Un escroc francez care poza in expert de arta, dat in judecata dupa ce a vandut mobilier fals expus in Palatul Versailles. Colabora cu un tamplar pentru a realiza scaune de epoca realiste pe care le vindea cu milioane de euro.
Bill Pallot, un expert francez in arta si mobilier regal de secol al XVIII-lea, va fi judecat in curand intr-un proces de frauda si vanzare de falsuri dupa ce a reusit sa pacaleasca mai multi cumparatori sa cumpere mobilier fals. Printre victimele sale se numara si institutii prestigioase din Franta, printre care si Palatul de la Versailles, unul dintre cele mai importante si vizitate obiective turistice din lume.
Specialistul ar fi pretins ca obiectele erau originale si chiar usor deteriorate de patina timpului pentru a le justifica preturile mari. Dupa sapte ani de investigatii si anchete, cazul sau a fost facut public in mod integral. In urma deciziei unui tribunal din nord-vestul Parisului, Pallot se afla momentan in arestat la domiciliu, urmand sa fie judecat in curand.
Pallot a vandut intre 2008 si 2015 zeci de scaune aurite in stil Louis al XV-lea, dintre care o parte au fost cumparate de Palatul de la Versailles, iar altele de Hamad al Thani, fostul emir al Qatarului. Obiectele false de mobilier au fost vandute cu milioane de euro.
Pallot, poreclit „Père La Chaise” — „Tatal scaunului”, o aluzie la celebrul cimitir parizian Père Lachaise, a recunoscut frauda in fata autoritatilor. Expertul le-a spus initial anchetatorilor ca ar fi vrut doar sa vada daca poate pacali si alti specialisti. Potrivit acestuia, falsurile au fost comandate si realizate de Bruno Desnoues, tamplarul care se ocupa de proiectele speciale de restaurare ale Palatului Versailles.
Desnoues a recunoscut la randul sau ca a realizat obiectele de mobilier in cunostinta de cauza si ca a profitat de pe urma escrocheriei. Tamplarul se confrunta cu aceleasi acuzatii si va fi judecat alaturi de Pallot.
Pentru a vinde scaunele cu o poveste spectaculoasa, expertul in mobilier le spunea clientilor ca scaunele au decorat saloanele opulente ale Contesei du Barry, amanta favorita a regelui Ludovic al XV-lea si ca o parte din ele ar fi apartinut si lui Mariei Antoaneta, ultima regina a Frantei.
In 2016, cand scandalul a fost facut public, Pallot a facut patru luni de inchisoare, insa ulterior a revenit la lucru in industria chilipirurilor si a mobilierului de epoca, ocupand diverse functii.
In hotararea judecatoreasca, Palatul Versailles este mentionat ca fiind principala victima a escrocheriei lui Pallot. Ulterior, administratia palatului a fost inspectata de catre o comisie speciala a guvernului care a verificat toate protocoalele de achizitii dintre 2008 si 2012, insumand peste 2,7 milioane de euro in cheltuieli. Concluzia raportului a fost ca institutia are disfunctionalitati majore si lipsa de vigilenta cand vinde vorba de achizitii.
Printre celelalte persoane implicate in procesul lui Pallot se numara si Laurent Kraemer, un anticar respectat pe piata franceza de antichitati. Prin intermediul galeriei sale au fost vandute doua scaune false in valoare de 2 milioane de euro catre Printul Hamad al Thani.
Initial si Kraemer a fost invinovatit de frauda, insa intre timp s-a ales cu acuzatii mai putin grave cu privire la neglijenta, anticarul declarand ca el nu stia ca mobilierul era fals. Galeria sa i-a rambursat ulterior banii lui Hamad al Thani, falsurile fiind restituite.