Skip to content

Inteligenta Artificiala rezolva controversele despre o pictura a geniului renascentist Rafael. Treptat, specialistii in diferite domenii ar putea fi inlocuiti de programe digitale cu putere mai mare de asimilare si analiza a informatiilor.

„Madonna della Rosa” (Sfanta Fecioara a Trandafirilor), o celebra lucrare de Rafael Sanzio, unul dintre cei mai importanti pictori ai Renasterii, ascunde un mister dezbatut de cateva secole de istoricii de arta. Recent, datorita unui program bazat pe inteligenta artificiala, controversa din jurul operei a fost rezolvata.

Capodopera lui Rafael este expusa la Muzeul Prado din Madrid, Spania si il reprezinta pe Isus, alaturi de copilul Ioan Botezatorul, Maria si Iosif. Specialistii au dezbatut atribuirea lucrarii inca din secolul al XIX-lea, cand disciplina istoriei artei era inca in formare, unii dintre ei sustinand ca pictura nu-i apartine de fapt maestrului renascentist, ci mai degraba atelierului sau.

Rezolvarea unor astfel de dezbateri este foarte importanta deoarece poate schimba, in unele cazuri, tot ceea ce se stia despre un artist. In acelasi timp, valoarea unei opere realizata de Rafael, in cazul de fata, ar fi de mii de ori mai mare fata de o pictura care poarta semnatura atelierul sau, fara implicarea maestrului.

Programul de inteligenta artificiala functioneaza pe baza unui algoritm dezvoltat in orasul britanic Bradford si a analizat pictura in paralel cu alte 49 de lucrari originale de Rafael pentru a determina daca este sau nu mana artistului. 

Desi Muzeul Prado a sustinut intotdeauna ca este o lucrare de Rafael, istoricii de arta au dezbatut mai ales in ultimele decenii originalitatea lucrarii, unii sustinand ca este o lucrare realizata alaturi de atelierul sau deoarece chipul lui Iosif a fost adaugat ulterior. Alti specialisti credeau ca sectiunea inferioara a picturii, unde apare si trandafirul, este realizata de un alt pictor care nu a fost apropiat de Rafael.

Pentru a pune capat disputelor, Hassan Ugail, un profesor de stiinta computationala la Universitatea din Bradford, a dezvoltat un program de inteligenta artificiala. L-a invatat sa recunoasca operele autentice de Rafael cu o precizie de 98% prin analiza a zeci de lucrari ale maestrului renascentist. 

In acest sens, Ugail a declarat ca „Programul se uita cu foarte mare atentie la pictura. Nu doar la chip, ci si la toate partile sale componente, invata despre paleta de culori, despre nuante, valori tonale si tusele folosite. Astfel, intelege pictura intr-un mod aproape microscopic, invatand in acelasi timp toate caracteristicile cheie ale lui Rafael.”

In urma procesului de cercetare, inteligenta artificiala a ajuns la concluzia ca cea mai mare parte a operei este realizata de Rafael, doar chipul lui Iosif a fost pictat de un alt artist.

In prima faza a analizei, concluziile programului au fost ca lucrarea a fost realizata in proportie de 60% de Rafael. Ulterior, dupa o cercetare minutioasa pe sectiuni, inteligenta artificiala a ajuns la concluzia ca doar chipul lui Iosif nu este realizat de Rafael. Intregul raport al cercetarii a fost publicat in revista Heritage Science si ar putea schimba perceptia istoricilor de arta cu privire la autenticitatea picturii respective.

Desi Ugail nu este expert in arta si declara adesea ca nu stie „nimic despre arta”, profesorul este de parere ca un astfel de instrument ar putea fi o modalitate suplimentara de autentificare a marilor opere de arta si ar putea fi din ce in ce mai util istoricilor de arta. El a subliniat ca un astfel de program nu va putea inlocui niciodata oamenii, insa poate sa ajute in procesul de cercetare si identificare.

Acesta a adaugat ca, „Procesul de autentificare a unei opere implica examinarea mai multor aspecte… de la provenienta sa, pigmentii pana la starea lucrarii si asa mai departe. Acest tip de program poate fi folosit ca un instrument care sa ajute in acest proces complex.”

Astfel de experimente demonstreaza treptat cum Inteligenta Artificiala inlocuieste treptat oamenii de stiinta si specialistii in anumite domenii, avand o capacitate de mii de ori mai mare de a asimila si analiza informatii.

Citește în continuare