Durerile de cap dupa consumul de vin au legatura cu un antioxidant din struguri, quercetina, arata un studiu al cercetatorilor americani. Ce alte efecte negative produce alcoolul in corpul uman
Cercetatorii americani spun ca este posibil sa fi descoperit motivul pentru care unii oameni au dureri de cap dupa un singur pahar mic de vin rosu, chiar daca nu au probleme cu consumul altor tipuri de alcool.
Echipa de la Universitatea din California sustine ca acest lucru se datoreaza unui compus din strugurii rosii care poate influenta modul in care organismul metabolizeaza alcoolul.
Compusul este un antioxidant sau flavanol numit quercetina. Cabernetul din insorita Valea Napa contine niveluri ridicate de acest compus, spun cercetatorii americani Strugurii rosii produc mai multa quercetina atunci cand sunt expusi la soare.
Iar acest lucru inseamna ca vinurile rosii mai scumpe, mai degraba decat cele ieftine, ar fi mai rele pentru persoanele predispuse la dureri de cap, a declarat pentru BBC News unul dintre cercetatori, profesorul Andrew Waterhouse.
Au fost avansate mai multe teorii pentru a explica durerile de cap cauzate de vinul rosu, care pot aparea in decurs de 30 de minute dupa ce s-a baut chiar si cantitati mici. Unii au sugerat ca motivul ar putea fi sulfitii – conservanti pentru a prelungi durata de valabilitate si a mentine vinul proaspat. In general, insa, continutul de sulfiti este mai mare in vinurile albe dulci decat in cele rosii. Si, desi unele persoane pot fi alergice la sulfiti si ar trebui sa ii evite, exista putine dovezi ca acestia sunt de vina pentru durerile de cap.
Un alt posibil vinovat este histamina – un ingredient mai des intalnit in vinul rosu decat in cel alb sau rose. Histamina poate dilata vasele de sange din organism, ceea ce ar putea declansa dureri de cap. Dar, din nou, lipsesc dovezile absolute.
Mai mult de una din trei persoane cu mostenire est-asiatica au intoleranta la orice tip de alcool – bere, vin si bauturi spirtoase – si vor avea inrosiri ale fetei, dureri de cap si greata atunci cand beau.
Acest lucru se datoreaza unei gene care afecteaza modul in care functioneaza o enzima de metabolizare a alcoolului numita ALDH2 sau aldehida dehidrogenaza. Alcoolul este descompus in organism in doua etape – este transformat intr-un compus toxic numit acetaldehida, pe care ALDH2 il transforma apoi in acetat inofensiv, practic otet. Daca acest lucru nu se poate intampla, acetaldehida daunatoare se acumuleaza, cauzand simptomele. Iar cercetatorii spun ca o cale similara este implicata in durerea de cap provocata de vinul rosu. Ei au aratat in laborator ca quercetina ar putea bloca indirect actiunea ALDH2, prin intermediul unuia dintre propriii sai metaboliti.
Quercetina devine problematica doar atunci cand este amestecata cu alcool, potrivit cercetatorilor, care au publicat acum concluziile in revista Scientific Reports. Quercetina se gaseste, de asemenea, in multe alte fructe si legume – si este chiar disponibila ca supliment de sanatate datorita proprietatilor sale antiinflamatorii benefice – si nu pare sa provoace dureri de cap de una singura.
Cercetatorii trebuie sa isi demonstreze teoria pe oameni si spun ca un experiment simplu ar putea fi acela de a da voluntarilor predispusi la dureri de cap cauzate de vinul rosu un supliment de quercetina sau o pastila falsa, impreuna cu o bautura standard de vodca. Co-autorul, profesorul Morris Levin, expert in neurologie si director al Centrului pentru dureri de cap de la Universitatea din California, San Francisco, a declarat: „Suntem in sfarsit pe drumul cel bun spre explicarea acestui mister vechi de milenii. Urmatorul pas este sa testam stiintific pe persoane care dezvolta aceste dureri de cap”.
Ei spera sa inceapa aceste studii in cateva luni.
Dar profesorul Corder, care a studiat posibilele beneficii pentru sanatate ale vinului, banuieste ca si alte ingrediente merita explorate ca factori declansatori ai durerilor de cap: Dicarbonatul de dimetil este utilizat drept conservant pentru vinurile mai ieftine, in special pentru cele care sunt transportate in containere mari pentru imbuteliere, dar se descompune si el pentru a produce metanol.
A bea mult, repede sau a bea pentru a te imbata poate avea consecinte grave asupra sanatatii pe termen scurt si lung. Iata cateva dintre problemele deja confirmate prin studii.
Consumul regulat de peste 14 unitati pe saptamana – aproximativ sase halbe de bere cu tarie medie sau 10 pahare mici de vin cu tarie mai mica, tipul de alcool nu conteaza – poate afecta ficatul si poate cauza alte probleme de sanatate, inclusiv accidente vasculare cerebrale si boli de inima. Alcoolul provoaca sapte tipuri diferite de cancer – riscul creste cu fiecare bautura consumata. Aproximativ unul din 10 cazuri de cancer de san este cauzat de consumul de alcool – aproximativ 4.400 pe an in Marea Britanie.