La Vatican se deschide in premiera pentru public „Orasul Mortilor”, necropola antica din subteran unde se presupune ca a fost inmormantat Sfantul Petru.
Muzeele Vaticane au deschis recent o noua intrare in necropola antica de sub statul papal si ofera, in premiera, acces publicului larg pentru a intra si descoperi vechiul cimitir roman din subteran. Accesul poate fi facut direct din Piazza del Risorgimento din Roma printr-o poarta de acces dedicata.
Necropola, cunoscuta sub numele de „Via Triumphalis” (dupa ruta antica care strabatea zona) include mormintele si ramasitele unor persoane de la baza societatii romane antice — sclavi, oameni liberi si artizani — si au fost datate intre secolele I si al IV-lea. O parte dintre zonele cimitirului au fost amenajate recent pentru a oferi accesul vizitatorilor in siguranta.
Situl arheologic se intinde pe o suprafata de 10.764 de metri patrati si cuprinde mozaicuri, sculpturi, fresce si marmuri romane nemaivazute pana acum.
„Via Triumphalis” este adesea cunoscuta si sub denumirea de „orasul mortilor”, iar pana acum, accesul la necropola a fost permis numai arheologilor, cercetatorilor si specialistilor autorizati. Cu ocazia deschiderii sitului, publicul poate vizita si expozitia „Viata si moartea in Roma cezarilor” pentru a descoperi mai multe despre structura sociala a Romei Antice, ritualurile de inmormantare si traditiile romane.
Cimitirul se afla in afara zidurilor Romei antice propriu-zise, deoarece legea romana impunea inmormantarea si incinerarea mortilor in exteriorul orasului, o masura de siguranta si igiena. Tot in aceasta necropola se presupune ca a fost inmormantat si Sfantul Petru dupa ce a fost ucis in timpul persecutiilor Imparatului Nero.
Timp de 1000 de ani, necropola a ramas ascunsa, pana cand in 1956, a fost descoperita accidental de un grup de muncitori care sapau pentru parcarea Vaticanului. In 2003 a mai fost gasita o sectiune a necropolei care a fost conectata ulterior cu cea dezgropata in secolul anterior.
Unele morminte au apartinut proprietatii imperiale ale lui Nero. Cu ajutorul inscriptiilor de pe pietrele de mormant, arheologii au identificat ramasitele unui angajat al teatrului din Pompei si ale unui ingrijitor al padurilor din jurul Romei.
Barbara Jatta, directoarea Muzeelor Vaticane a declarat ca „Pana acum am putut sa aratam necropola numai cercetatorilor, studentilor si specialistilor. Incepand de azi, este deschisa tuturor, in mod direct din Italia, prin intermediul portii din Piazza del Risorgimento. Vizitatorii pot intra in mod individual, fara ajutorul unui ghid si pot folosi un traseu marcat pentru a descoperi necropola.”
De asemenea, Leonardo Di Blasi, arheolog si specialist in Roma Antica, a declarat ca „Incepem sa aflam mai multe despre oameni pe care nu-i cunoastem, in special despre ritualuri care par mai degraba legate de familie, cartier, oras sau traditii personale decat de religia oficiala.”