De Ziua Culturii Nationale, Muzeul National de Arta inaugureaza Galeria de Arta Decorativa Europeana. Include o expozitie unica in peisajul cultural romanesc cu aproximativ 400 de piese.
De Ziua Culturii Nationale, pe 15 ianuarie 2024, Muzeul National de Arta al Romaniei inaugureaza Galeria de Arta Decorativa Europeana, o expozitie permanenta unica in peisajul cultural romanesc, care ofera publicului acces la o colectie impresionanta de aproximativ 400 de piese de tapiserie si mobilier, arta decorativa din ceramica, sticla si metal.
Printre istoricii de arta romani s-a vorbit deseori despre lipsa unui muzeu de arta decorative si importanta expunerii obiectelor de arta — dincolo de picturi, sculpturi si lucrari de grafica — in contextul romanesc. Acest lucru este important in special prin prisma faptului ca Romania are o lunga traditie in crearea obiectelor decorative, cu o cultura bogata in acest sens.
Chiar daca noua galerie deschisa la MNAR este dedicata artei europene, acest prim pas este unul pozitiv si diversifica peisajul cultural local.
Avand o suprafata de peste 400 mp, Galeria de Arta Decorativa Europeana, compusa din sase sali, ilustreaza patru secole de istorie a gustului si a rafinamentului, a inovatiilor, manufacturilor si mesterilor europeni din Austria, Belgia, Cehia, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Spania, Rusia secolelor XVI-XIX.
In parcursul expozitional sunt incluse o minunata caseta de casatorie realizata la Dresda in 1586, obiecte de ceramica provenind de la faimoasele manufacturi de faianta din Delft (Olanda), Manises (Spania), Montelupo Fiorentino si Savona (Italia), Rouen, Moustiers si Sèvres (Franta), Meissen (Germania), mobilier provensal si tapiserii franceze, precum si piese deosebite din argint alaturi de celebrele pahare din cristal de Boemia.
Maiestria mesterilor rusi poate fi admirata in delicatele piese de argint cloisonné, in paharele de argint niello sau in Bolul de punch realizat de faimosul atelier Fabergé. De asemenea, o pretioasa colectie de ceasuri ilustreaza excelenta mesterilor bijutieri si ceasornicari din cele mai importante ateliere de profil din Europa.
Prezenta acestor obiecte in Romania atesta faptul ca tara noastra s-a aflat mereu intr-un circuit european al schimburilor de valori culturale.
Europa nu a fost doar spatiul de manifestare a unor practici seculare in domeniul artistic, dar si un loc in care aportul creativ din alte continente a fuzionat in expresii definitorii ale exceptionalitatii spiritului uman. Aceste influente culturale variate au contribuit, in timp, la definirea unei identitati europene care se reflecta si in expunerea galeriei.
Deschiderea Galeriei de Arta Decorativa Europeana se datoreaza unui colectiv pasionat si implicat de la Muzeul National de Arta al Romaniei, alcatuit din muzeografi, conservatori, restauratori si tehnicieni, dar si unei importante contributii a unor sponsori si parteneri fara de care acest proiect de anvergura nu ar fi fost posibil.
Spatiile care gazduiesc aceasta galerie au trecut printr-un amplu proces de reamenajare, fiind puternic afectate de cutremurul din 1986 si de incendiul din 1989. Deschiderea acestei galerii a necesitat realizarea unor vitrine pentru expunere care sa fie in acord cu ultimele standarde din domeniu, asigurand atat securitatea pieselor cat si un mod de etalare modern.
Galeria de Arta Decorativa Europeana beneficiaza, in premiera, de o componenta digitala, aplicatia MyMNAR, care va putea fi folosita in cadrul galeriei, in timpul vizitei la muzeu pentru a completa intr-un mod interactiv parcursul expozitional.
Vor fi organizate ateliere si programe educative dedicate copiilor si adultilor, care sa medieze accesul la piesele de arta decorativa din expunere si in acelasi timp sa ajute la dezvoltarea creativitatii si a spiritului artistic.
In data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Nationale, sediul central al MNAR (Calea Victoriei 49-53) va fi deschis intre orele 10-18, publicul avand ocazia sa viziteze in mod gratuit Galeria de Arta Decorativa Europeana, Spatiile Istorice, Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala.
Accesul in Galeria de Arta Decorativa Europeana se face prin intrarea A2, etajul 3, Calea Victoriei 49-53, de miercuri pana duminica, in intervalul orar 10:00-18:00.