Skip to content

Muzeul MINA aduce in decembrie spectacolul de teatru imersiv „Micul Print: Povestea unei prietenii”. Ce elemente din viata privata a lui Antoine de Saint Exupery si a iubitei sale Consuelo sunt in nuvela.

MINA, Museum of Immersive New Art, va inaugura un nou spatiu imersiv in care va expune, exclusiv in luna decembrie, piesa de teatru digitala „Micul Print: Povestea unei prietenii”. Productia este un mix intre teatrul traditional, animatia de film si arta digitala.

Personajele din poveste sunt interpretate de catre actori reali, utilizand tehnologii precum motion tracking si efecte speciale cu chroma key. Aceasta abordare ofera o productie multimedia captivanta, care aduce laolalta actori filmati si personaje animate, oferind publicului o interpretare inedita a povestii clasice a Micului Print.

Folosind tehnologii de scenografie de ultima generatie, atat traditionale, cat si digitale, piesa spune povestea magica a Printului si a prieteniei sale cu un pilot. Pe parcursul povestii, sunt dezvaluite secretele prieteniei si ale iubirii.

Piesa in aceasta montare a fost deja prezentata cu succes in Dubai, Istanbul si Antalya, atragand peste 31.000 de vizitatori in doar cateva luni. Prin aceasta adaptare moderna, spectacolul reprezinta un omagiu adus povestii care anul acesta implineste 80 de ani de la prima publicare a cartii.

Piesa este realizata de Illusionist Digital Art Studio, o echipa de artisti interdisciplinari, de new media art, din Turcia, premiata la nivel international.

Pentru reprezentatia din Romania, productia audio a fost realizata de Alexei Turcan, cu voci inregistrate de actori romani.

Scrisa si ilustrata de Antoine de Saint Exupéry, cartea „Micul Print” a fost publicata pentru prima data in 1943 la New York in engleza si franceza, inainte de a fi lansata in Franta in 1946 de Gallimard, unde a devenit un bestseller vandut in peste 14 milioane de exemplare. A fost adaptata de mai multe ori in animatii, filme si piese de teatru si a avut un mare succes in intreaga lume.

Biletele pentru „Micul Print: Povestea unei prietenii” sunt disponibile online, pe site-ul https://miculprint.minamuseum.com/, la pretul de 50 de lei. Spectacolul dureaza 40 de minute si este recomandat celor cu varsta de peste 3 ani. Reprezentatiile au loc din ora in ora, in zilele: miercuri – vineri, intre orele 17:00 si 21:00 si  sambata – duminica, intre orele 10:00 si 21:00. Ultima proiectie din fiecare zi este programata la ora 20:00.

Cartea scrisa de Antoine de Saint Exupery este una dintre cele mai cunoscute in intreaga lume, a fost tradusa in peste 300 de limbi si dialecte, e considerata una dintre cele mai bine vandute carti din toate timpurile. Ca sa avem o imagine corecta, e bine sa stiti ca anual se vand 2 milioane de carti cu aceasta nuvela.

Dincolo de mesajele care par o analiza inspirationala a relatiilor dintre adulti, Micul Print e o poveste in care si-au gasit loc o multime de trimiteri din viata lui Antoine de Saint Exupery.

Tonio, cum ii spunea sotia sa, Consuelo, era aviator si lucra pentru posta transportand colete peste desertul Saharei. Cu trei ani inainte de a scrie nuvela a avut un accident si s-a prabusit in desert, fiind la un pas de moarte nu doar din cauza socului prabusirii, ci si a deshidratarii (el si copilotul aveau un termos de cafea si putin vin cand s-au prabusit).

Se spune ca o parte din gandurile din Micul Print sunt trimiteri la halucinatiile pe care le-a avut in cele 3 zile de mers prin desert, extrem de deshidratat. (au fost salvati de un beduin pe care l-au intalnit intamplator).

Antoine de Saint Exupery si Consuelo intr-o fotografie din Nisa

In nuvela sunt cateva trimiteri la viata lui amoroasa tumultuoasa. Era casatorit cu Consuelo, o aristocrata din El Salvador, dar avea cateva amante. Una dintre ele, la New York, jurnalista Silvia Hamilton Reinhardt, cea careia ii este atribuit, ca inspiratie si metafora, personajul vulpii si vorbele “limpede vezi doar cu inima”. Manuscrstul i-a fost daruit lui Reinhardt care, ani mai tarziu, dupa ce ajunsese o nuvela faimoasa in toata lumea, l-a donat bibliotecii Morgan.

Trandafirul din poveste e o trimitere la sotia lui, careia ii spunea The Rose de fiecare data cand incerca sa o impace dupa o escapada in care nu stia multe zile nimic despre el.

Exista doua carti foarte frumoase despre viata lui Saint Exupery (intre sutele de carti care analizeaza opera si viata lui).

Una scrisa din perspectiva lui, biografia scrisa de Stacy Schiff, o carte care reuseste sa surprinda dragostea lui pentru zbor intr-un mod atat de intim incat o sa vreti sa simtiti aerul cum il descrie el.

Si cea de-a doua dintr-o perspectiva mai feminina, scrisa de Consuelo. De fapt publicata dupa moartea ei la cativa ani buni, cand din intamplare cei care au avut grija de ea pe ultima perioada a vietii au gasit manuscriul. Cartea e formata din scrisorile pe care le trimiteau cei doi, mai ales scrisorile lui Consuelo si arata si relatia lor complicata, dar si lumea grea si adanca in care obisnuiau sa ajunga gandurile lui Antoine de Saint Exupery. Cea de-a doua carte se numeste Povestea Trandafirului ( The Tale of the Rose).

Citește în continuare