O noua moneda de argint cu chipul lui Brancusi emisa aniversar la finalul expozitiei de la Timisoara. Moneda se poate cumpara de marti, 30 ianuarie, de la sucursale BNR dedicate
BNR a emis, La finalul expozitiei ”Brancusi: surse romanesti si perspective universale”, care s-a desfasurat timp de 4 luni la Muzeul National de Arta din Timisoara, o moneda de argint cu chipul sculptorului roman. Moneda a fost prezentata duminica, la Muzeul National de Arta din Timisoara, de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Emisa in 5.000 de exemplare, moneda are pe fata portretul marelui artist, iar pe revers cladirea Muzeului National de Arta din Timisoara, putand fi achizitionata prin sucursalele BNR din Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca, Craiova si Constanta, la pretul de 547,40 lei, incepand de marti, 30 ianuarie.
Site-ul bancii nationale ofera detalii despre monedele de colectie pe care le emite in sectiunea numismatica, aici
Brancusi si creatia sa sunt prezente in mai multe dintre insemnele bacnotelor romanesti.
Printre temele repetate aproape obsesiv se regasesc Coloana fara sfarsit, Domnisoara Pogany, Maiastra sau Cocosul. Versiuni ale acestor lucrari considerate ilustrative pentru opera brancusiana sunt figurate si pe bancnotele emise de Banca Nationala a Romaniei de-a lungul anilor.
Pe bancnota cu valoarea nominala de 500 de lei, emisa in ianuarie 1991 si apoi din nou in luna aprilie a aceluiasi an, este imprimata o imagine a sculptorului in atelierul sau.
Autorul designului este gravorul Octavian Penda, la randul sau un cunoscut artist plastic, ale carui semnatura si monograma apar pe fata bancnotei tiparite la Imprimeria Bancii Nationale a Romaniei, avand culorile dominante maro, albastru-verzui si galben.
Octavian Penda a reinterpretat poate cel mai cunoscut autoportret fotografic al lui Brancusi realizat in atelierul sau din Paris. Astfel, pe bancnota, Brancusi este figurat sezand pe Masa tacerii, avand alaturi unelte, un scaun si un fragment din Coloana fara sfarsit in spate, trei dintre elementele ansamblului de la Targu Jiu.
O Maiastra este figurata si pe bancnota cu valoarea de 500 de lei, pusa in circulatie in luna decembrie 1992. Bancnota a fost tiparita la Imprimeria Bancii Nationale a Romaniei, designul bancnotei fiind realizat tot de Octavian Penda. De data aceasta insa, culorile sunt gri deschis, albastru si maro roscat.
Pe fata bancnotei sunt figurate portretul in semi-profil al lui Brancusi, mai tanar decat in reprezentarea de pe bancnotele din 1991, o pasare maiastra, un fragment din coloana fara sfarsit si o multitudine de elemente decorative, stilizari ale mai multor lucrari ale sculptorului roman, unele reluate si pe versoul bancnotei
Pentru a marca implinirea a 125 de ani de la nasterea marelui maestru, Banca Nationala a Romaniei a emis, in martie 2001, o moneda din aur cu valoarea nominala de 5.000 de lei.
Gravata de Vasile Gabor, moneda batuta la Monetaria Statului intr-un tiraj de 500 de exemplare are un design simplu si curat, asemenea operelor lui Brancusi, avand reprezentate pe avers un fragment din Coloana fara sfarsit, valoarea nominala, inscriptia ROMANIA, stema tarii si anul emisiunii, iar pe revers bustul sculptorului, semnatura acestuia si inscriptia CONSTANTIN BRANCUSI 1876-2001.
Expozitia „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” s-a incheiat ieri. Daca nu ati ajuns la Timisoara pentru a o vedea, aveti in articolul de mai jos cateva imagini