Skip to content

Un muzeu britanic a reclasificat moneda unui imparat roman drept femeie transsexuala. Marcus Aurelius Antoninus a trait in urma cu 2200 de ani, a avut patru neveste si un sot.

Muzeul North Hertfordshire din sudul Marii Britanii a luat o decizie istorica. Recent a anuntat ca va reclasifica un artefact care il prezinta pe Imparatul roman Elagabalus cu pronumele feminine “ea” si “ei”, in locul celor masculine utilizate anterior.

Reclasificarea va fi vizibila in special in eticheta care insoteste obiectul, reprezentantii muzeului sustin ca Elagabalus ar fi fost de fapt o femeie transsexuala.

Decizia muzeului se bazeaza pe textele clasice care sustin ca imparatul ar fi spus la un moment dat „nu ma numi Domn, pentru ca sunt o Doamna”.

Keith Hoskins, membru al consiliului North Herts, a declarat pentru BCC ca „incercam sa fim sensibili la identificarea pronumelor pentru persoanele din trecut, asa cum o facem si pentru persoanele din prezent, este o abordare politicoasa si respectuoasa. Stim ca Elagabalus s-a identificat ca femeie si s-a exprimat in mod explicit cu privire la pronumele pe care dorea sa le foloseasca, ceea ce arata ca schimbarea pronumelui nu este o noutate”.

Muzeul din North Hertfordshire are in colectie o singura moneda a lui Elagabalus, expusa in mod obisnuit alaturi de alte obiecte care reprezinta comunitatea LGBTQ+. Decizia de reclasificare nu a fost luata brusc, a existat o perioada de consultatii cu organizatia caritabila Stonewall pentru a se asigura ca „expunerile, publicitatea si discutiile sunt cat se poate de actuale si incluzive”.

Moneda care a cauzat intreaga dezbatere

Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut sub numele de Elagabalus, a fost imparat roman din anul 218 d.Hr. pana la asasinarea sa, la varsta de 18 ani, in anul 222 d.Hr. 

In timpul domniei sale, Elagabalus a devenit o figura controversata si a dezvoltat o reputatie de promiscuitate sexuala.

In cronicile istorice, istoricul si senatorul roman Cassius Dio a afirmat ca imparatul a fost casatorit de cinci ori: de patru ori cu femei si o data cu un fost sclav si conducator de care pe nume Hiercoles.

Dio scria ca Elagabalus „a fost daruit in casatorie si a fost numit sotie, amanta si regina” in ultima sa casatorie cu Hiercoles.

Dezbaterea cu privire la identitatea de gen a lui Elagabalus este una actuala si ii divizeaza deseori pe academicieni si specialisti.

Dr. Shushma Malik, profesoara de limbi clasice la Universitatea Cambridge, a declarat pentru BBC ca „Istoricii pe care ii folosim pentru a incerca sa intelegem viata lui Elagabalus sunt extrem de ostili fata de el si, prin urmare, nu pot fi luati ca atare. Nu avem nicio dovada directa din partea lui Elagabalus insusi prin care sa citam direct propriile sale cuvinte.”

Potrivit lui Malik, in literatura romana exista numeroase exemple de momente in care limbajul si cuvintele efeminate au fost folosite ca o modalitate de a critica sau de a submina o figura politica: „Referintele la Elagabalus care purta machiaj, peruci si isi indeparta parul de pe corp ar fi putut fi scrise cu scopul de a-l submina pe imparatul nepopular.”

Dr. Malik a adaugat ca, desi romanii erau constienti de fluiditatea de gen si exista exemple de schimbare a pronumelor in literatura, aceasta „a fost folosita de obicei cu referire la mituri si religie, mai degraba decat pentru a descrie persoane aflate in viata la vremea respectiva”.

Cu toate acestea, consilierul Hoskins a declarat ca textele clasice, inclusiv cel al lui Dio, sunt dovezi ca imparatul prefera “cu siguranta pronumele ‘ea’ si, ca atare, acesta este un lucru pe care il reflectam atunci cand discutam despre ea in epoca contemporana, asa cum credem ca este o practica standard in alte parti”.

Discutiile legate de identitatea de gen vor continua sa divizeze atat specialistii dar si restul lumii care tinde sa se pozitioneze cu ferventa de o parte sau alta a dezbaterii.

In Romania situatia este diferita, insa, pentru a intelege situatia din Occident, va oferim un scurt exemplu dintr-o vizita a unei profesoare de la Universitatea St.Andrews din Scotia (unde a absolvit si Kate Middleton, Printesa de Wales) la un seminar tinut la Bucuresti, in fata studentilor la Istoria Artei. In momentul in care si-a incheiat discursul si se pregatea sa raspunda intrebarilor venite din public, profesoara respectiva (care detine titlul de doctor in Istoria Artei) a tinut sa isi ceara scuze ca nu s-a prezentat de la inceput cu privire la pronumele ei si a cerut celor din sala ca daca utilizeaza un pronume diferit fata de cel innascut, sa ii mentioneze acest lucru in momentul in care i se adreseaza.

Mai jos puteti citi despre dezbateri similare pe aceasta tema dar si despre cum istoria este rescrisa sau adaptata la contextul social actual.

Citește în continuare