Diferenta tot mai mare intre bogati si saraci este tema fARAD 2023, festivalul de film documentar de la Arad. Proiectiile au intrare libera, programul include filme castigatoare la Venetia, Berlinale si Sundance si invitati internationali.
Pe langa programul bogat al lunii noiembrie din cadrul Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, zona de vest a tarii include si alte evenimente importante. In ultimele luni, Aradul a functionat ca un oras satelit pentru o parte din efervescenta culturala a Timisoarei, fiind organizate un numar record de expozitii, festivaluri si evenimente conexe care nu ar fi avut loc in alte circumstante.
Intre 22 si 26 noiembrie are loc unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar din Romania, fARAD. A ajuns la cea de-a 10-a editie si prezinta un program special care isi propune sa transforme Aradul in “capitala” filmului documentar din Romania.
Pentru festivalul international de film documentar fARAD, publicul este invitat sa participe la cinci zile de proiectii si evenimente speciale reunite sub tema „Om bogat, om sarac”, alaturi de invitati speciali si personalitati locale. Evenimentele vor avea loc la Cinema Arta si in alte spatii aradene.
Pe langa selectia filmelor de anul acesta, festivalul se extinde spre diversele publicuri ale orasului prin parteneriate cu organizatii culturale din Timisoara si cu institutii din Arad.
Printre evenimentele speciale pregatite se numara o expozitie de postere originale semnate de Milton Glaser in fata Primariei Arad, un atelier de afis dedicat tinerilor graficieni aspiranti, proiectii de film pentru liceeni, o gala a filmului documentar, discutii cu regizori, scriitori, artisti si intelectuali si o petrecere de inchidere.
Editia aniversara a fARAD va fi incheiata cu o discutie online sub forma unui Salon Insula 42.
Printre filmele din selectie se numara documentare proiectate in premiera, dar si o sectiune Focus dedicata regizoarei americane Lauren Greenfield, cunoscuta mai ales pentru productii precum „The Queen of Versailles” si „Generation Wealth”, ambele incluse in programul fARAD 2023.
Selectia de la fARAD 10 cuprinde 15 productii documentare, printre care se afla si marele castigator al festivalului de la Venetia din 2022, „All the Beauty and the Bloodshed”, regizat de Laura Poitras si filmul „Cesária Évora”, despre viata „divei desculte”, al regizoarei portugheze Ana Sofia Fonseca — care va fi de asemenea prezenta la festival ca invitat special.
Printre invitatii festivalului se numara si regizoarea franco-senegaleza Katy Léna N’diaye care va sustine o sesiune de Q&A dupa proiectia filmului sau, „Money, Freedom, a story of CFA Franc”.
Regizoarea americana Wendy Keys va fi de asemenea prezenta la Arad cu filmul sau „Milton Glaser: To Inform and Delight” — despre viata si opera celebrului designer american Milton Glaser.
In ceea ce priveste documentarul romanesc, festivalul va include filmul „Pocalul. Despre fii si fiice”, realizat de Catalina Tesar si Dana Bunescu, cea din urma va fi prezenta la festival.
Despre selectie, Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului, declara ca „examineaza notiunea de bogatie, masurata nu doar in bani si bunuri materiale, ci si in raport cu contextul social si modul de viata al oamenilor. Majoritatea filmelor prezinta realitatea contemporana a societatilor capitaliste neoliberale si a economiei globalizate, care au dus la o crestere dramatica a inegalitatii sociale si la o diferenta tot mai mare intre bogati si saraci.”
Seria de evenimente speciale este inaugurata cu expozitia de afise „Milton Glaser: Art is Work”, realizata in spatiul public in parteneriat cu TypopassageTm din Timisoara, Mirko Ilić Corp. din New York si curatoriata de designerul timisorean Ovidiu Hrin.
Expozitia poate fi descoperita intre 22 noiembrie si 5 decembrie pe platoul din fata Primariei Arad, iar vernisajul are loc pe 22 noiembrie de la ora 16:00 cu un tur ghidat de Ovidiu Hrin.
In continuarea acestui tur, la Cinema Arta, incepand cu ora 19:00, va fi proiectat filmul de deschidere al fARAD 10, „Milton Glaser: To Inform and Delight”, urmat de o sesiune de Q&A cu Wendy Keys si Ovidiu Hrin.
Tot din seria de evenimente dedicata designului grafic, fARAD gazduieste anul acesta si un atelier de afis pentru elevi si studenti ai institutiilor de profil din Arad. Atelierul va fi coordonat de Ovidiu Hrin si este realizat cu sprijinul Asociatiei Doar Maine din Arad.
In cadrul festivalului va avea loc si „I ♥︎ DOC: Gala celor mai bune documentare romanesti post-’89”, pe 26 noiembrie de la ora 18:30.
Pentru aceasta aniversare, festivalul a lansat o invitatie catre comunitatea fARAD, dezvoltata in ultimul deceniu, pentru a face o ierarhie a celor mai bune 10 documentare romanesti post-’89. Voturile au fost acordate de catre cineastii care au participat la festival cu filme in program sau ca mentori si participanti in laboratorul festivalului.
Clasamentul va fi dezvaluit in cadrul galei de inchidere fARAD 10, iar moderatorul evenimentului va fi Mihai Chirilov, co-fondator al festivalului. La gala vor fi prezenti regizori, documentaristi, personalitati din Timisoara si Arad si publicul orasului. Printre invitatii speciali se numara Adriana Babeti, Catalin Lazurca, Mircea Mihaies si Vasile Popovici.
In cadrul fARAD 10 este gazduit si un Salon Insula 42, despre documentar si literatura, realizat in parteneriat cu libraria „La Doua Bufnite” din Timisoara.
Moderatoarele salonului vor fi fondatoarele librariei „La Doua Bufnite”, Oana-Maria Dobosi si Raluca Selejan, care vor conversa cu prozatorul, eseistul si traducatorul Radu Pavel Gheo. In cadrul discutiei, va avea loc si un dialog despre filmul care se afla pe primul loc in clasamentul realizat cu ocazia galei.
Salonul va fi introdus de Corina Suteu si va putea fi urmarit live, luni, 27 noiembrie de la ora 12:00 pe paginile de Facebook fARAD si Insula 42.
Intrarea este libera la toate proiectiile si evenimentele speciale, in limita locurilor disponibile. Mai multe informatii despre filme pot fi accesate pe www.farad.ro.