Pentru prima data de la moartea sa in 1882, impresionanta biblioteca a lui Charles Darwin a fost refacuta digital. Acum se stie in detaliu ce a citit naturalistul care a schimbat gandirea lumii
Pentru prima data de la moartea sa in 1882, impresionanta biblioteca a lui Charles Darwin a fost practic reasamblata pentru a dezvalui multitudinea de carti, brosuri si jurnale citate si citite de influentul naturalist care a influentat fundamental lumea.
Autor a numeroase lucrari, Darwin este poate cel mai bine cunoscut pentru cartea sa din 1859, „Despre originea speciilor”, care a introdus in lume conceptul stiintific fundamental al evolutiei.
In onoarea celei de-a 215-a aniversari a zilei de nastere a lui Darwin, pe 12 februarie, echipa de cercetare din spatele proiectului Darwin Online a lansat un catalog de 300 de pagini care compileaza cele 7.400 de titluri si 13.000 de volume originale detinute initial de Darwin. Catalogul include 9.300 de linkuri catre copii ale continutului bibliotecii care sunt disponibile gratuit online, invitand publicul sa parcurga ceea ce a citit Darwin. O parte din lucrari o gasiti aici, colectia Cambridge o gasiti aici.
„Aceasta viziune detaliata fara precedent a bibliotecii complete a lui Darwin ne permite sa apreciem mai mult ca oricand faptul ca el nu a fost o figura izolata care a lucrat de unul singur, ci un expert al timpului sau care s-a bazat pe stiinta sofisticata, studiile si alte cunostinte ale mii de oameni. Intr-adevar, marimea si gama de lucrari din biblioteca face evidenta amploarea extraordinara a cercetarilor lui Darwin asupra lucrarilor altora”, a declarat conducatorul proiectului, Dr. John van Wyhe, istoric al stiintei la Universitatea Nationala din Singapore.
Cand Darwin era in viata, a tinut o evidenta meticuloasa a bibliotecii sale, inclusiv un „Catalog al bibliotecii lui Charles Darwin” de 426 de pagini, scris de mana si intocmit in 1875. Initial, dupa moartea lui Darwin, biblioteca sa a fost pastrata si inregistrata.
Dar, cu timpul, o mare parte din continutul sau s-a pierdut sau a ajuns in alta parte.
Detalii din vasta biblioteca personala a lui Charles Darwin, de la o lucrare despre cobai epileptici pana la romanul lui Elizabeth Gaskell pe care il adora, sunt publicate pentru prima data in intregime.
Cele doua colectii principale, cu 1 480 de carti, au fost pastrate la Universitatea din Cambridge si la Down House, casa familiei Darwin din Downe, Anglia, care ramane deschisa publicului. Insa colectiile au inclus doar aproximativ 15% din biblioteca originala. Dupa ce au primit scrisori de la cercetatori si de la public care intrebau despre anumite titluri din biblioteca lui Darwin, van Wyhe si colegii sai au inceput proiectul de a recrea virtual biblioteca in 2007.
„Au fost cercetate viata si lucrarile lui Darwin timp de peste un secol”, a declarat van Wyhe.”Unul dintre cele mai importante elemente in intelegerea teoriilor lui Darwin sunt sursele sale – publicatiile altora pe care le-a folosit in cercetarile sale”.
Institutii precum muzeul Down House, Biblioteca Universitatii Cambridge si Christ’s College Cambridge, precum si colectii private, au fost folosite pentru a depista materialele in timpul procesului minutios de 18 ani.
Darwin avea, in mod natural, o multime de titluri referitoare la principalele sale interese stiintifice, cum ar fi biologia si geologia. El a detinut un exemplar al unui articol scris de ornitologul John James Audubon intitulat „Relatarea obiceiurilor uliului curcan (Vultura aura), in special in vederea demontarii opiniei generale despre puterea sa extraordinara de a mirosi”. Articolul, vandut la licitatie in 1975, a servit drept sursa de inspiratie pentru una dintre investigatiile lui Darwin in timp ce naviga pe HMS Beagle. Acesta a fost angajat in 1831 ca naturalist la bordul navei si a calatorit in America de Sud si in insulele din jur, inclusiv in Galapagos, pentru a studia si a colecta plante si animale.
El detinea un exemplar al cartii „Explorari si aventuri in Africa Ecuatoriala”, scrisa de Paul Du Chaillu dupa ce zoologul a devenit primul european care a descris gorilele in salbaticie in timpul expeditiilor din Africa din anii 1850. Colectia lui Darwin a inclus, de asemenea, o revista germana care a dezvaluit primele fotografii publicate ale bacteriilor in 1877. Dar biblioteca naturalistului continea multitudinea de carti, demonstrand setea sa de cunoastere, a declarat van Wyhe. Darwin a citit, de asemenea, filozofi, precum John Stuart Mill si Auguste Comte, si avea o serie de lucrari despre psihologie, religie, arta, istorie, calatorii, agricultura, precum si despre cresterea si comportamentul animalelor.
Aproape jumatate din carti au fost scrise in franceza, germana, italiana, olandeza, daneza, latina, spaniola si suedeza – o revelatie surprinzatoare, avand in vedere ca Darwin era cunoscut ca un lingvist slab si cu o ureche proasta pentru limbi straine, a spus van Wyhe.
„A fost o persoana foarte educata, care a invatat greaca veche si latina la scoala, precum si franceza”, a spus van Wyhe.”Mai tarziu a invatat spaniola si ceva portugheza pentru calatoria cu Beagle si a invatat singur (cu ajutorul dictionarelor) sa citeasca germana si italiana si a trecut cumva prin alte limbi in acelasi mod. Acest lucru arata cat de hotarat era sa afle ce publicasera alti oameni de stiinta si sa extraga informatii relevante pentru teoriile sale.”
Exista, de asemenea, dovezi ca Darwin a citit jurnale de calatorie ale exploratorilor si misionarilor pentru a intelege gesturile folosite de diferite grupuri etnice.
Si lui Darwin ii placea sa citeasca si romane. In 2019, un exemplar din „Sotii si fiice” de Elizabeth Gaskell, un serial publicat sub forma de carte in 1866, a aparut la licitatie, cu o nota pe care scria: „Aceasta carte a fost una dintre marile favorite ale lui Charles Darwin si ultima carte care i-a fost citita cu voce tare”.
Nimeni, spun sustinatorii sai, nu a influentat cunostintele noastre despre lumea naturala mai mult decat Darwin.
Capodopera sa din 1859, Despre originea speciilor, a stabilit teoria care explica modul in care a evoluat viata pe Pamant. Este considerata o carte care a schimbat lumea, o carte care a contat atunci si conteaza si acum.