Autoritatile egiptene, criticate intens de arheologi pentru ca au inceput sa reconstruiasca una din celebrele piramide din Giza. Proiectul incalca toate normele de protectie ale patrimoniului.
Autoritatile egiptene au anuntat recent ca au pus in aplicare un proiect prin care este reconstruit invelisul de granit de pe exteriorul Piramidei lui Menkaure, una dintre monumentele celebrului complex antic de la Giza.
In urma cu 4500 de ani, in timpul constructiei piramidei, cele patru laturi au fost acoperite la baza cu blocuri uriase de granit. In timp, blocurile au fost dislocate si au cazut de pe monument iar acum se afla imprastiate in jur. Arheologii sunt de parere ca au cazut in timpul unui cutremur care ar fi avut loc in mileniul al doilea. Autoritatile vor sa le amplaseze la loc pe piramida pentru a-i reda aspectul initial, proiectul fiind implementat de o echipa de arheologi japonezi.
In comunitatea internationala de arheologi si specialisti in patrimoniu a pornit un veritabil scandal in jurul acestei decizii.
Controversele au fost instigate de o inregistrare video postata pe Facebook de catre Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichitatilor, in care muncitorii plaseaza blocuri de granit la baza piramidei.
Monumentul se afla langa piramidele lui Khafre si Keops si langa Marele Sfinx de la Giza si este insotit de alte trei piramide de dimensiuni mai mici. Initial, avea 16 randuri de blocuri de granit, in prezent s-au pastrat doar sapte.
In videoclipul postat pe Facebook, Waziri declara ca „Au existat numeroase proiecte de-a lungul istoriei care au fost supranumite «Proiectul secolului», insa, in opinia mea, sarcina de a restaura invelisul de granit al piramidei lui Menkaure este la fel de semnificativa si cruciala. Proiectul nostru va fi un cadou din partea Egiptului pentru lume si va permite prima vizionare in intregime a piramidei lui Menkaure din epoca moderna”.
Zeci de arheologi, egiptologi si specialisti in arta antica au comentat furiosi, criticand proiectul. Acestia comparat initiativa autoritatilor cu incercarea de „indrepta Turnul din Pisa”.
Printre cele mai vocale persoane s-a numarat egiptologa Monica Hanna care sustine ca un astfel de proiect este imposibil si ca „Singurul lucru care lipsea era sa mai adauge si faianta pe piramida lui Menkaure! Cand vom inceta cu absurditatea in gestionarea patrimoniului egiptean? Toate principiile internationale privind restaurarile interzic astfel de interventii.”
Hanna sustine ca ar trebui adoptata o initiativa orientata mai mult spre conservarea monumentului si pe protejarea structurii sale asa cum este ea astazi, fara a incerca recrearea aspectului initial.
Pentru a raspunde criticilor, Ministerul egiptean al Antichitatilor a declarat intr-un comunicat de presa ca a format un comitet de experti pentru a examina proiectul si fezabilitatea acestuia, ceea ce a dus la incertitudini cu privire la continuarea lucrarilor.
Verdictul oficial cu privire la lucrari va fi oferit de catre minister in cursul saptamanii viitoare. Pe langa criticile specialistilor, lucrarile de restaurare sunt contestate si de catre locuitorii Egiptului care sunt loviti de inflatie si dificultati financiare, sustinand ca un astfel de proiect costisitor nu isi are locul intr-o perioada de criza.
Waziri a incercat sa inlature criticile printr-un interviu acordat televiziunii nationale din Egipt prin care afirma ca prima etapa a restaurarii va fi platita de Japonia printr-un parteneriat bilateral. Intre timp, lucrarile au fost pe pauza pana cand va fi luata o decizie de catre experti in patrimoniu.
Pentru cei care isi doresc sa se bucure de un moment de evadare, va invitam sa descoperiti mai jos o plimbare de aproape 2 ore in care veti vedea, din perspectiva unui vizitator, creatiile faimosilor faraoni care dominau Egiptul in urma cu aproape 4500 de ani.
Marea Piramida a lui Keops – sau Khufu – este cea mai veche si cea mai inalta dintre cele 3 piramide care inalta peste Giza. A fost construita aproximativa intre 2551 si 2528 inaintea erei noastre si se ridica initial la 147 metri, la aproximativ 45 de etaje.
Alaturi de piramidele lui Khafre si Menkaure din valea Gizeh, constituie una dintre cele sapte minuni ale lumii, fiind construita in mod impresionant de peste 100.000 de oameni care au folosit peste 2,3 milioane de blocuri de calcar taiat. Asa cum se poate observa si in reconstituirile de mai sus, piramidele aveau un acoperis din calcar mai subtire care oferea un aspect alb, o suprafata stralucitoare care reflecta lumina soarelui si crea o iluzie optica care ii coplesea pe privitorii, majoritatea fiind sclavi sau supusi ai faraonilor.
Traditia construirii piramidelor a inceput in Egiptul Antic ca o sofisticare a ideii de platforma care acopere mormantul regal. Deseori, acestea faceau parte dintr-un complex funerar extins care includea locurile de inmormantare ale reginelor si templele mortuare pentru ofrande zilnice. Ultimul loc de odihna al faraonului se afla de obicei intr-o camera subterana – in cazul Piramidei lui Keops aceasta camera nu a fost finalizata, sarcofagul acestuia aflandu-se intr-o incapere numita „Camera Regelui” unde se spune ca a locuit si Imparatul Napoleon in perioada campaniei de cucerire si colonizare.