Lucrari de Ion Grigorescu, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi si Geta Bratescu, expuse pana pe 20 decembrie la MX la Timisoara intr-o retrospectiva a Festivalului Zona din anii ’90.
In weekendul oficial de inchidere al programului cultural “Timisoara 2023”, la MX – Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi a avut loc “ZONA &”, un program de performance curatoriat de Corina Oprea si Magda Radu. Evenimentul se prelungeste intr-o expozitie cu lucrari originale si materiale de arhiva, care va putea fi vizitata pana pe 20 decembrie.
Programul are in prim plan Festivalul Zona care a reprezentat un varf al performantei artistice in Romania si a fost un simbol al efervescentei culturale de dupa Revolutie.
Organizat de Ileana Pintilie, Zona a creat un spatiu unic pentru artiste si artisti de toate generatiile, reprezentand o perioada de avangarda care a definit arta din Timisoara.
Programul de performance a inclus revizitarea momentelor cheie din istoria festivalului, reinterpretate in cheie performativa. Intr-o globalizata, care, paradoxal, ramane profund divizata, evenimentul a reflectat asupra modului in care percepem granitele culturale, sociale si economice. In acest context, performance-ul devine un instrument de rezistenta si exprimare, un mijloc prin care corpul poate contesta limitele societale.
Expozitia ZONA & include o prezentare cuprinzatoare a unui set de materiale – video-uri, documente, fotografii, lucrari de arta – care ofera o reprezentare a arhivei Festivalului Zona, evidentiind fiecare editie in mod individual.
Designul expozitiei formeaza un peisaj arhitectural care performeaza o linie lunga ce conecteaza toate editiile Festivalului Zona si patrunde in zone actuale de performanta, pentru a stabili aliante contemporane si spatii de discutii in jurul artei performative.
Sunt expuse lucrari de Ion Grigorescu, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi si Geta Bratescu.
Acestor nume li se alatura Alexandru Antik, József Bartha, Sándor Bartha, Stefan Bertalan, Rudolf Bone, Nenad Dančuo, Oskar Dawicki, Biljana Klarić Klara & Nataša Teofilović, Suzana Fantanariu, Karen Kipphoff, André Stitt & Roddy Hunter, Eugenia Pop, Ütö Gusztáv & Kónya Réka, Artur Tajber si Sorin Vreme.
Expozitia a fost extinsa printr-un program intensiv de performance-uri in 8-9 decembrie 2023. Revizitarea momentelor cheie din istoria festivalului, reinterpretate intr-un context performativ de catre participantii originali, a fost insotita de contributii ale unor artisti contemporani interesati de exprimarea corporala, inclusiv artisti din domeniul coregrafic. Aceste aspecte au fost fi vizibile in performance-urile sustinute de SERAFINE1369, ILYICH, Elvisey Pisica, QUARTO si Manuel Pelmus in colaborare cu Anton Skaaning Thomsen.
Printre artistii care si-au reinterpretat propriile contributii din cadrul Zona s-au numarat Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Teodor Graur si Ion Grigorescu.
Festivalul Zona, desfasurat intre 1993-2004 in Timisoara, marcheaza un moment culminant in peisajul festivalurilor de performance din Romania, alaturi de Festivalul AnnArt de langa Lacul Sfanta Ana si Festivalul Periferic din Iasi.
La vremea respectiva, evenimentul a dezvaluit si deziluziile aduse de noua democratie care se forma intr-un spatiu social si politic marcat de numeroase conflicte si o reconfigurare rapida a categoriilor de castigatori si perdanti in prima etapa a „tranzitiei”.
In ciuda unei infrastructuri adeseori deficitare, festivalul a mobilizat cu energie artiste si artisti din diferite generatii, activand diverse spatii neconventionale (inclusiv spatii publice). Festivalul Zona a transformat Timisoara intr-un centru dinamic al artei contemporane, castigand recunoastere dincolo de granitele Romaniei.
Un moment important in deschiderea programului l-a reprezentat lansarea publicatiei dedicate Festivalului Zona, care ofera o documentare detaliata si o analiza profunda a editiilor festivalului si a proiectelor derulate in cadrul sau. Aceasta lansare, coordonata de Ileana Pintilie si publicata de Editura PUNCH, a fost marcata de o masa rotunda cu invitate si invitati speciali, care au adus in prim-plan impactul festivalului in prezent. Va putea fi achizitionat aici.
Programul de vizitare al expozitiei poate fi consultat aici.