Michael Stipe, solistul R.E.M., expune la Milano lucrari de arta inspirate de Constantin Brancusi. Inspirat de geniul roman si de alti maestri modernisti, Stipe isi reorienteaza cariera de la muzica la arte vizuale.
Michael Stipe, vocalistul trupei americane de rock R.E.M. isi reorienteaza cariera creativa spre domeniul artelor vizuale si expune pentru prima data la Milano, in cadrul Fondazione ICA, o prestigioasa institutie dedicata artei contemporane. Noua sa directie vine dupa ce Stipe a fost timp de 31 de ani solistul si compozitorul principal al trupei R.E.M..
Expozitia va cuprinde lucrari inspirate si influentate de Constantin Brancusi, dar si alti artisti moderni, precum artistul american Bruce Neumann si italianca Marisa Merz, una dintre artistele proeminente ale miscarii arte povera. Operele au fost create in diferite tehnici, de la sculptura si ceramica, pana la instalatii, fotografii, videoclipuri si carti, iar unele dintre ele fac trimiteri inclusiv la arta antica greceasca.
Expozitia, intitulata „I have lost and I have been lost but for now I’m flying high” — „Am pierdut si am fost pierdut, dar acum zbor la mare inaltime” va fi deschisa din 12 decembrie 2023 pana pe 16 martie 2024.
Evenimentul este curatoriat de directorul fundatiei, Alberto Salvadori, si prezinta printre altele sculpturi influentate de operele abstracte ale lui Brancusi, formele alungite si simboluri recurente in opera sculptorului roman — pasarea si zborul.
Prima expozitie a lui Stipe intr-un muzeu este inspirata de poemul „Desiderata” din 1927 al scriitorului american Max Ehrmann care vorbeste despre fragilitatea comuna a oamenilor. Majoritatea lucrarilor sunt nedatate si variaza de la o serie de busturi minimaliste din ipsos la forme abstracte, rotunjite sau alungite si pictate cu spray.
Artistul declara ca prezentarea este despre vulnerabilitate si cum aceasta ajunge sa fie o „superputere” in anumite contexte. In cadrul ei va fi lansata si o carte cu fotografii realizate de Stipe, publicata cu ajutorul fundatiei la editura Damiani Books.
Stipe a declarat in textul expozitiei ca aceasta „este o harta care descrie dificultatile prezentului nostru, evidentiind in acelasi timp noi oportunitati si o intelegere reinnoita a importantei noastre — nu doar pentru noi insine, ci si pentru cei din jurul nostru, pentru comunitatile noastre, pentru lumea noastra. In acest moment, aleg sa ma concentrez asupra celor mai de pret lucruri, atemporale, care sunt frumusetea si spiritul ludic al vietii.”
Inca din perioada studiilor, Stipe a fost pasionat de arta vizuala, cochetand in mod regulat cu pictura, fotografia si grafica, desi a ales o cariera in domeniul muzicii. Acum, artistul in varsta de 63 de ani isi dedica timpul artei contemporane.
Stipe s-a nascut in 1960 in orasul Decatur din Georgia, SUA, si a studiat muzica si artele plastice la Universitatea din Georgia. Cariera sa muzicala a luat avant in jurul anului 1980 cand l-a intalnit pe Peter Buck cu care a decis sa formeze o trupa si sa scrie cantece. Ulterior, li s-au alaturat Bill Berry si Mike Mills, formand in cele din urma trupa R.E.M. si lansand albumul de debut „Murmur” in 1983.
Artele vizuale au fost o componenta importanta in cariera lui Stipe deoarece colabora constant cu artisti pentru a crea copertile albumelor trupei, printre ei aflandu-se si artistul american Howard Finster. Stipe a colectionat de asemenea multe opere, dintre care multe de arta naiva de la artisti autodidacti.
Intre timp, la Timisoara este deschisa pana pe 28 ianuarie 2024 cea mai mare expozitie Constantin Brancusi creata pentru publicul roman in ultimii 50 de ani.
Va invitam sa mergeti sa o vizitati, beneficiaza de imprumuturi exceptionale de la Centre Pompidou, din Paris, care detine, prin Atelierul lui Brancusi, cea mai mare colectie de Brancusi din lume; de la Tate, din Londra, care a trimis la Timisoara trei din cele patru opere pe care le detine; de la Fundatia Guggenheim din Venetia, precum si din alte colectii particulare.