Skip to content

Inainte de renovare, Centrul Pompidou deschide cea mai mare expozitie franceza dedicata lui Brancusi pana acum. Va include aproape 200 de sculpturi din Atelierul Brancusi si din colectii din UK, SUA si Romania.

Centrul Pompidou se inchide la inceputul anului viitor pentru o perioada de cinci ani, urmand sa fie redeschis in 2030. Inainte de renovare, muzeul de arta moderna din Paris ii va dedica o noua expozitie geniului Constantin Brancusi. 

Potrivit organizatorilor, va fi “cea mai mare retrospectiva franceza dedicata vreodata acestui gigant al sculpturii europene, ale carui curbe si linii curate au contribuit la punerea bazelor minimalismului.” 

Expozitia intitulata simplu “Brancusi” va putea fi vizitata intre 27 martie si 1 iulie 2024 in Galeria 1 de la nivelul 6 al Centrului Pompidou.

Curatoriata de Ariane Coulondre de la departamentul de arta moderna, alaturi de Valérie Loth de la departamentul de arte grafice si Julie Jones de la sectia de fotografie, expozitia isi propune sa ii aduca un omagiu sculptorului roman. Va reuni aproape 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme si documente de arhiva.

Echipa de PR a muzeului sustine ca este un “eveniment expozitional” menit sa marcheze inchiderea institutiei pentru renovare timp de 5 ani. Procesul va include si transferul intregului atelier Brancusi din fata cladirii Pompidou, expozitia fiind o ocazie unica de a descoperi toate aspectele operei inventatorului sculpturii moderne.

Ultima si singura sa expozitie in Franta a avut loc in 1995, fiind curatoriata de Margit Rowell, tot la Centrul Pompidou. Noua expunere a fost gandita in jurul atelierului artistului care a fost lasat mostenire statului francez in 1957, fiind locul in care Brancusi a trait, a lucrat si si-a contemplat sculpturile, reusind sa redefineasca ce se stia pana atunci despre arta moderna.

Pe langa bogata colectie din Atelierul Brancusi, expozitia este completata de imprumuturi din marile colectii internationale, inclusiv din Romania.

Muza adormita, 1910

Expozitia reuneste o colectie exceptionala de sculpturi si mizeaza pe dialogul dintre mulajele din Atelierul Brancusi si operele originale din piatra sau bronz, imprumutate de la numerosi colectionari privati si muzee: Tate Modern, MoMA, Guggenheim, Philadelphia Museum of Art, Art Institute of Chicago, Dallas Museum of Art, Muzeul National de Arta al Romaniei si Muzeul de Arta din Craiova. 

In comparitie, in expozitia deschisa anul trecut la Timisoara ─ care poate fi vizitata in continuare pana pe 28 ianuarie ─ au fost incluse aproape 100 de lucrari (sculpturi, fotografii, documente de arhiva, materiale filmate)

Traseul de vizitare va adopta o abordare sensibila, pornind de la descoperirea atelierului parizian al lui Brancusi, situat pe Impasse Ronsin, in arondismentul 15, care a fost frecventat de numerosi artisti si colectionari de arta de-a lungul timpului. Atelierul va fi reconstituit partial pentru a pune accentul pe dimensiunea materiale a operei sale.

Centrul expozitiei va evoca sursele de inspiratie ale lui Brancusi: Auguste Rodin, Paul Gauguin, arhitectura vernaculara romaneasca, arta africana, arta cicladica si arta asiatica. Va fi pus in lumina procesul sau de creatie, inclusiv alegerea sculpturii directe, estetica fragmentului, serialitatea si munca de punere in evidenta a formei.

Expozitia plaseaza viata lui Brancusi intr-un context artistic si istoric mai larg prin intermediul unui corpus de documente (scrisori, articole de presa, jurnale, inregistrari video), care relateaza prieteniile sale cu artisti de avangarda precum Marcel Duchamp, Fernand Léger si Amedeo Modigliani. 

Vizita prin expozitie va urma un traseu tematic organizat in jurul marilor serii de lucrari ale artistului si va evidentia principalele provocari ale sculpturii moderne: ambiguitatea formei (Printesa X), portretul (Danaïde, Mlle Pogany), relatia cu spatiul (Maiastra, Pasare in spatiu), rolul soclului (Nou-nascutul, Inceputul lumii), efectele miscarii si ale luminii (Leda), reprezentarea animalelor (Cocosul, Pestele, Foca) si relatia cu monumentalitatea (Sarutul, Coloana infinitului). 

Este o ultima ocazie de a va bucura de opera lui Brancusi, urmand sa fie cel mai probabil ascunsa in depozit in urmatorii cinci ani. Biletele pentru vizita costa 17 euro si pot fi rezervate aici.

Potrivit declaratiilor oferite de oficialii francezi pentru Le Monde, dupa renovarea Centrului Pompidou — un proiect care va costa peste 280  milioane de euro — atelierul lui Brancusi va fi mutat in mijlocul cladirii principale. 

Pe urban.ro, gasiti si povestea dintre prietenia artistului cu Marcel Duchamp, una dintre cele mai frumoase prietenii din lumea artei, discrete si departe de ochi lumii.

Pentru ca Brancusi era foarte retras si nu se afisa la serate mondene, preferand sa-si primeasca prietenii in atelier, prietenia lui cu Duchamp nu a fost evocata niciodata in public chiar daca in epoca se stia ca acesta il ajutase sa expuna in America si ii facuse cunostinta cu clienti americani influenti care au achizitionat lucrari ale romanului.

Asa se face ca prietenia lor a fost apreciata in adevaratele ei nuante si profunzimi dupa moartea lui Brancusi cand a fost documentata si inventariata intreaga lui corespondenta. Brancusi pastrase toata corespondenta cu Duchamp, il mentiona adesea si in scrisorile catre iubita sa – Marthe.

Citește în continuare