Pavilionul Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2023, expus la Timisoara incepand de sambata. Weekendul acesta au loc zeci de evenimente in cadrul inchiderii oficiale a programului Timisoara 2023.
Pavilionul Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2023 vine in tara si va fi expus in 5 orase din Romania: Timisoara, Cluj, Resita,Iasi si Bucuresti.
In premiera, pavilionul va fi prezentat la Timisoara, iar vernisajul va avea loc pe 9 decembrie la ora 15.00, la ISHO, iar expozitia va putea fi admirata la ISHO pana pe 15 ianuarie.
Itinerariul national al expozitiei se va incheia la Bucuresti, in cadrul Romanian Design Week 2024.
In contextul temei bienalei, Africa si laboratorul Viitorului, tematica Pavilionului Romaniei s-a axat pe conceptul de inventie si inovatie aplicate in practica de arhitectura contemporana romaneasca, in demersul tehnologic si pe impactul educational ca ingrediente pentru o agenda a viitorului vazut intr-o cheie practica si pragmatica.
Pavilionul va fi expus in Romania prin parti ale sale care au sustinut discursul curatorial la Venetia. Astfel, publicul va putea admira prima masina aerodinamica din lume cu rotile in carcasa fuselajului, asa cum o descriau patentele internationale obtinute de inventatorul roman Persu, la inceputul secolului al XX-lea.
Inginerul Persu a realizat aceasta inventie cu scopul de a reduce consumul de petrol si poluarea cu aproape 70 de ani inainte ca agenda globala sa imprime in practica industriala de design si de arhitectura aceasta directie.
In cadrul expozitiei sunt expuse si istorii ale unor inventii si inovatii romanesti de la inceputul secolului, a caror implementare a fost blocata din diferite ratiuni birocratice si care anuntau si rezolvau cu aproximativ 100 de ani in urma actualele probleme globale.
In acelasi discurs, proiecte si demersuri romanesti arhitecturale realizate in ultimii 20 de ani, precum Casa de Lut de la Capul Dolosman, Take A(l)titude, scoala de la Bunesti, A Iasi for the Future, precum si alte exemple, reprezinta studii de caz valoroase pentru eforturile contemporane ale arhitectilor romani, alaturi de echipe interdisciplinare, eforturi de a inova in contextul arhitecturii si practicilor de proiectare.
Studiile de caz prezentate in Pavilionul Romaniei sunt doar cateva exemplele dintr-un context contemporan amplu si valoros generat acum de arhitectii din Romania in echipe interdisciplinare.
Ambele discursuri, unul al Inventiilor Uitate si celalalt al Pedagogiilor Laterale, ofera un cadru de gandire inspirational pentru fiecare vizitator, un prim pas intr-o agenda personala si creativa a viitorului.
In weekendul acesta, la Timisoara se desfasoara o serie larga de evenimente din cadrul ceremoniei oficiale de inchidere al programului Capitala Europeana a Culturii in 2023, va invitam sa descoperiti mai jos detalii.
In zilele urmatoare, puteti vedea instalatia spectaculoasa Floating Earth, puteti sustine artizanii locali la Harababura Vintage Fair, targ de design autohton cu obiecte de ceramica, bijuterii, ilustratii, haine, diverse accesorii si viniluri si puteti asculta un recital Balanescu Quartet care promite sa fie memorabil.
In plus, Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua si José González vin in premiera la Timisoara, in luna decembrie, pe scena evenimentului „Timisoara 2023 la nesfarsit”, dedicat inchiderii oficiale a programului Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii.
„Timisoara 2023 la nesfarsit” va avea loc in perioada 7-10 decembrie 2023, in cinci locuri emblematice ale orasului: Piata Unirii, Palatul Culturii, Cinema Timis, Cinema Victoria si MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”.