Skip to content

Inventii revolutionare de la Consumer Electronics Show 2024: bicicleta care incarca laptopul in timp ce lucrati si pedalati, un asistent medical virtual pentru mai multe boli si o oglinda smart care iti ofera sfaturi pentru bunastarea mentala.

Saptamana trecuta a avut loc in Las Vegas editia anuala a Consumer Electronics Show (CES 2024), una dintre cele mai mari expozitii de produse electronice din lume si cel mai important targ de acest tip din SUA. Evenimentul a prezentat cele mai revolutionare inovatii create de antreprenori si companii din domeniul tehnologiei, majoritatea fiind expuse in premiera. 

CES a adus la un loc fondatori de startup-uri, bloggeri, jurnalisti, ingineri si consumatori pentru a prezenta cele mai utile si eficiente gadgeturi care vor fi lansate anul acesta. Va invitam sa descoperiti sase dintre cele mai spectaculoase si inovatoare dispozitive, care promit sa faca viata mai usoara, mai sanatoasa si mai sigura. 

Compania LifeSpan a creat o bicicleta de fitness dedicata biroului care incarca dispozitivele personale in timp ce utilizatorul face miscare.

Compania olandeza LifeSpan, specializata in biciclete pentru fitness, a creat un birou „cu pedale” care va ajuta sa economisiti energie electrica in timp ce faceti miscare. Noul dispozitiv, denumit Amperam poate incarca un telefon mobil cu pana la 50% din capacitatea bateriei in jumatate de ora de pedalat. Cu un ritm mai alert, de peste 60 de rotatii pe minut, poate incarca un laptop in mai putin de o ora. 

Bicicleta de birou poate fi cumparata la un pret de 999 de euro si este suficient de mica si discreta pentru spatiul de lucru de acasa, fiind dedicata mai ales persoanelor care lucreaza de la distanta si care nu reusesc sa faca miscare pe parcursul zilei. 

In acelasi spirit al promovarii sportului, WIRobotics a inventat un dispozitiv care ajuta persoanele cu proble de mobilitate sa faca exercitii fizice si sa se deplaseze mult mai usor.

WIRobotics, o companie sud-coreeana, a creat dispozitivul WIM, un asistent robotic care se ataseaza de talie si de picioare si care poate ajuta persoanele cu probleme de mobilitate, boli sau slabiciune musculara sa devina mai active in timp ce merg pe jos. 

Dispozitivul reduce energia necesara pentru mers cu aproximativ 20%, ceea ce permite utilizatorilor sa se simta mai putin obositi cand fac efort fizic. Asistentul robotizat foloseste inteligenta artificiala pentru a analiza mersul utilizatorului si astfel prezice miscarile si ajuta muschii picioarelor sa devina mai activi. 

Dispozitivul poate fi folosit si pentru a face exercitii fizice prin vizarea unor grupuri specifice de muschi si va fi comercializat la liber in curand. Cantareste numai 1,4 kilograme, este compact si usor de transportat si depozitat. 

Compania olandeza Squad Mobility a lansat un mini-vehicul de oras alimentat cu energie solara, destinat calatoriilor zilnice.

Vehiculul electric poate parcurge pana la 25 de kilometri dintr-o singura incarcare cu energie solara, si pana la 100 de kilometri prin incarcare cu energie electrica de la priza. Este un automobil cu doua locuri care poate ajunge la o viteza maxima de 70 de kilometri pe ora si care este inspirat de carturile de golf. 

Vehiculul este customizabil, are aer conditionat si ofera si posibilitatea de detasare completa a usilor. Pretul pentru un astfel de automobil porneste de la 6.250 de euro, este o solutie ideala pentru transportul urban.

EcoFlow a creat un generator alimentat cu energia solara, dedicat situatiilor de urgenta. Poate fi montat cu usurinta pe casa si poate prelua alimentarea cu energie in cazul unei pene de curent.

Intreruperile de curent au devenit din ce in ce mai frecvente in unele regiuni ale lumii datorita furtunilor violente si schimbarilor climatice. Astfel, compania chinezeazca EcoFlow, specializata in generatoare de curent, a creat dispozitivul Delta Pro Ultra — un generator cu baterii care se incarca pe baza energiei solare. 

Acesta poate mentine casele alimentate cu energie electrica in situatii de urgenta sau chiar si in timpul unor perioade in care se utilizeaza electricitate in exces pentru a reduce din costul facturilor la electricitate. Generatorul se vinde cu 5.300 de euro si este usor de transportat, putand fi utilizat si la drum lung, in rulota.

Baracoda, o companie specializata in dispozitive medicale, a dezvoltat prima oglinda inteligenta pentru sanatate mintala. 

Compania franceza a denumit dispozitivul „BMind” si sustine ca o sigura privire in oglinda ii ofera suficiente informatii pentru a le indica persoanelor starea emotionala si mintala. 

Tehnologia din spatele oglinzii este bazata pe inteligenta artificiala si pe procesarea expresiilor faciale si a limbajului natural al corpului pentru a analiza gesturile si emotiile utilizatorului. 

Ulterior, poate oferi meditatii ghidate, sesiuni de terapie cu lumina si sfaturi practice pentru a imbunatati starea de bine. De asemenea, oglinda inteligenta poate ghida oamenii si in timpul spalarii pe dinti si poate analiza nevoile de ingrijire ale pielii. Oglinda va fi disponibila spre sfarsitul anului incepand de la un pret de 500 de euro. 

Compania Withings a creat un „multiscope”, un dispoztiv care combina functiile termometrului, stetoscopului, oximetrului si electrocardiogramei pentru a va oferi un asistent medical virtual pe care il puteti avea oricand la indemana.

Dispozitivul a fost denumit „BeamO” si are marimea unei telecomenzi, avand potentialul de a-i ajuta pe utilizatori in timpul unei consulatii medicale de la distanta — care devin din ce in ce mai frecvente. 

Cu ajutorul lui BeamO, pacientii isi pot monitoriza cu usurinta ritmul cardiac si respiratia in timp ce se afla intr-un apel video cu medicul lor. Dispozitivul urmeaza sa fie introdus pe piata la vara si va costa 230 de euro si ar putea revolutiona industria medicala, fiind de mare ajutor pentru zeci de afectiuni cardio-vasculare si nu numai.

Citește în continuare