Skip to content

In Danemarca se lucreaza la o versiune The Crown despre Regina Margrethe. Monarhul care a abdicat recent are o poveste de viata impresionanta, a excavat artefacte in Egipt si a creat costume si decoruri pentru spectacole si filme.

La o saptamana de la abdicarea de pe tronul Danemarcei dupa 52 de ani, exact la aceeasi data la care a devenit regina in 1972, s-a anuntat ca Regina Margrethe a II-a va deveni subiectul unei productii de televiziune care va ecraniza povestea vietii ei. Este vorba despre un serial in stilul The Crown care va intercala fictiunea cu adevarul istoric.

Titlul provizoriu al serialului este Af Guds nåde (Prin harul lui Dumnezeu), este dezvoltat de producatorul Borgen Sam Productions si de televiziunea daneza TV2. Actiunea se va desfasura la Palatul Amalienborg, resedinta oficiala a familiei regale din Copenhaga, incepand cu nasterea lui Margrethe in 1940.

Serialul va spune povestea din perspectiva membrilor familiei regale, dar si a angajatilor de la curtea regala.

Potrivit producatorilor: “serialul va prezenta familia regala la bine si la rau. Mai presus de toate, este povestea unei femei si a familiei sale.”

Desi s-ar putea crede ca este de fapt o incercare de a repozitiona imaginea familiei regale daneze in spatiul public intr-un moment de criza, producatoarea Meta Louise Foldager Sørensen — care a lucrat si la A Royal Affair, cu Alicia Vikander, drama nominalizata la Oscar in 2012 — a declarat a declarat ca serialul este in lucru de un an si jumatate si se asteapta sa fie lansat anul viitor.

“Regina a facut parte din istoria tuturor danezilor. Indiferent daca esti monarhist sau nu si indiferent cum o intorci, ea are o semnificatie uriasa pentru noi ca popor, in micul nostru iaz cu rate, dar si in lume. Nu era in carti ca micuta printesa sa devina regina, dar vremurile s-au schimbat si ea a devenit o mare regina. Acum este momentul sa spunem povestea ei magnifica, care ne poate oferi o perspectiva pe care nu am avut-o pana acum.”, a completat Sørensen.

Echipa Borgen Sam Productions a refuzat sa ofere detalii suplimentare despre comparatia cu The Crown, una dintre cele mai de succes ecranizari despre familia regala britanica. In schimb, au tinut sa mentioneze ca “va fi o poveste grandioasa despre regina Margrethe si evenimentele istorice de la nasterea ei in 1940”.

Anuntul vine la o saptamana dupa ce Margrethe, cel mai longeviv monarh al Danemarcei, s-a retras la varsta de 83 de ani pentru a ceda tronul fiului ei, Regele Frederik al X-lea, in varsta de 55 de ani, si sotiei acestuia, noua regina Mary. Ea a fost primul monarh danez din ultimii aproape 900 de ani care a abdicat voluntar.

Regina si-a anuntat decizia surprinzatoare in direct la televizor, ulterior a transferat oficial coroana fiului ei in cadrul unei sedinte de cabinet la Palatul Christiansborg din Copenhaga. Dupa ce a semnat declaratia de abdicare a parasit sala cu lacrimi in ochi si a exclamat: ”Dumnezeu sa-l binecuvanteze pe rege”.

In zilele imediat urmatoare, in ciuda vremii friguroase, zeci de mii de oameni s-au strans pe strazile din Copenhaga pentru a-si lua ramas bun de la singurul monarh pe care cei mai multi dintre ei l-au cunoscut pe parcursul vietii. Regina a parcurs un ultim drum spre parlamentul danez, momentul fiind urmat de predarea stafetei catre Regele Frederik al X-lea si de o iesire la balcon in care noul monarh si-a salutat supusii.

Abdicarea a fost un moment socant atat pentru danezi dar si pentru restul lumii. Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a fost cel care a proclamat in mod public, de la balconul palatului, urcarea regelui pe tron, o traditie aflata in vigoare inca de la constitutia din 1849.

Ulterior, Regele Frederik a sustinut un scurt discurs, inainte de a i se alatura sotia sa de origine australiana, Regina Mary, si cei patru copii ai lor, inclusiv printul mostenitor Christian, noul succesor la tron. In prezent, Danemarca are doua regine, Margrethe pastrandu-si titlul.

Urcarea lui Frederik pe tron vine dupa cativa ani zbuciumati pentru familia regala daneza.

Abdicarea reginei Margrethe vine la un an dupa ce cei patru copii ai celuilalt fiu al sau, Joachim, au fost deposedati de titlurile regale la 1 ianuarie 2023. Gestul a starnit controverse la nivel european. 

Desi nu se cunoaste exact motivul abdicarii — regina a invocat o operatie la spate —, mass media britanica sustine ca urcarea fortata a lui Frederik pe tron ar fi fost singurul mod prin care l-ar putea presa sa nu divorteze.

De-a lungul timpului, Frederik nu a avut o viata amoroasa discreta, avand numeroase aventuri inainte si dupa casatoria cu Regina Mary. A fost supranumit ironic “Printul Playboy”, un titlu obtinut pentru cele peste 20 de femei despre care s-a aflat ca i-au fost iubite sau amante, in presa aflandu-se detalii jenante din intimitatea familiei regale.

Cel mai recent incident a avut loc in noiembrie 2023 cand a fost fotografiat cu o vedeta spaniola prin Madrid, fara garda de corp, iesind din casa acesteia cu bagajul in mana. Astfel de incidente sunt mult mai frecvente decat ar fi de dorit pentru membrul unei familii care trebuie sa ofere un model de virtute si moralitate pentru intreaga natiune. 

In 1992 a fost arestat cand conducea beat la volan cu una dintre iubitele lui. Controversele au fost atat de mari incat membrii parlamentului danez au discutat public posibilitatea retragerii lui Frederik din linia succesiunii. In 1996 a fost intr-o relatie cu un fotomodel care a pozat nud pentru un brand de lenjerie intima, imagini indiscrete au aparut si cu o alta iubita, designerul Bettina Ödum. Relatia cu aceasta a continuat inclusiv dupa casatoria din 2004 cu actuala lui sotie, Regina Mary, fiind surprins la hotelul Ritz din Paris in timp ce se saruta cu Ödum.

Fiecare dintre aceste scandaluri au starnit numeroase controverse in Danemarca, parlamentarii si presa au cantarit de fiecare data rolul si sensul monarhiei pentru imaginea tarii lor.

In anuntul de abdicare, regina a declarat ca “a reflectat daca acum ar fi momentul potrivit pentru a transmite responsabilitatea urmatoarei generatii”, in urma unei interventii chirurgicale recente la spate, si a ajuns la decizia ca “acum este momentul potrivit”.

Potrivit Casei Regale daneze, Margrethe va continua sa fie intitulata Majestatea Sa si poate fi instalata oricand ca regent interimar. Acest lucru inseamna ca ea va putea indeplini atributiile de sef de stat atunci cand atat regele Frederik, cat si printul mostenitor Christian nu vor putea, de exemplu daca se afla intr-o calatorie in alta tara. Alti membri ai familiei regale daneze care pot, de asemenea, sa isi asume rolul de regent interimar, daca este necesar, sunt Regina Mary, fratele lui Frederik, Printul Joachim si matusa sa, Printesa Benedikte.

Danemarca este o monarhie constitutionala, iar familia regala indeplineste un rol important, dar simbolic, de ambasador, pe langa faptul ca semneaza orice noua legislatie. Puterile formale apartin parlamentului ales si guvernului sau cu sediul la Palatul Christiansborg.

Desi monarhia daneza este una dintre cele mai vechi din Europa, datand de peste 1.000 de ani, nu exista un moment traditional de incoronare. Ca atare, liderii mondiali si demnitarii de rang inalt nu au fost prezenti, schimbarea monarhului danez fiind o ocazie semnificativ mai discreta in comparatie cu spectacolul fastuos al incoronarii Regelui Charles.

Pasiunile Reginei Margrethe vor constitui cu siguranta un material bun de exploatat in serialul Af Guds nåde. Este o intelectuala poliglota si o artista recunoscuta, fiind autoare de costume si decoruri pentru numeroase spectacole si filme. Este si o talentata desenatoare si pictorita, lucrarile sale fiind expuse in muzee si galerii celebre din Danemarca si din lume.

Regina Margrethe s-a nascut la 16 aprilie 1940, la Palatul Regal Amalienborg din Copenhaga, ca prima fiica a Regelui Frederik al IX-lea si a Reginei Ingrid ai Danemarcei. La momentul nasterii ei, numai descendentii masculini puteau urca pe tronul Danemarcei, insa procesul de schimbare a constitutiei a inceput in 1947, ceea ce i-a permis succesiunea. 

La implinirea varstei de 18 ani, la 16 aprilie 1958, Margareta a primit un loc in Consiliul de Stat si ocazional conducea reuniunile Consiliului in absenta regelui, pentru ca, inainte de a implini 32 de ani, sa urce pe Tronul Danemarcei, pe 14 ianuarie 1972, dupa moartea tatalui sau. Astfel, Majestatea Sa a devenit prima femeie care conduce statul danez in intreaga sa istorie.

Sotul reginei, diplomatul francez Henri de Laborde de Monpezat, a primit titlul nobiliar de Alteta Sa Regala Printul Henrik de Danemarca, nefiind numit Print Consort, ca in cazul Printului Phillip, sotul Reginei Elisabeta. Desi au fost casatoriti pentru 51 de ani, acesta nu a vrut sa fie ingropat in Catedrala Roskilde, alaturi de familia regala daneza, si incinerat si aruncata cenusa in mare.

Regina Margrethe a Danemarcei si Regele Mihai I au fost veri de gradul al III-lea, iar Regina Ana a fost verisoara de gradul al II-lea cu Regele Frederic al IX-lea, tatal actualei suverane daneze.

Conform informatiilor aparute in presa romaneasca, Danemarca este si tara in care Majestatea Sa Margareta si-a petrecut vacantele cu Grany, bunica materna, si cea din partea tatalui, Regina Mama Elena, care locuia in Italia.

Margrethe este un pictor si ilustrator, desenele sale fiind publicate sub pseudonimul Ingahild Grathmer. 

Desenele reginei au fost utilizate pentru editiile daneze ale “Stapanului inelelor” la inceputul anilor 1970 si a proiectat mai multe costume pentru productii la Royal Danish Ballet. De asemenea, regina a creat si reclame pentru filme si seriale de televiziune daneze, inclusiv pentru productia Netflix intitulata “Ehrengard”.

Lungmetrajul “Ehrengard” este o poveste fantezista bazată pe cartea lui Karen Blixen, “Out of Africa. Actiunea este situata in regatul de basm Babenhausen, iar povestea urmeaza un tanar expert auto-numit in dragoste care este angajat pentru a asigura un mostenitor pentru printul mostenitor al tarii. Expertul in dragoste il invata pe Print arta seductiei si a iubirii, dar planul se intoarce atunci cand Majestatea sa concepe un copil in afara casatoriei.

„Regina a creat cele mai fantastice decupaje pentru aceasta ocazie si vor fi caracteristica dominanta a expresiei scenografice generale a filmului. Fantastic (in sensul cel mai literal) este punctul nostru de plecare pentru film; dorim sa folosim umorul si eleganta pentru a crea un univers vizual diabolico-burlesc, fabulos si autonom ”, a spus August intr-un comunicat, citat de The Hollywood Reporter.

Regina a mai colaborat ca set designer pentru basmul “The Wild Swans” din 2009 si o adaptare de scurt metraj a “The Snow Queen” din Hans Christian Andersen in 2000.

Citește în continuare