Un artist australian a petrecut trei ani desenand harta lumii cu animale indigene din fiecare zona a lumii. Ilustreaza 1.642 de animale, Romania este reprezentata de capra neagra carpatina.
Pentru cei interesati de geografie, natura si animalele indigene din fiecare zona a globului pamantesc, artistul Anton Thomas a creat o harta picturala care este atat educativa, cat si impresionanta la vedere.
Intitulata Wild World (Lumea salbatica), aceasta lucrare de mari dimensiuni este desenata manual in creioane colorate si stilou, fiind nevoie de trei ani pentru a fi realizata de la inceput pana la sfarsit (iulie 2020 – iulie 2023).
De la bizonii americani la cangurii din Australia, harta prezinta 1.642 de animale de pe toate cele sapte continente si oceanele care le separa.
Anton Thomas este un artist-cartograf stabilit in Melbourne, Australia. S-a nascut si crescut in superba Noua Zeelanda si s-a specializat in harti ilustrate, desenate manual in creioane colorate si stilou. Si-a imaginat proiectul “Lumea salbatica” inca din copilarie cand se uita la documentare despre natura, fiind uimit de minunatiile pe care mediul inconjurator le pune la dispozitia tuturor.
Conceptul de la care a pornit a fost cel al unei lumi lipsite de oameni, granite si orase, evidentiind in schimb natura salbatica din jur, cu fauna si flora. Astfel a ajuns la ideea unui compendiu al naturii construit pe structura unei harti fizice foarte detaliate, menit sa ii invete pe oameni mai mult despre mediul animalele din mediul inconjurator.
„Am vrut sa prezint lumea noastra printr-o lentila diferita de cea cu care suntem obisnuiti. O perspectiva care celebreaza maretia naturii, animalele salbatice cu care impartim aceasta planeta si ecosistemele care sustin o asemenea diversitate de viata. Am sperat ca o astfel de harta, daca este realizata bine, va contribui la inspirarea curiozitatii si a dragostei pentru planeta noastra si natura sa. Fiind in acelasi timp si o resursa educationala excelenta.”, a declarat Thomas pentru My Modern Met.
Pentru a se asigura ca structura de baza a hartii este precisa, Thomas a folosit ca sablon o proiectie Natural Earth a lui Tom Patterson din 2008.
Dupa ce a trasat contururile de baza ale coastelor, raurilor si lanturilor muntoase, a adauga treptat propria sa nota artistica intregului desen. Potrivit unor declaratii oferite My Modern Met: ”Am stabilit trei criterii care au ajuns sa contureze filozofia hartii. Toate animalele de pe Wild World sunt 1) salbatice, 2) indigene si 3) existente – nu disparute. Animalele salbatice si indigene invoca doar biomele naturale – habitate intacte, fara specii domestice sau introduse.”
Astfel, harta se concentreaza pe diversitatea naturii, ilustrand o viziune menita sa inspire speranta si curiozitate, sa arate cat de salbatica este inca lumea noastra si cat de mult a mai ramas de protejat.
Animalele incluse pe harta sunt salbatice, indigene si existente – ceea ce inseamna ca nu a adaugat pasari dodo sau dinozauri. A incercat sa ancoreze filosofia lucrarii sale unice intr-o lume care inca exista.
Harta poate fi daruita oricui, fiind pusa la vanzare intr-un format generos: 128 x 68,5 cm.
Harta poate fi achizitionata aici, in privinta dimensiunilor pot fi facute comenzi personalizate daca ii scrieti direct artistului. Este gandita sa reziste in timp, fiind laminata, cu o finisare mata, fara luciu. Vine insotita de un catalog de 16 pagini care numeste toate cele 1.642 de specii de animale ilustrate.
Pentru Romania, Thomas a ales sa reprezinte capra neagra carpatina (Rupicapra rupicapra carpatica), una dintre 11 subspecii ale caprei negre raspandite in regiunile muntoase din Europa si Asia Mica.
Artistul a tinut la finalul anului trecut un discurs in SUA in care explica detaliat povestea hartii. Il puteti asculta mai jos.