „Cand inteligenta artificiala (=un sistem computerizat care are unele dintre calitatile pe care le are si creierul uman, precum abilitatea de a produce un limbaj care pare a fi uman) halucineaza, produce informatie falsa.”
Potrivit unui comunicat de presa, „halucinatiile create de inteligenta artificiala ne reamintesc ca oamenii trebuie sa-si foloseasca in continuare abilitatile de gandire critica cand utilizeaza astfel de instrumente. Expertiza umana este, fara indoiala, mai importanta ca niciodata, pentru a crea informatiile autorizate si actualizate pe baza carora pot fi antrenate instrumentele care genereaza texte prin inteligenta artificiala, asa zisele modelele lingvistice mari (LLM).”
Ca si exemple, dictionarul ofera doua fraze in care verbul „a halucina” este folosit pentru a vorbi despre inteligenta artificiala.
Exemplele oferite de lingvisti cu privire la modul in care inteligenta artificiala halucineaza sunt: „Modelele lingvistice mari (LLM-urile) sunt renumite pentru halucinatii — generand raspunsuri complet false, adesea sustinute de citiate fictive” si „Cea mai recenta versiune a chatbot-ului este mult imbunatatita, dar tot va halucina faptele.”
Dictionarul Cambridge si editura Cambridge University Press lanseaza inca din 2015 un cuvant al anului. Acesta este bazat pe datele si cuvintele pe care utilizatorii le cauta cel mai mult in prestigiosul dictionar.
Cambridge este cel mai popular dictionar din lume pentru persoanele care invata limba engleza. In 2022, cuvantul anului a fost „homer” si a fost desemnat datorita persoanelor care joaca Wordle si care au cautat cuvinte de cinci litere, in special cele mai putin familiare pentru jucatorii non-americani. In 2021, cuvantul ales a fost „perseverenta”, iar in 2020, specific timpurilor, a fost desemnat cuvantul „carantina”.
In 2023 in dictionarul Cambridge au intrat peste 6.000 de cuvinte, fraze si sensuri noi care s-au adaugat la cele peste 170.000 de cuvinte deja existente. Printre cele mai actuale se numara termeni legati de avansul inteligentei artificiale, precum „prompt engineering”, „large language model (LLM)” — model lingvistic mare — si „genAI” — abrevierea de la inteligenta artificiala generativa.